Είναι για να μην ησυχάσουμε δευτερόλεπτο σε αυτή την ζωή… Τέλος! Στην αίθουσα σύνταξης πριν από μερικές ημέρες, ανάμεσα σε εκατοντάδες άχρηστες ή λιγότερο άχρηστες πληροφορίες, δίπλα στην Λήδα Πιμπλή που με το ζόρι έχουμε ανταλλάξει τέσσερις φράσεις από το πρωί καθώς έχουμε απώλειες στην συντακτική ομάδα λόγω γρίπης, συνειδητοποιώ ότι η Φανή Πλατσατούρα αναφέρεται μονολογώντας σε κάποια ακατάληπτη για μένα λέξη: Τους  Κα–τσι–γα–ρους!

Στην αρχή δεν δίνω σημασία, μέχρι που κάποιο δελτίο ειδήσεων -μην με ρωτάτε ποιο, νταούλι το κεφάλι μου είχε γίνει με τις δημοσκοπήσεις, με τα απόνερα του Παρισιού και τις αναλύσεις για το αν και πότε θα υπάρξει νέο τρομοκρατικό χτύπημα- ακούω ξανά ν’ αναφέρεται το όνομα:  Κα–τσί-γα–ροι!

Επειδή, λοιπόν, το όνομα μου φάνηκε διασκεδαστικό, σταμάτησα τις σπουδαίες ασχολίες μου και ρώτησα τους συναδέλφους, “τι είναι οι Κατσίγαροι;” πιστεύοντας περίπου ότι είναι ή κάποια οργάνωση ακτιβιστών ή κάποιοι θεατρίνοι-τσιγγάνοι που βρίσκονται σε περιοδεία.  Σήκωσα λοιπόν το κεφάλι μου και ρώτησα: «Αυτοί οι Κατσίγαροι που περιφέρονται γύρω από τ’ αφτιά μου τι είναι; Όντα;» Η Λήδα Πιμπλή, η «διπλανή μου στο θρανίο» με καταγωγή από την Κρήτη, μου έδωσε τόσες ανατριχιαστικές πληροφορίες για τους Κατσίγαρους που όταν τελείωσε η ενημέρωσή μου, σκέφτηκα ότι πιθανόν να είναι πιο τυχερός αυτός που κόλλησε Έμπολα…

Οι Κα–τσί-γα–ροι, λοιπόν, είναι τα βρωμερά κατάλοιπα των ελαιοτριβείων, με τον τίτλο της είδησης να αποκαλύπτει ότι γέμισε Κατσίγαρους το λιμάνι της Κισσάμου, για να καταλήξει η Λήδα Πιμπλή ότι δεν είναι “ΟΙ” κατσίγαροι αλλά “Ο” κατσίγαρος, καθώς όπως επέμενε η διπλανή μου στο θρανίο δεν έχουν πληθυντικό.

Συγκεκριμένα, μετά από ενημέρωση της οικείας Λιμενικής Αρχής διενεργήθηκε αυτοψία στην περιοχή και διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση από το ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατάνου προερχόμενη από διαρροή νερόλαδων, λόγω βλάβης αντλίας από τις στεγανές δεξαμενές. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα πάρα πολλά άρθρα που αναφέρονται στην οικολογική καταστροφή που μπορεί να δημιουργηθεί στο πέρασμα των κατσίγαρων.

 

Διαβάστε ενδεικτικά:

«Όπως τα βουνά είναι συνηθισμένα στα χιόνια, έτσι φαίνεται πως κι ο Γεροπόταμος της Μεσσαράς είναι συνηθισμένος στους… κατσίγαρους. Για άλλη μια φορά, ασυνείδητοι συνάνθρωποί μας βρήκαν τον τρόπο να απαλλαγούν απ’ ό,τι τους… περισσεύει, διοχετεύοντάς το στο περιβάλλον. Έτσι, πέρα από την προφανή εκτεταμένη μόλυνση του ποταμού, προδιαγεγραμμένη είναι και η μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Την ίδια ώρα, προς διερεύνηση παραμένει το ενδεχόμενο μόλυνσης και του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής. Αυτό είναι εξάλλου που φοβίζει πολύ τους κατοίκους.

Ο Γεροπόταμος είναι υδροβιότοπος, ο σημαντικότερος σταθμός μεταναστευτικών πουλιών στα νότια της Κρήτης. Υπολογίζεται ότι πάνω από 230 είδη ορνιθοπανίδας περνάνε κάθε χρόνο από τον υδροβιότοπο αυτό, που φιλοξενεί επίσης μεγάλους αριθμούς κρητικού βατράχου, δεντροβατράχου και νερόφιδων, ενώ στις εκβολές του συναντώνται πληθυσμοί της προστατευόμενης θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα. 
Η μόλυνσή του από κατσίγαρο έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες στη διαβίωση των μεταναστευτικών πουλιών, των χελωνών και όλων των άλλων ζωντανών οργανισμών.

 

ΥΓ: Συνειδητοποιώντας, λοιπόν, το πόσο σοβαρό είναι το θέμα το αναδεικνύω με την σειρά μου, ελπίζοντας ότι θα σας δημιουργήσω λίγη μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς έχουμε πλήξει από ηρεμία νομίζοντας ότι μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι ενώ οι κατσίγαροι υπάρχουνε ανάμεσά μας!