Στην ύπαιθρο των Σκανδιναβικών χωρών και της Ρωσίας όπου οι τάρανδοι δεν είναι μόνο κομμάτι της ζωής και τη δουλειάς των πολιτών, αλλά και μέρος της διασκέδασης τους. Είναι χαρακτηριστικό πως στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και τη Ρωσία γίνονται αγώνες με τάρανδους οι οποίοι τραβούν, σε άλλα μέρη έλκηθρα και σε άλλα σκιέρ με τα πέδιλά τους.

Μια διαφορετική εκδοχή γίνεται στο Άνκορατζ της Αλάσκα, όπου ξεκινάν να τρέχουν οι μετέχοντες στο χιόνι και κατόπιν ελευθερώνουν τάρανδους που τους κυνηγούν. Οι ντόπιοι λένε ότι δεν υπάρχει άλλο ζώο που χαίρεται τόσο πολύ τους αγώνες καλπάζοντας με την γλώσσα έξω από την κοπιώδη προσπάθεια. Είναι η εποχή που ο μύθος του Ρούντολφ αναβιώνει και οι Χριστουγεννιάτικες αφηγήσεις για τους αγώνες δεν έχουν τελειωμό.
 


Ίσως ο πιο συναρπαστικός αγώνας με ταράνδους γίνεται στους κεντρικούς δρόμους του Τρόμσο της Νορβηγίας. Είναι ένας ριψοκίνδυνος αγώνας γιατί οι σκιέρ φορώντας τα πέδιλά τους δένονται πίσω από τους ταράνδους που τους τραβούν και από ότι λένε δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο!   
 

Sami Festival στο Tromsø, της Νορβηγίας, φωτογραφία Ronel Reyes


Στη Λαπωνία της Φινλανδίας γίνονται επίσης αγώνες και είναι εξίσου δημοφιλείς όπως και στη Νορβηγία. Οι αγώνες γίνονται στο Levi  με σκιέρ που έλκονται από ιδιαίτερα δυνατούς και γρήγορους ταράνδους που εκτρέφονται από τον τοπικό γεωργικό συνεταιρισμό. Οι τάρανδοι είναι τόσο αγαπητοί, που στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2013  στο Levi εκτός από τους σκιέρ βραβεύτηκαν και οι τάρανδοι.
 


Levi Reindeer Race στο Levi της Φινλανδίας, φωτογραφία: Jann Kuusisaari


Οι αγώνες που γίνονται στο Ροβανιέμι, την πρωτεύουσα της Λαπωνίας έχουν μια ιδιαιτερότητα. Εκτός του  ότι γίνονται το Μάρτιο, ο αγώνας γίνεται ανά δυάδες και σε σπριντ, μέχρι να μείνουν οι δύο γρηγορότερες για να βγει αργά την νύχτα ο τελικός νικητής.       
 

https://www.youtube.com/watch?v=i9DVFwfkmvA

 

Reindeer Carnival στο Oulu της Φινλανδίας: Πρόκειται για το τοπικό καρναβάλι του ταράνδου, με αγώνες ταχύτητας μη αγωνιστικών ελκήθρων σε σπριντ. Οι μετέχοντες δεν είναι αθλητές και μετά το τέλος του αγώνα παίρνουν άδεια οδηγήσεως έλκηθρου με τάρανδο.
 


Naryan-Mar Reindeer Race στη Ρωσία: Η διαφορά εδώ είναι ότι το έλκηθρο το σέρνουν δύο τάρανδοι και ο αγώνας γίνεται στην ύπαιθρο. Οι τάρανδοι είναι βασικό μέσο μεταφοράς για την περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό πως η μεταφορά της Ολυμπιακής φλόγας για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 έγινε με έλκηθρο που έσερναν τάρανδοι.

Φωτογραφία: ezioman/Flickr user

Στο Reindeer Run Anchorage, στην Αλάσκα των ΗΠΑ, λαμβάνει χώρα ένας τελείως διαφορετικός «αγώνας» από οπουδήποτε αλλού. Αντιγράφοντας το αντίστοιχο δρώμενο της Παμπλόνα που γίνεται με ταύρους, εκεί χρησιμοποιούν ταράνδους. Μαζεύονται σε ένα σημείο της πόλης και αρχίζουν να τρέχουν, ενώ συγχρόνως προσπαθούν να αποφύγουν τους ταράνδους τους οποίους οι ίδιοι λίγο πριν έχοευν ελευθερώσει!