Αναρωτιέστε αν υπάρχει οτιδήποτε χειρότερο από μια πυκνοκατοικημένη μητρόπολη όπου οι δείκτες ατμοσφαιρικής μόλυνσης έχουν αγγίξει ύψη ρεκόρ και η ποιότητα ζωής έχει πέσει στα Τάρταρα; Ε λοιπόν, υπάρχει. Είναι οι ακατοίκητες πόλεις με τα κτίρια-κελύφη που δεν κατοικεί κανένας και όπου οι μοναδικοί ήχοι προέρχονται από τα παραθυρόφυλλα που ανοιγοκλείνουν στον αέρα. Η ύπαρξή τους αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη των ορίων του ανθρώπου, που χτίζει «πύργους στην άμμο» για να τους βλέπει κατόπιν να καταρρέουν υπό το βάρος του χρόνου, της ερήμωσης και των υπέρμετρων προσδοκιών.
 

Οι επτά πόλεις φαντάσματα:

Sanzhi Pod City, Ταϊβάν



Μετά από τριάντα και βάλε χρόνια η περιοχή καθαρίστηκε το 2010 από τα κτίσματα και παραδόθηκε στους ντόπιους επενδυτές για εκ νέου αξιοποίηση. Έως τότε όμως, η παραθαλάσσια αυτή έκταση στις παρυφές της πόλης Ταϊπέι αποτελούσε μνημείο αστικής παρακμής λόγω των εγκαταλελειμμένων κατοικιών σε φουτουριστικό στιλ που ανεγέρθηκαν εκεί το 1978.
 



Οι κατοικίες που προορίζονταν για μέλη της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής στο νησί δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ –ούτε, φυσικά, κατοικήθηκαν- μετά από μια σειρά ατυχημάτων στη διάρκεια των εργασιών ανέγερσης που είχαν ως συνέπεια να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους οι υποψήφιοι επενδυτές. Η αποτυχία του σχεδίου αποδόθηκε από τους ντόπιους στην καταστροφή του αγάλματος ενός κινέζικου δράκου για τη διαπλάτυνση του δρόμου που θα οδηγούσε στο οικιστικό συγκρότημα…
 


 


Bodie, Καλιφόρνια, ΗΠΑ



Πρόκειται για την μοναδική «πόλη» που απέμεινε στην πολιτεία της Καλιφόρνια από την εποχή του πυρετού του χρυσού και φέρει και επισήμως τη σφραγίδα της πόλης-φάντασμα από το 1915, ενώ το 1962 χαρακτηρίσθηκε ιστορικό πάρκο.
 

Τα τελευταία χρόνια δέχεται περισσότερους από 200.000 επισκέπτες τον χρόνο οι οποίοι αναζητούν ανάμεσα στα ετοιμόρροπα ξύλινα κτίρια και τα χορταριασμένα μονοπάτια, ίχνη μιας παλιότερης, πιο συναρπαστικής εποχής.
 




Kowloon Walled City, Χονγκ Κονγκ, Κίνα



Περισσότεροι από 33.000 άνθρωποι ζούσαν στην περίκλειστη αυτή συνοικία του Κοουλούν στο Χονγκ Κονγκ έως ότου οι αρχές, βρετανικές και κινεζικές, πέτυχαν το 1993 την οριστική εκκένωση της περιοχής με πρόσχημα τις άθλιες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής.

Η πραγματικότητα φυσικά ήταν κάπως διαφορετική. Η συνοικία, η οποία αποτελούσε αρχικά οχυρό του κινεζικού στρατού, κατελήφθη στη συνέχεια από ανθρώπους χαμηλής εισοδηματικής τάξης που στοιβάχθηκαν εκεί και τέθηκαν υπό τον έλεγχο των Τριάδων, των μυστικών εγκληματικών οργανώσεων που κυριαρχούν στον κινέζικο υπόκοσμο.
 



Μάλιστα, όπως λέγεται, περισσότεροι από δύο τόνοι ναρκωτικών φυλάσσονταν σε κάθε δεδομένη στιγμή στη συνοικία στην οποία οι δυνάμεις του νόμου και της τάξης δεν τολμούσαν να εισέλθουν. Οι σημερινοί επισκέπτες του Χονγκ Κονγκ θα βρουν στη θέση της αμαρτωλής συνοικίας ένα πάρκο και κάποια λίγα απομεινάρια ενός τρόπου ζωής που ανήκει στο παρελθόν.
 




Pripyat, Ουκρανία



Το Πριπιάτ είναι η μία από τις εννέα ατομικές πόλεις της ΕΣΣΔ, οι οποίες κατασκευάστηκαν ειδικά για να στεγάσουν τους εργαζόμενους στα συγκροτήματα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που ξεφύτρωσαν τη δεκαετία του ’70. Τα σχέδια έγιναν το 1970 και η πόλη κηρύχθηκε «κατοικήσιμη» το 1979 –το εργοστάσιο το οποίο εξυπηρετούσε ήταν το γνωστό σε όλους μας Τσέρνομπιλ.
 



Στο ζενίθ της «δόξας» της η πόλη είχε περίπου 50.000 κατοίκους, όμως το ατύχημα στο εργοστάσιο τον Απρίλιο του ’86 είχε ως συνέπεια την εκκένωση της περιοχής σε ακτίνα χιλιομέτρων και την ερήμωση της πόλης. Η περιοχή παρέμεινε κλειστή στους επισκέπτες για πολλά χρόνια όμως πλέον οργανώνονται ξεναγήσεις περιορισμένης χρονικής διάρκειας, μόνο για ενήλικες.




Νήσος Hashima, Ιαπωνία


Γνωστή και ως νησί-θωρηκτό λόγω σχήματος, η Hashima, η οποία βρίσκεται σε απόσταση εννέα μιλίων από το Ναγκασάκι, είναι ακατοίκητη από το 1974 όταν η Mitsubishi, ιδιοκτήτρια εταιρεία, κατήργησε το ανθρακορυχείο που λειτουργούσε εκεί.



Έκτοτε το νησί έμεινε έρμαιο των στοιχείων της φύσης τα οποία εξασκούν την καταστροφική δύναμή τους πάνω στα έργα των ανθρώπων, κτίρια και μηχανές. Ευτυχώς, υπάρχει και η Google∙ εργαζόμενοι της εταιρείας απαθανάτισαν πέρυσι την εικόνα του νησιού με ένα Street View backpack.
 


 

Pyramiden, Νορβηγία



Βρίσκεται σε νορβηγικό έδαφος, όμως αποτελεί ιδιοκτησία ρωσικής εταιρείας η οποία αγόρασε την περιοχή από τους Σουηδούς τέως ιδιοκτήτες του το 1927.
 



Πρόκειται για καταυλισμό ανθρακορύχων –στις καλές μέρες εδώ έμεναν έως και χίλια άτομα- που παραμένει κλειστός από το 1998, όταν έπαψε τη λειτουργία του το ορυχείο, τον οποίο μπορεί να προσεγγίσει κανείς μόνο δια θαλάσσης ή με έλκηθρο. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες γίνονται κινήσεις ώστε ο καταυλισμός να μετατραπεί σε τουριστικό θέρετρο για ταξιδιώτες με εξερευνητικό πνεύμα και αντοχή στις κακουχίες.
 


 

Βαρώσια, Κύπρος


Τα Βαρώσια στα περίχωρα της Αμμοχώστου ήταν τη δεκαετία του ’70 ο άσος στο μανίκι του κυπριακού τουρισμού. Με χιλιόμετρα ακτών στεφανωμένων από χρυσή άμμο και ένα κολιέ από ξενοδοχεία και πολυκατοικίες διακοπών με όλα τα «σύγχρονα» κομφόρ, η παραθεριστική κωμόπολη παινευόταν ότι μπορούσε να ανταγωνιστεί στα ίσα τα πιο φημισμένα παραθαλάσσια θέρετρα της Ευρώπης.
 

Και μετά, η εισβολή και η διχοτόμηση. Σίγησαν τα βραδινά κέντρα, έσβησαν τα φώτα, ερήμωσαν οι δρόμοι, οι επώνυμοι επισκέπτες έγιναν καπνός. Κι αφού η σκόνη από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και το πλιάτσικο που ακολούθησε καταλάγιασαν, οι αρχές κατοχής απέκλεισαν την περιοχή με συρματόπλεγμα μέχρις ότου βρεθεί μια λύση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων της περιοχής.