Πολιτιστικές επαναστάσεις συνέβησαν δύο στο διάστημα του βίου μου. Η πρώτη ξεκίνησε λίγο πριν με γεννήσουν και έλαβε χώρα στη μακρινή Κίνα –για το θέμα έχει γράψει εκτενώς ο Αλτουσέρ και λέω να το αφήσουμε έτσι. Η δεύτερη συντελείται τώρα –δίπλα μας, στις οθόνες των κινητών και των υπολογιστών μας. Στη διάρκεια της πρώτης, πέθανε κόσμος και κοσμάκης και εκατομμύρια εκτοπίστηκαν σε επαρχίες που δεν είχε κανείς ακούσει το όνομά τους έως τότε. Στη διάρκεια της δεύτερης, που είναι σε εξέλιξη, κόσμος και κοσμάκης μυήθηκε στα μυστικά του photoshop για αρχαρίους και τα ερωτικά ήθη υπέστησαν ριζοσπαστικές αλλαγές.

Τι εννοώ; Όταν πριν από μερικά χρόνια ο άντρας της ζωής σου την έκανε από κοντά σου για οποιονδήποτε λόγο, μια μικρή περίοδος πένθους θεωρείτο δεδομένη. Κανείς δεν σε παρεξηγούσε αν απείχες για ολίγες ημέρες από το κομμωτήριο και το γυμναστήριο κι αν έβαζες μερικά κιλά μέχρι να πάρεις τα πάνω σου. Ακόμα και τα celebrities μελαγχολούσαν-απομονώνονταν στα ησυχαστήριά τους και συνομιλούσαν μόνο με τις έμπιστές τους. Χωρίς να θέλω να το γυρίσω στη Μπρίτζετ Τζόουνς και στο δακρύβρεκτο «Ημερολόγιό» της, για κάτι τέτοιες στιγμές ξενυχτάνε τα συνοικιακά ζαχαροπλαστεία.

Όλα αυτά όπως αντιλαμβάνεστε, ειδικά εσείς που περιηγείστε στο Instagram, ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Το σύγχρονο ήθος επιβάλλει ραντεβού με την αισθητικό πριν καν ο άλλος προλάβει να μαζέψει την οδοντόβουρτσά του και να βγει από την πόρτα. Και μετά την αισθητικό, έξοδο στα καταστήματα ή, έστω, επιδρομή στις ντουλάπες και στα μπουντουάρ των φιλενάδων.

«Μα εσύ δεν είπες ότι χώρισες;» ρώτησε η γηραιά, στα πρώτα στάδια της άνοιας, μητέρα συναδέλφου, παραξενεμένη από όλη αυτή την έκρηξη δραστηριότητας –τη συνομιλία μας την μετέφερε η ίδια η συνάδελφος. Δεν ήξερε, δεν ρώταγε; Οπλισμένη με άψογο μανικιούρ και μακιγιάζ επαγγελματικό εκείνη πήρε σβάρνα τα μαγαζιά και φωτογραφήθηκε με ό,τι καλύτερο και αποκαλυπτικότερο πρότειναν οι σχεδιαστές για φέτος. Ακολούθως, σενιάρισε τις φωτογραφίες, μάκρυνε πόδια, στένεψε μέσες, φούσκωσε μαλλί, και άρχισε να βομβαρδίζει την ανθρωπότητα με φωτογραφίας ανφάς, προφίλ και τρουά καρ. Κι από δίπλα, φίλοι και γνωστοί να εναποθέτουν στεφάνια: «Κάθε μέρα πιο όμορφη».

 

 

 

 

Η στάση της συναδέλφου θα προκαλούσε πριν από μερικά χρόνια ανησυχία –όλο και κάποια πιο έμπειρη και πιο σοφή θα την πλεύριζε για να τη συμβουλεύσει να δει έναν ψυχολόγο. Σήμερα θεωρείται απολύτως αναμενόμενη –και ας βρίσκεται σε διάσταση με τον θρίαμβο των καψουροτράγουδων γύρω μας. Είναι όμως απολύτως εναρμονισμένη με τα όσα ωραία συμβαίνουν στον θαυμαστό κόσμο των εγχώριων και αλλοδαπών celebrities –βλέπε Χάιντι Κλουμ και Κέιτ Χάντσον. Όπου το ισχύον καθεστώς σήμερα είναι: Χωρίζω, βάζω στήθος, φωτογραφίζομαι.

Το φαινόμενο, το οποίο είναι πλέον «ώριμο» για εξέταση, έχει δύο πιθανές ερμηνείες: Η πρώτη αφορά στον πρώην και συμπυκνώνεται στο ρητό «φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο». Τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά αν υπάρχει υποψία αντιπάλου, άρα και πεδίο σύγκρισης. Η δεύτερη ερμηνεία είναι πιο αισιόδοξη: «Κάθε τέλος και μια αρχή» που λέει και το τραγούδι.