Στην Ανδαλουσία, λίγο πιο πάνω από την Marbella, υπάρχει ένα χωριό που ονομάζεται Júzcar. Αυτό το χωριό όπως και όλα τα χωριά της περιοχής ήταν πάντα με τους τοίχους βαμμένους άσπρους και τα  κεραμίδια κόκκινα. Άλλωστε ανήκει στα φημισμένα Λευκά Χωριά της Ανδαλουσίας.

Το 2011 εμφανίστηκε η κινηματογραφική εταιρεία Sony Pictures, η οποία, στο πλαίσιο των προωθητικών ενεργειών, για μια ταινία που θα γύριζε με θέμα τα Στρουμφάκια, πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο να βάψουν όλους του τοίχους του χωριού γαλάζιους, να ζωγραφίσουν τις προσόψεις των κτιρίων, ακόμα και τις πνακίδες των καταστημάτων, με Στρουμφ και να τοποθετήσουν παντού αγάλματά τους ώστε το χωριό να μετατραπεί σε Στρουμφοχωριό.   

 

Η πρόταση, κατ΄ αρχάς, δεν έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από το δημοτικό συμβούλιο. Προχωρώντας όμως οι συζητήσεις και οι οικονομικές διαπραγματεύσεις, κατάλαβαν ότι το αντίτιμο ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον και συμφώνησαν ομόφωνα. Μπήκε όμως όρος ότι όταν θα ολοκληρωνόταν η προωθητική ενέργεια το χωριό θα επανέρχονταν στην προηγούμενη κατάσταση.

 

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η εταιρία επανήλθε προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες εργασίες και να επαναφέρει το χωριό στην προηγούμενη κατάσταση. Βρέθηκαν όμως προ εκπλήξεως. Οι δημότες δεν ήθελαν πλέον να βαφτεί το χωριό τους πάλι άσπρο, ούτε να αποκατασταθούν οι όποιες παρεμβάσεις.

 

Η άρνηση τους αυτή προέκυψε από το γεγονός ότι, από τότε που το χωριό τους έγινε γαλάζιο και έγιναν και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις, έγινε αξιοθέατο με αποτέλεσμα να γίνει τουριστικός προορισμός. Ενώ πρώτα η τουριστική επισκεψημότητα περιορίζονταν σε μερικές εκατοντάδες τουρίστες, πλέον οι επισκέπτες άρχισαν να μετρούνται σε δεκάδες χιλιάδες.

Έτσι ένα τυχαίο και απρόσμενο γεγονός έκανε ένα χωριό το οποίο είναι στη μέση του πουθενά να ζωντανέψει και να αποκτήσει αξιοζήλευτη οικονομική ευρωστία.