Στην Ελλάδα μπορεί να μην τους γνωρίζουμε πολύ καλά, αλλά στις χώρες που ζουν κάνουν καριέρα, είναι επιτυχημένοι και αναγνωρίσιμοι. 5 Έλληνες που δούλεψαν σκληρά και κατάφεραν να ζήσουν το όνειρό τους, παρά τις αντιξοότητες που συνάντησαν.

Διαβάστε για αυτούς:

Μελίνα Κανακαρίδη

«Τίποτε δεν συγκρίνεται με το να είσαι Ελληνοαμερικανίδα. Κάθε φορά που ρωτούσα τους γονείς μου “είμαι Ελληνίδα ή Αμερικανίδα” μου απαντούσαν: “Είσαι Ελληνοαμερικανίδα, γεγονός που σε κάνει καλύτερη Αμερικανίδα”. Συμφωνώ απολύτως με αυτή την άποψη. Είμαι υπερήφανη για την ελληνική καταγωγή μου. Για αυτό και δεν άλλαξα ποτέ το όνομά μου», δήλωνε σε συνέντευξή της η Melina Kanakarides. Ποια είναι αυτή; Όσοι βλέπετε μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές, το CSI New York, τη γνωρίζετε σίγουρα.

Γεννημένη στο Ohio από Έλληνες γονείς, έχει καταφέρει να κάνει μια αξιοθαύμαστη καριέρα σε τηλεοπτικές σειρές της αμερικανικής τηλεόρασης.

Σπούδασε στο τοπικό πανεπιστήμιο, συνέχισε στο Pittsburgh της Pennsylvania, από όπου και αποφοιτά του 1989.

Δύο χρόνια μετά, παίρνει τον πρώτο της ρόλο, στην καθημερινή σειρά Guiding Light, όπου και παραμένει μέχρι το 1995.

Ακολούθησε ο ρόλος της  Dr. Sydney Hansen στη σειρά Providence , ενώ από το 2004 είναι η Stella Bonasera στο CSI New York.

Το 2000 ψηφίστηκε από τους τηλεθεατές ως «Καλύτερη Ηθοποιός σε δραματική σειρά», παίρνοντας στην ψηφοφορία TV Guide.

Ανάμεσα στις τηλεοπτικές σειρές, πρωταγωνίστησε στο Cabaret ως “Sally Bowles”, στην παράσταση που ανέβηκε στο Broadway.

Το 2001 πρωταγωνίστησε στην ταινία 15 Minutes, στο πλευρό του Robert De Niro, ενώ πριν είχε εμφανιστεί στα Rounders, Dangerous Beauty και The Long Kiss Goodnight.

Η 46χρονη ηθοποιός είναι παντρεμένη με Έλληνα και έχει δύο κόρες. Λέγεται, μάλιστα, πως ήταν αυτή να πρωταγωνιστήσει στο Big Fat Greek Wedding, αλλά εκείνη την εποχή ήταν έγκυος.

Ποιο είναι το όνειρό της; «Να παίξω κάποια στιγμή στο Ηρώδειο. Πιστεύω ότι θα είναι μια συγκλονιστική εμπειρία. Την πρώτη φορά που είδα μια παράσταση στο θέατρο αυτό άρχισα να κλαίω από συγκίνηση». 

 

Θανάσης Μπατσίλας

Το Κατάρ είναι η χώρα που έχει επιλεγεί για να φιλοξενήσει τη  μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση στον πλανήτη, μετά τους Ολυμπιακούς. Για να καταφέρει να αναλάβει το Μουντιάλ του 2020, σημαντικό ρόλο έπαιξε ένας Έλληνας. Ο Θανάσης Μπατσίλας, Εκτελεστικός Διευθυντής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Κατάρ (QFA) και διευθύνων σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Ασιατικού Κυπέλλου (Asian Cup), είναι ο άνθρωπος πίσω από την επιτυχία του κρατιδίου των πετροδολαρίων.

«Η πρώτη συμμετοχή χώρας της Μέσης Ανατολής κάνει ξεχωριστή την υποψηφιότητά μας. Μπήκαμε ως αυτόνομη χώρα, αλλά αυτό που πρεσβεύαμε ήταν οι ελπίδες και τα όνειρα ενός ολόκληρου χώρου. Τα τελευταία 92 χρόνια που διεξάγεται το Μουντιάλ ποτέ δεν είχε φτάσει στον αραβικό κόσμο, στη Μέση Ανατολή. Το περίμεναν πάρα πολύ καιρό. Δείξαμε ότι με προσπάθεια και συγκέντρωση μπορούμε να θέσουμε στόχους και να τους πετύχουμε», είχε δηλώσει συγκινημένος λίγο μετά το άκουσμα της χαρμόσυνης είδησης.

Ήταν ο άνθρωπος που έτυχε αποθεωτικής υποδοχής από τους κατοίκους του Κατάρ, μαζί με τον πανίσχυρο Σεϊχη Μοχάμεντ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι και τον διευθύνοντα σύμβουλο Χασάν Αλ Τογιαντί, κατά την επιστροφής τους από τη Γενεύη, όταν και κέρδισαν την ανάληψη του Μουντιάλ.

 

Νικόλαος Τομπάζης

Γιος του σημαντικού αρχιτέκτονα, Αλέξανδρου Τομπάζη, ο Νικόλας Τομπάζης είδε τα φώτα της δημοσιότητας να στρέφουν πάνω του, έπειτα από μια δήλωση του οδηγού της  Formula 1, Fernando Alonso, πριν από τρία χρόνια. Τι είχε πει ο Alonso; «Δεν ξέρω πολλά από πολιτική, αλλά είναι αλήθεια… στην Ισπανία δεν είναι πολύ καλή η κατάσταση. Όμως, ένας Ισπανός, με ένα ιταλικό αυτοκίνητο, σχεδιασμένο από έναν Έλληνα να νικά στη Γερμανία είναι κάτι πολύ καλό», αμέσως μετά τη νίκη του στο Χοκενχάιμ, της Γερμανίας.

Ο Νικόλας Τομπάζης είναι ο αρχισχεδιαστής της θρυλικής Ferrari, που είδε το παιδικό του όνειρο να γίνεται πραγμτικότητα. Σπούδασε Μηχανολογία στο Trinity του Cambridge και στη συνέχεια Αεροναυπηγική στο Imperial College του Λονδίνου και το 1992 μπαίνει στο χώρο της μηχανοκίνησης, ως αεροδυναμιστής της Benetton. Το ταλέντο του αναγνωρίζεται γρήγορα και το 1995 είναι ο επικεφαλής του τμήματος αεροδυναμικής της ομάδας.

Η μεταγραφή δεν αργεί να έρθει, αφού δύσκολα μπορεί να αρνηθεί κανείς μια πρόταση του θρύλου που ονομάζεται Ferrari. Μετά την πρώτη του χρονιά, αναλαμβάνει επικεφαλής και εκεί, παραμένοντας στο ίδιο πόστο για 7 χρόνια.

Το 2004 κουνάει καταφατικά το κεφάλι του στην πρόταση του… «αιώνιου  αντίπαλου», McLaren.

«Ήταν μεγάλο λάθος μου που πήγα στη McLaren. Το είχα κάνει τότε μάλλον περισσότερο γιατί θέλαμε να αλλάξουμε παραστάσεις με την οικογένειά μου, και όχι μόνο για επαγγελματικούς λόγους. Παρόλο που εκτίμησα τις ικανότητες εκείνης της εταιρείας, της οποίας οι άνθρωποι ήταν ικανοί και αποφασισμένοι να πετύχουν, τελικά δεν κόλλησε η συνεργασία μας», δηλώνει επιστρέφοντας στην Ιταλία και τη Ferrari ως αρχισχεδιαστής, έπειτα από 2 χρόνια στο Λονδίνο.

 

Μάικ Λαζαρίδης

Το όνομα του επανήλθε στη δημοσιότητα πριν από λίγες εβδομάδες, καθώς φέρεται να κινείται για να αγοράσει την πασίγνωστη εταιρεία BlackBerry, (παράγει κινητά τηλέφωνα) που περνάει δύσκολες ημέρες. Ποιος είναι ο Μάικ Λαζαρίδης; Τον έχουν αποκαλέσει «Bill Gates του Καναδά» και «πατέρα του BlackBerry». Ο ελληνοκαναδός ονειρεύεται ένα εντυπωσιακό comeback, παρόμοιο με αυτό του Steve Jobs, παίρνοντας πίσω την εταιρεία που δημιούργησε, αλλά και εκδιώχθηκε, για μια σειρά κακών αποφάσεων, το 2012.

Ο γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, Λαζαρίδης, κατέχει σήμερα το 8% της εταιρείας (μαζί με τον συνιδρυτή, Ντάγκλας Φρέγκιν), ενώ η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται στα 1,48 δισ. δολάρια.

Η οικογένεια του μετακόμισε όταν εκείνος ήταν 5 χρονών στο Γουίντσορ του Οντάριο, στον Καναδά. Η έφεση του μικρού Μιχάλη για τον τομέα των επιστημών φάνηκε στα 12 του χρόνια, όταν και κέρδισε διαγωνισμό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της πόλης, επειδή διάβασε κάθε διαθέσιμο επιστημονικό βιβλίο.

Δύο μήνες πριν αποφοιτήσει εγκαταλείπει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Γουοτερλού,  στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών, με επιλογή στην επιστήμη των υπολογιστών, αφού υπογράφει συμβόλαιο 600.000 δολαρίων με τη General Motors. Είχε προηγηθεί μια συνεργασία, στην οποία ο Λαζαρίδης ανέπτυξε ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου για τα δίκτυα οθόνης.

 Με τα χρήματα που έλαβε από την εταιρία, μια μικρή κρατική ενίσχυση, το ποσό των 15.000 δολαρίων που δανείστηκε από τους γονείς του, τον επέτρεψαν μαζί με τον Μάικ Μπάρνστιϊν (Mike Barnstijn) και τον Ντάγλκας Φρέγκιν (Douglas Fregin) να ιδρύσει την εταιρία Research In Motion. Ένα από τα πρώτα επιτεύγματα της εταιρείας ήταν η ανάπτυξη της τεχνολογίας του γραμμωτού κώδικα (barcode) σε ταινία.[5]Έπειτα η εταιρία, επανεπένδυσε τα κέρδη στην έρευνα της πάνω στην ασύρματη μετάδοση δεδομένων, οδηγώντας τελικά στην πρώτη παρουσίαση του πρώτου κινητού τηλεφώνου BlackBerry το 1999, και αργότερα την πιο γνωστή εκδοχή του το 2002. Είναι παντρεμένος με την Οφηλία Λαζαρίδη και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.

Γιώργος Κοτσιόπουλος

Με καταγωγή από την Καλαμάτα, ο Γιώργος Κοτσιόπουλος κατάφερε να γίνει ένας opinion leader στο χώρο της μόδας. Αυτός, παρέα με τις Joan Rivers και την κόρη του Ozzy Osbourne, Kelly, παρουσιάζουν την εκπομπή «Fashion Police», του διεθνούς δικτύου E! Entertainment.  Γεννημένος στο Σκόκι του Ιλινόις, αγάπησε από μικρός τη μόδα. Ξεκίνησε την καριέρα του από το New York Times Magazine. «Εκεί έμαθα τα πάντα γύρω από τη μόδα», δηλώνει αργότερα ο ίδιος, ενώ αργότερα αναλαμβάνει ανταποκριτής της εκπομπής  «Entertainment Hot List», για το MSNBC. Γρήγορα θεωρείται ειδικός σε θέματα μόδας και κάνει περάσματα από τις πιο επιτυχημένες εκπομπές των ΗΠΑ.

Το 2011, το περιοδικό Holywood Reporter κατέταξε τον Κοτσιόπουλο 19ο στη λίστα με τους 25 πιο καλούς στυλίστες του Hollywood. Εδώ και 14 μήνες, ο Κοτσιόπουλος είναι παρουσιαστής του «Fashion Police», ενώ για τις ελληνικές επιρροές του έχει πει πως «οι μετανάστες γονείς του θεωρούσαν σημαντικό να γίνει γιατρός, δικηγόρος ή επιχειρηματίας».