Ένα μενού με ιδιαίτερες επιλογές, όχι πολύ συνηθισμένες, αλλά πολύ νόστιμες.

Το ορεκτικό είναι γαρίδες γεμιστές με καβουρόψιχα και σπανάκι σοτέ, διπλωμένες σε τραγανιστή σφολιάτα και ψημένες στο φούρνο.

Η σαλάτα είναι μια πανδαισία λαχανικών και καρπών με πολύ ωραίο ντρέσινγκ και στήσιμο και στολισμό χριστουγεννιάτικου δένδρου.

Η γαλοπούλα ψητή με αρώματα μήλου, maple syrup και calvados. Για συνοδευτικό της πολύ ωραία καραμελωμένα ψητά λαχανικά.

Για επιδόρπιο μία «totally chocolate» πρόταση, συνοδευόμενη με τη διακριτικότητα και τη φινέτσα της Crème Anglaise.

 

Ορεκτικό

Γαρίδες Wellington

Γαρίδες γεμισμένες με καβουρόψιχα και σπανάκι και τυλιγμένες σε σφολιάτα (wellington). Ένα υπέροχο ορεκτικό!

 

Υλικά  8 ατόμων

3 κ.σ. ελαιόλαδο

300 γρ. φύλλα σπανάκι

αλάτι-πιπέρι

2 φύλλα σφολιάτας

8 jumbo γαρίδες, αποφλοιωμένες και ανοιγμένες

250 γρ. καβουρόψιχα

250 γρ. ζωμό κότας

4 κουταλιές μαϊζένα

1 ½ κ.σ. ψιλοκομμένο φ. κρεμμυδάκι

1 ½ κ.σ. ψιλοκομμένο εστραγκόν

2 αυγά χτυπημένα

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C και στρώνουμε στο ταψί αντικολλητικό χαρτί.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και μαραίνουμε το σπανάκι για 2-3 λεπτά, αλατοπιπερώνουμε και αφού στραγγίσουμε τα υγρά, το κρατάμε στη άκρη.

Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας στον πάγκο, το τρυπάμε πολύ καλά μ’ ένα πιρούνι και το κόβουμε στα τέσσερα.

Με το ζωμό και τη μαϊζένα σ’ ένα μπολάκι, χτυπώντας με ένα σύρμα, κάνουμε μια πρόχειρη άσπρη σάλτσα.

Σ’ ένα σκεύος αναμειγνύουμε την καβουρόψιχα, την άσπρη σάλτσα, το κρεμμυδόπουλο, το σπανάκι και το εστραγκόν.

Σχίζουμε τις γαρίδες κατά μήκος της εξωτερικής καμπύλης ώστε ανοίγοντας να έχουν σχήμα πεταλούδας. Βάζουμε στο άνοιγμα τη γέμιση και τοποθετούμε τη γεμισμένη γαρίδα διαγώνια πάνω σε κάθε τετράγωνο σφολιάτας. Διπλώνουμε τη ζύμη ώστε να σχηματίσει τρίγωνο, σφραγίζουμε καλά, αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρονται ζεστές.

 

 

Σαλάτα

Σαλάτα χριστουγεννιάτικο δένδρο

 

 

Υλικά για 4 άτομα

1 μαρούλι μεγάλο, διαλέξτε πολύ πράσινο, μέτρια κομμένο

1 ματσάκι ρόκα, μέτρια κομμένη

2 μεγάλα βρασμένα παντζάρια σε μέτριους κύβους

1 πακέτο ραπανάκια κομμένα ροδέλες

1 κόκκινη, 1 κίτρινη πιπεριά σε τετραγωνάκια

1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. σπασμένο καρύδι

3-4 κ.σ. χοντροσπασμένα κάστανα

2 κ.σ. κουκουνάρι

1 κ.σ. σταφίδα ξανθή

1 μήλο πράσινο σε κυβάκια

10-12 ρόγες κόκκινο σταφύλι κομμένες στη μέση

4-5 κ.σ. σπυριά ροδιού

5-6  φετούλες μανταρινιού κομμένες στη μέση

1 φέτα ψωμιού του τοστ

Για το ντρέσινγκ

Η σαλάτα αυτή θέλει πολύ λίγο ντρέσινγκ.

4-5 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. μηλόξυδο

1 κ.σ. maple syrup ή μέλι

1 κ.γ. αλάτι

¼  κ.γ. πιπέρι ψιλό

1 πρέζα κουρκουμά

χυμό ½ πορτοκαλιού

 

Εκτέλεση

Αφού πλύνουμε και κόψουμε όπως πρέπει τα λαχανικά, τα ανακατεύουμε φροντίζοντας να κρατήσουμε μερικά από τα πιο χρωματιστά για να διακοσμήσουμε εξωτερικά τη σαλάτα μας. Αλείφουμε τη φέτα του τοστ με λίγο λάδι, τη βάζουμε σε ένα τηγανάκι να πάρει χρώμα και από τις δύο μεριές και με ένα κοφτερό μαχαίρι ή κάποιο κουπάτ κόβουμε σε σχέδιο αστεριού.

Σε ένα μικρό βαζάκι ρίχνουμε τα υλικά του ντρέσινγκ και κουνώντας το έντονα τα ομογενοποιούμε. Σε ένα ευρύχωρο μπολ βάζουμε τα κομμένα λαχανικά και ντρεσάρουμε πολύ ανάλαφρα και με απαλές κινήσεις ανακατεύουμε. Επειδή θα στήσουμε τη σαλάτα σαν δένδρο θέλουμε να μην έχει βαρύνει πολύ από το ντρέσινγκ.

Παίρνουμε μια ευρύχωρη πιατέλα και στήνουμε το μείγμα των λαχανικών ανεβαίνοντας και προσπαθώντας να δώσουμε το σχήμα δένδρου. Αφού τελειώσουμε το στήσιμο, στολίζουμε γύρω-γύρω με τα χρωματιστά κομμάτια λαχανικών που έχουμε κρατήσει σαν να είναι στολίδια χριστουγεννιάτικου δένδρου. Τέλος βάζουμε στην κορυφή το αστέρι που έχουμε φτιάξει. 

 

Κυρίως πιάτο

Γαλοπούλα με σάλτσα  μήλου  και Apple Brandy Calvados


Αυτή η συνταγή ξεφεύγει λίγο από τον παραδοσιακό τρόπο. Το βούτυρο με το maple syrup δίνει μια γλυκύτητα, η σος μήλου δημιουργεί ιδιαίτερη γεύση και το Calvados προσθέτει το μοναδικό άρωμά του.

 

Υλικά 8 ατόμων

500 ml χυμό μήλου

5 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου (maple syrup) ή μέλι

2 ½ κ.σ. ψιλοκομμένο θυμάρι

2 κ.σ. ψιλοκομμένη μαντζουράνα

1 ½ κ.γ. ξύσμα λεμονιού

175 γρ. βούτυρο μαλακωμένο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 γαλοπούλα 3-4 κιλά (κρατάμε τα εντόσθια)

325 γρ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι

175 γρ. ψιλοκομμένο σέλινο

200 γρ. ψιλοκομμένα καρότα

750 ml ζωμό κότας

4 κ.σ. αλεύρι

1 φ. δάφνης

1 συσκευασία κάστανα αποφλοιωμένα

125 ml Apple Brandy Calvados ή όσο θέλουμε να ακούγετε

Εκτέλεση

Βάζουμε το χυμό μήλου και το σιρόπι σφενδάμου σε μία κατσαρόλα μέτρια, βράζουμε σε μέτρια-υψηλή φωτιά (στο 6-7) ανακατεύοντας περιοδικά μέχρι να μείνει το ¼  του μείγματος. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 1κ.σ. θυμάρι,1 κ.σ. μαντζουράνα, το ξύσμα λεμονιού, το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα να ομογενοποιηθεί, σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει, όχι να παγώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Τοποθετούμε τη γαλοπούλα στο ταψί του φούρνου. Ξεχωρίζουμε από το μείγμα βουτύρου 4-5 κουταλιές. Με το χέρι μας ανασηκώνουμε το δέρμα της γαλοπούλας και περνάμε με το μείγμα βουτύρου όλη την εσωτερική επιφάνειά της. Βάζουμε γύρω από τη γαλοπούλα το κρεμμύδι, τα κάστανα, τα καρότα, το σέλινο και τα εντόσθια  και ρίχνουμε από πάνω τους 1 κ.σ. θυμάρι και 1 κ.σ. μαντζουράνα. Τέλος ρίχνουμε τα 2/3 του ζωμού στο ταψί.

Ψήνουμε για 30 λεπτά στον προθερμασμένο στους 200 βαθμούς  φούρνο. Κατόπιν κατεβάζουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, σκεπάζουμε ανάλαφρα με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2 ½ ώρες (τα τελευταία 10-15 ξεσκέπαστα) ή αν έχουμε θερμόμετρο κρέατος στο παχύτερο μέρος του στήθους ή του μηρού να δείχνει 74 βαθμούς C. Πριν την κόψουμε, την αφήνουμε για 20 περίπου λεπτά να τραβήξει τα υγρά της.

Για τη σάλτσα της, σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού σε μία κανάτα μέτρησης, τραβάμε το λίπος που επιπλέει και συμπληρώνουμε με ζωμό κότας ή αν έχουμε γαλοπούλας μέχρι τα 750ml. Μεταφέρουμε το ζωμό σε ένα τηγάνι και το αφήνουμε να βράζει. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μείγμα βουτύρου με το αλεύρι μέχρι να γίνει λείο και μαζί με το υπόλοιπο θυμάρι και τη δάφνη και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας  μέχρι το σημείο ρευστότητας  που θέλουμε, περίπου 10 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε το Apple Brandy Calvados σε ποσότητα τόση όση να μας είναι ευχάριστο. Δοκιμάζουμε σε αλάτι και πιπέρι και είσαστε έτοιμοι. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και καλή όρεξη!!!

 

Γαρνιτούρα

Συνοδευτικό ψητών λαχανικών

 Μια πολύχρωμη και όμορφη πιατέλα με συνοδευτικά θα στολίσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και θα συντροφέψει νόστιμα τη γαλοπούλα.

 

 

Υλικά 8 ατόμων

6 μέτριες πατάτες σε μεγάλους κύβους 

2 μεγάλα παστινάκια (λευκά καρότα) κομμένα σε χοντρά sticks

3 μεγάλα καρότα κομμένα σε χοντρά κομμάτια

2 κόκκινες & 1 κίτρινη πιπεριά σε χοντρά καρέ

10-12 λαχανάκια Βρυξελλών κομμένα στη μέση

4-5 σκελίδες σκόρδο

1-2 κρεμμύδια σε ροδέλες χοντρές

5-6 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι-πιπέρι

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς C. Σε μία βαριά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα προετοιμασμένα λαχανικά, αλατοπιπερώνοντας, να τσιγαριστούν. Κατόπιν τα περνάμε στο φούρνο για 30-35 λεπτά και παρακολουθώντας τα βγάζουμε από το φούρνο ανάλογα με το πόσο ψημένα και καραμελωμένα τα θέλουμε.

Εάν θέλουμε λίγα λεπτά πριν τα βγάλουμε από το φούρνο, ρίχνουμε λίγο τυρί τριμμένο της αρεσκείας μας να γκρατιναριστεί.

 

 

Γλυκό

Ένα πολύ σοκολατένιο, χριστουγεννιάτικο γλυκό
 

Ένα επιδόρπιο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με «βαθειά σοκολατένια ψυχή». Μπορεί το έργο να τελειώσει εκεί και να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Με μια πινελιά όμως ακόμα, μπορεί το σκηνικό του έργου να απογειωθεί. Και η πινελιά αυτή λέγεται Crème Anglaise. Και το νου σας, όχι από πάνω, on the side.

 

Υλικά

Για το παντεσπάνι (πες το και sponge cake, αν θες…)  

300 γρ. αλεύρι 
50 γρ. πικρό κακάο 
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ 
1/2 κουταλάκι σόδα
60 γρ. κουβερτούρα 
90 γρ. βούτυρο 
150 γρ. ζάχαρη άχνη 
90 γρ. μασκαρπόνε 
2 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας 
1 κουταλιά της σούπας Cointreau 

για τη γέμιση

250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
100 ml κρέμα γάλακτος 
2 κρόκοι αυγών 

για την επικάλυψη

150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
150 γρ. βούτυρο 
λίγο πικρό κακάο σε σκόνη για ντεκόρ
5-6 τρούφες κακάο

2 τσέρκια διαμέτρου 20 εκ., ει δυνατόν ανοιγόμενα, και ένα σκεύος για να διατηρήσουμε την επικάλυψη λεία και ρευστή.   

Εκτέλεση του κέικ 
Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το κακάο, τη μαγιά και το μπέικιν. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, και στη συνέχεια την κρυώνουμε. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.  Μαλακώνουμε το βούτυρο με ένα πιρούνι, το αναμειγνύουμε με τη ζάχαρη και το μασκαρπόνε και μετά προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα, τη βανίλια, το Cointreau και το αλεύρι λίγο-λίγο εναλλάξ με 20-30 ml νερού ώστε να έχουμε στο τέλος μια παχύρευστη ζύμη. Εάν έχουμε δύο τσέρκια, αφού έχουμε στρώσει από κάτω ένα χαρτί φούρνου, τη χωρίζουμε στα δύο και ψήνουμε. Εάν έχουμε ένα, ψήνουμε δύο φορές διαδοχικά. Θα είναι έτοιμα μετά από 25-30 λεπτά περίπου και όταν η λεπίδα του μαχαιριού που τα τρυπήσαμε, στη μέση τους, βγει στεγνή. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια βγάζουμε τα κέικ από τα τσέρκια και κόβουμε το καθένα εγκάρσια στη μέση, ώστε να έχουμε συνολικά τέσσερα ίδια στρογγυλά κομμάτια κέικ.

Εκτέλεση της γέμισης

Χτυπάμε ελάχιστα τους δύο κρόκους να ομογενοποιηθούν.  Φέρνουμε την κρέμα γάλακτος σε ελαφρύ βρασμό, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αργά και προσεκτικά τα αυγά για να μην ψηθούν. Σε μπεν μαρί έχουμε μισολιώσει τη σοκολάτα και προσθέτουμε την κρέμα με τα αυγά και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα και συγχρόνως να κρυώσει.

Η συναρμολόγηση

Παίρνουμε μία πιατέλα στρογγυλή που όταν βάλουμε το κέικ-δίσκο της βάσης να περισσεύουν τουλάχιστον 4 δάχτυλα γύρω-γύρω. Τοποθετούμε το πρώτο δίσκο και απλώνουμε πάνω το 1/3 της γέμισης. Εναλλάξ συναρμολογούμε  το κέικ σκεπάζοντας με το τελευταίο δίσκο κέικ. 

Επικάλυψη

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, την απομακρύνουμε από τη ζέστη και προσθέτουμε το βούτυρο που είναι μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου. Όχι λιωμένο. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Με μία μέτρια κουτάλα περιχύνουμε το κέικ με την επικάλυψη, φροντίζοντας να καλύψουμε και τα πλαϊνά του γλυκού. Γαρνίρουμε την κορυφή του με 5-6 τρούφες κακάο και πασπαλίζουμε ανάλαφρα με σκόνη κακάο και είμαστε έτοιμοι. Καλή απόλαυση!!!

Crème Anglaise: 1 λίτρο γάλα, 300 γρ. ζάχαρη (μπορείς και έως 500 γρ., ανάλογα πόσο γλυκιά τη θέλουμε), 12 κρόκους αυγών (περίπου 220 γρ.), 1 φιαλίδιο βανίλιας. Σε ένα ευρύχωρο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και τους κρόκους και ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ασπρίσει το μείγμα. Αφού έχουμε βράσει το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 από αυτό πολύ σιγά στο μείγμα αυγών ανακατεύοντας συνέχεια. Κατόπιν αδειάζουμε αυτό το μείγμα μέσα στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουταλίτσα, πάνω στη φωτιά, μέχρι να αρχίσει να πήζει. Τη σουρώνουμε και την αφήνουμε να κρυώσει. Όταν σερβίρουμε το γλυκό, βάζουμε και την Crème Anglaise σε μια σοσιέρα. Όποιος θέλει γύρω από το κομμάτι του βάζει κρέμα και με κάθε κουταλιά του γλυκού παίρνει και λίγη από αυτή. Ο συνδυασμός και των δύο πραγματικά δεν υπάρχει. Είναι τέλειος!