Δήμαρχοι, βουλευτές, απλοί πολίτες, ακόμη και… χταπόδια ρίχτηκαν στην μάχη για να πιάσουν το σταυρό, κατά την τελετή αγιασμού των υδάτων τα προηγούμενα χρόνια.

Το τελετουργικό, εκτός από τη θρησκευτική κατάνυξη, λόγω της… παγωμένης βουτιάς προσφέρεται για ευτράπελα. Και υπάρχουν πολλά και πολλών ειδών: από σπαρταριστά μέχρι… γευστικά!

Το 2008, ένα περιστέρι κάθισε στο κεφάλι του Γιώργου Καρατζαφέρη που παρακολουθούσε την τελετή του αγιασμού. Το συμπαθές πτηνό δεν έφευγε με τίποτα από το τριχωτό της κεφαλής του προέδρου του ΛΑΟΣ. Είπαν μετά πως ήταν το… Άγιο Πνεύμα, όμως η «καζούρα» προς τον πρόεδρο κράτησε για μέρες.

 


Το 2014, στη λίμνη Δοϊράνη, το σπριντ για το σταυρό δεν θύμιζε «υγρό στίβο» αλλά… σκέτο στίβο. Η βάρκα που μετέφερε τους κολυμβητές, είχε σταθεί σε ένα σημείο της λίμνης όπου τα νερά έφταναν, με το ζόρι, μέχρι το γόνατο. Έτσι, οι βουτηχτάδες κυνήγησαν το σταυρό… τρέχοντας. Τσάμπα, όμως, έτρεχαν, γιατί από το «κοινό» βγήκε περπατώντας ένας «πιστός», πήρε το σταυρό και άφησε τους… δρομείς στα κρύα της λίμνης.

 

https://www.youtube.com/watch?v=K-_P3lLV5pY


Το 2013, στην Άνω Μέρα Μυκόνου, ένα χταπόδι έπιασε τον σταυρό. Ή… ο σταυρός έπιασε ένα χταπόδι. Όπως προτιμάτε… Στο 10:51 οι πιστοί το έβγαλαν και μοίρασαν τις μερίδες ενώ ο ιερέας ακόμη έψελνε….
 


Το 2009, ένας βουτηχτής στο Πόρτο Ράφτη, έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο στη βουτιά του. Αφού «παρά τρίχα» απέφυγε το μώλο, με μια «ιπτάμενη» μανούβρα, έπεσε πάνω σε άλλον κολυμβητή. Το ΥouΤube του απέδωσε τιμητικά την κωδική ονομασία: «άλμπατρος».
 


Το 2012 ο δήμαρχος Στυλίδας «βούτηξε» για τον σταυρό σε ζωντανή μετάδοση. Κι ο Απόστολος Γκλέτσος έστειλε, έτσι, το δικό του μήνυμα ότι κι ένας καρδιοπαθής μπορεί να ζήσει, να ευλογηθεί, να κολυμπήσει, να συμμετάσχει στα κοινά.