Θα μπορούσες να τον αποκαλέσεις και… Steve Jobs του 19ου αιώνα. Όλοι οι ερευνητές συμφωνούν σήμερα ότι πολλές από τις κατασκευές του Thomas Edison ήταν  είτε βελτιώσεις άλλων υπαρχουσών με κακή απόδοση είτε πρότυπα, τα οποία τελειοποιήθηκαν στη συνέχεια από άλλους τεχνικούς. Αυτό όμως δεν μειώνει την αξία του και θεωρείται με διαφορά ο πιο παραγωγικός εφευρέτης της σύγχρονης εποχής.

Μεγαλωμένος σε δύσκολες συνθήκες, έπρεπε να δουλέψει από την ηλικία των 12 ετών για να στηρίξει την οικογένειά του. Μάλιστα απολύθηκε από τη θέση του τηλεγραφητή στα τραίνα, όταν τον έπιασαν να στέλνει σήματα, όχι χειροκίνητα, αλλά αυτόματα με μια συσκευή δικιάς του επινοήσεως. Που να ήξεραν και αυτοί ποιον είχαν απέναντί τους.

Ο Edison θεωρείται σήμερα «πατέρας» του μικροφώνου και του ηλεκτρικού λαμπτήρα, ενώ στις 21 Νοεμβρίου 1877 ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε το φωνόγραφο. Μια συσκευή για εγγραφή και αναπαραγωγή ήχου. Ο Edison Χρησιμοποιούσε μια βελόνα για να καταγράφει τον ήχο σε έναν κύλινδρο με αυλάκια, επικαλυμμένο με αλουμινόχαρτο, ο οποίος περιστρεφόταν με σταθερή ταχύτητα. Η ιδέα της εγγραφής ήχου με παρόμοιο τρόπο υπήρχε από τουλάχιστον μισό αιώνα πριν, αλλά ο Έντισον με την κατασκευή του της έδωσε σάρκα και οστά. Και αυτός ο συνδυασμός της φαντασίας και της πραγματικότητας ήταν που τον έκαναν ξεχωριστό.