Για τις πολλές και διάφορες απαγορεύσεις στο Facebook που δεν επιτρέπει την ανάρτηση εξωφύλλων βιβλίων λόγω «τολμηρής» φωτογραφίας αλλά επιτρέπει, για παράδειγμα, τη δημοσίευση φωτογραφιών ζώων σκοτωμένων για «ψυχαγωγικούς» λόγους, έχετε διαβάσει πολλές φορές. Και, αν ανήκετε στην κατηγορία των στοιχειωδώς καχύποπτων, ανησυχείτε κάθε φορά που διαβάζετε για μια ακόμα πρωτοβουλία του διαδικτυακού γίγαντα που θα προστατεύσει εμάς και τα συμφέροντά μας.

Όμως, για μία και μοναδική φορά, στήστε αυτί και ακούστε προσεκτικά. Το τμήμα έρευνας τεχνητής νοημοσύνης του Facebook αναζητά τρόπους για να μας προστατεύσει από τον εαυτό μας μετά από την κατανάλωση ικανής ποσότητας αλκοόλ. Ο λόγος; Οι αναρτήσεις μας στο Δίκτυο υπό την επήρεια οινοπνευματωδών μπορούν να μας στοιχίσουν τη δουλειά μας, την κοινωνική μας θέση ή και την οικογενειακή μας γαλήνη. Και, παρότι οι δράστες του κακού είμαστε συνήθως εμείς οι ίδιοι, το αίσθημα δυσαρέσκειας της επόμενης ημέρας επηρεάζει τη δημόσια εικόνα του Facebook.
 


 

Φυσικά, ασφαλής τρόπος για να διαγνωστεί η πνευματική διαύγεια των χρηστών του ίντερνετ εκ του μακρόθεν δεν υπάρχει. Γι’ αυτό το πιθανότερο είναι πως, όταν συντρέχουν συγκεκριμένα κριτήρια, θα ενεργοποιείται μια υπηρεσία διαδικτυακού βοηθού, η οποία θα μας ρωτάει: Είστε σίγουροι ότι θα θέλατε να το δει αυτό τα αφεντικό ή η μαμά σας; Επίσης, θα μας ενημερώνει αν κάποιος προσπαθεί να ποστάρει φωτογραφία μας χωρίς την έγκρισή μας.

Προσοχή! Η σχετική «υπηρεσία» βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της μελέτης, οπότε το μόνο πράγμα που στέκεται ανάμεσα σε εμάς και το δημόσιο ρεζιλίκι είναι η σύνεσή μας.