Χάσε κιλά τρώγοντας τον... αγλέορα!

Κάν’ το όπως το κάνουν οι γάλλοι...

Χάσε κιλά τρώγοντας τον... αγλέορα!

Κάν’ το όπως το κάνουν οι γάλλοι...

Οι Γάλλοι έχουν καταφέρει με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την διατροφή τους και διαχειρίζονται την ημέρα τους, να φθάνουν σε ένα οξύμωρο αποτέλεσμα. Ενώ σε καθημερινή βάση τα γεύματά τους αποτελούνται από πολλά πιάτα με βούτυρο, κρέμα γάλακτος, κρασί και επιδόρπιο, δεν παίρνουν, κατά συντριπτικό ποσοστό του πληθυσμού, ούτε ένα κιλό βάρος.  

Για να δώσω πιο συγκεκριμένο στοιχεία σε ποσοστά, δείτε τι ισχύει μεταξύ Γάλλων και Αμερικανών σχετικά με την παχυσαρκία και τα καρδιολογικά προβλήματα που έχουν αιτία τη σίτιση.

Στη Γαλλία  μόνο το 8% των πολιτών είναι υπέρβαροι, ενώ στη Αμερική το 50%. Οι δε παχύσαρκοι 7% και 22% αντίστοιχα. Στη Γαλλία τρώνε τέσσερες φορές, σε ετήσια βάση,  παραπάνω βούτυρο, 60% παραπάνω τυριά, τρεις φορές παραπάνω χοιρινό και πολύ παραπάνω ζωικά και κορεσμένα λίπη.

Και εδώ είναι η συγκλονιστική πληροφορία. Μετά από έρευνα που έκανε το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, το 1999, έβγαλε τα παρακάτω αποτελέσματα. Σε ένα δείγμα 100.000 ανδρών ηλικίας 35 έως 74 χρονών, στη μεν Γαλλία οι θάνατοι ήταν 83, στη δε Αμερική 230!   

Το «Γαλλικό παράδοξο» το είχε πρωτοεντοπίσει  το 1819 η Ιρλανδή ιατρός  Samuel Black. Διεθνώς όμως το θέμα εμπεδώθηκε το 1991, μετά από ένα 60λεπτο ντοκιμαντέρ με θέμα τα ευεργετικά αποτελέσματα του Γαλλικού τρόπου διατροφής και η κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Μετά από την μεγάλη συζήτηση που προκάλεσε η εκπομπή, οι οινοπαραγωγοί της χώρας άσκησαν έντονες πιέσεις ώστε το κόκκινο κρασί να περιληφθεί στα υγιεινά προϊόντα.
 

 

Τα βασικά σημεία του τρόπου Γαλλικής διατροφής είναι επτά.

1. Φρόντισε το πρωί πριν φύγεις από το σπίτι σου να έχεις λίγο χρόνο να πάρεις κάτι για πρωινό. Κανένας λόγος δεν δικαιολογεί την παράλειψή του. Όχι μόνο καφέ. Ένα τοστ, ένα γιαούρτι, γάλα με δημητριακά, μια μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς, ένα φρούτο. Η λήψη του δίνει ώθηση στην ενέργειά σας και ενισχύει την καύση του λίπους και τον μεταβολισμό. Πολλές συγκεκριμένες έρευνες έχουν αποδείξει ότι βοηθά δραστικά την διατήρηση σταθερού βάρους.    

2. Μεγάλη προσοχή και αυτοσυγκράτηση κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων του καφέ. Η συνήθεια των «τσιμπημάτων» κατά την διάρκειά τους, όπως ντόνατς ή άλλα τηγανιτά και σνακ, είναι ανύπαρκτα στη Γαλλική διατροφή.

3. Το μεσημεριανό να είναι κάτι πολύ ελαφρύ και λίγο, περιμένοντας το κυρίως γεύμα που θα ακολουθήσει  νωρίς το βράδυ με την επιστροφή στο σπίτι.

4. Το κυρίως γεύμα, για το μέσο Γάλλο αποτελεί την γιορτινή ώρα της ημέρας. Κατ΄ αρχήν, αποτελεί την ώρα της απόλαυσης, χωρίς απαγορευμένα είδη και ενοχές. Είναι ελεύθερος να φάει και να πιει ό,τι θέλει: ψωμί, σάλτσες, ό,τι κρέας επιθυμεί, κρέμες, επιδόρπιο, κρασί.

Το μεγαλύτερο μυστικό του όλου θέματος σε αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται. Οι ποσότητες που θα φάει από κάθε διαφορετικό είδος, είναι προσεγμένες σε ποσότητα. Εάν θα φάει για πρώτο ένα ζυμαρικό, αυτό θα είναι 4-5 πιρουνιές. Το κρέας του θα είναι στο μέγεθος μιας τράπουλας. Η γαρνιτούρα του πιάτου θα είναι για να συνοδεύσει το κυρίως πιάτο του και όχι άλλη μια μερίδα επιπλέον και έτσι με αυτή τη λογική μπορεί να φάει και το γλυκό του άνετα και να πιει και το κρασί του. Ένα tip που βοηθάει την όλη κατάσταση είναι να χρησιμοποιείς πιάτα μεσαίου ή μικρού μεγέθους.  

5. Η Γαλλική κουζίνα χρησιμοποιεί άφθονα λαχανικά και φρούτα. Είναι βασική φροντίδα να εξασφαλίζει φρέσκα είδη μαναβικής από λαϊκές αγορές και παραγωγούς. Ακόμη και τα γλυκά τους, σε πολύ μεγάλο ποσοστό έχουν σαν βασική πρώτη ύλη τα φρούτα.

6. Η άντληση ευχαρίστησης από ένα ποτήρι κρασί κατά την διάρκεια του γεύματος είναι για τους Γάλλους εθνικό γνώρισμα. Δεν υπάρχει γεύμα που να μην συνοδεύεται από ένα ποτήρι κρασί. Το αντιοξειδωτικό ρεσβερατρόλη που υπάρχει στη φλούδα του σταφυλιού βοηθά πολύ στην απώλεια βάρους και συνολικά στην καλή υγεία. Είναι πολύ χρήσιμο, αν μπορείτε, να αντικαταστήσετε ένα κοκτέιλ ή άλλο ποτό με ένα ποτήρι κρασί.

7. Προσπαθήστε να καταργήσετε την χρήση του ασανσέρ. Πλήθος ερευνών έχουν αποδείξει ότι έστω και μια δεκάλεπτη δραστηριότητα βοηθά να διατηρήσει ο άνθρωπος το βάρος του σε κανονικό επίπεδο. Οι Γάλλοι το εφαρμόζουν κατά κόρον με απόδειξη το μικρό ποσοστό υπέρβαρου πληθυσμού. Για λογικές αποστάσεις δεν χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά ή μαζικά μέσα μεταφοράς. Δεν χρειάζεται να γίνεις μαραθωνοδρόμος. Παρκάρισε το αυτοκίνητό σου λίγο πιο μακριά από τη δουλειά σου και ανέβα από τις σκάλες. Είναι αρκετό.     

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα