Φωτιές άναψαν οι δηλώσεις του Henri Roussel, ενός εκ των συνιδρυτών της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, που βρέθηκε πρόσφατα στο προσκήνιο παγκοσμίως εξαιτίας της δολοφονικής επίθεσης στα γραφεία της.

Συγκεκριμένα, ο 80χρονος γάλλος σκιτσογράφος, ο οποίος συμμετείχε στην έκδοση των πρώτων τευχών της εφημερίδας το 1970 και είναι γνωστός με το ψευδώνυμο Delfeil de Ton, ανέφερε στο αριστερής πολιτικής απόχρωσης περιοδικό L’Obs ότι τα ολοένα και πιο προκλητικά καρτούν τα οποία απεικονίζονταν στη Charlie Hebdo και των οποίων εμπνευστής ήταν ο διευθυντής της, Stéphane Charbonnier, ήταν αυτά που οδήγησαν στις δολοφονικές επιθέσεις, δίνοντας έτσι κατά κάποιο τρόπο άλλοθι στο θρησκευτικό φανατισμό των εκτελεστών.

«Τους τράβηξε (σσ. εννοεί τα θύματα της επίθεσης) στο θάνατο», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Πραγματικά, δεν μπορώ να του το συγχωρήσω». Ο Roussel αποκάλεσε τον Charbonnier ένα «πραγματικό παλικάρι» που παράλληλα ήταν και «χοντροκέφαλος», δικαιολογώντας αυτόν του τον χαρακτηρισμό μέσω μιας αναφοράς στα γεγονότα του 2011. Τότε, δηλαδή, που η εφημερίδα κυκλοφόρησε με ένα σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ με λεζάντα «100 μαστιγώματα αν δεν πεθάνεις γελώντας» και υπέρτιτλο “Sharia Hebdo”. Μέσα από την κίνηση αυτή, «ο Charbonnier οδήγησε την ομάδα στην υπερβολή», ανέφερε ο Roussel.

Στις δηλώσεις αυτές, αντέδρασε άμεσα και οργισμένα ο δικηγόρος της Charlie Hebdo, Richard Malka. «Ο Charbonnier δεν έχει ακόμη καλά-καλά ταφεί και η L’Obs δεν βρίσκει κάτι καλύτερο να κάνει από το να δημοσιεύσει ένα πολεμικό και δηλητηριώδες κομμάτι εναντίον του».