Η νύχτα της 4ης Δεκεμβρίου είχε απλώσει για τα καλά τα πέπλα της πάνω από το Μανχάταν, την καρδιά της Νέας Υόρκης, προσφέροντας το κατάλληλο ντεκόρ για τους τυχερούς αλλά και τους «καταραμένους» που κατοικούν στα πανάκριβα ρετιρέ του. Στην τελευταία κατηγορία ανήκε και ο Ανδρέας Εμπειρίκος, που δεν ήταν απλώς ένας κληρονόμος της ναυτιλιακής δυναστείας, αλλά και εγγονός της Ρίτα Χέϊγουορθ.

Εκείνο το βράδυ ο νεαρός 25χρονος βυθίστηκε για άλλη μια φορά στον δικό του κόσμο, αυτόν που δεν ήξεραν παρά ελάχιστοι, μόνο που αυτή την φορά δεν ξύπνησε ποτέ. Ο Ανδρέας Εμπειρίκος που βρέθηκε νεκρός με μια σακούλα στο κεφάλι του τη επόμενη μέρα, μέσα στο  διαμέρισμά του ήταν για πολλούς μια αντιφατική προσωπικότητα.

Κάποιοι εκείνες τις ημέρες τόλμησαν παραλληλισμούς με τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Νιάρχο, τον πιο έξυπνο αλλά και πιο απρόβλεπτο γόνο της δυναστείας, που πέθανε σνιφάροντας ποσότητα κοκαΐνης, ικανή να σκοτώσει όχι έναν αλλά είκοσι πέντε ανθρώπους. 

Το παιδί που τα είχε όλα, αλλά ταυτόχρονα δεν είχε τίποτα όπως είπε ένας άνθρωπος που γνώρισε από κοντά τον εικοσιπεντάχρονο Έλληνα, σκιαγραφεί μέσα σε λίγες λέξεις το προφίλ του εγγονού της αξέχαστης Ρίτα Χέϊγουορθ και γιου του Βασίλη Εμπειρίκου.

Ο νεαρός Ανδρέας -Andrew για τους φίλους του- δεν ήταν απλώς ένας jet setter με λεφτά και πάθος για απαγορευμένες ηδονές όπως τα ναρκωτικά. Ήταν ένας άνθρωπος που δεν είχε κανένα πρόβλημα να παραδεχτεί όχι μόνο ότι ήταν gay, αλλά και να ανεβάσει ερωτικά βίντεο με πρωταγωνιστή τον ίδιο σε γνωστή ιστοσελίδα πορνό. Το άλλο του πρόσωπο όμως ήταν τελείως διαφορετικό.

Φιλάνθρωπος, ευγενικός και καλεσμένος συχνότατα σε κοσμικά event και gala, o Ανδρέας Εμπειρίκος μπορεί να είχε ελληνικό αίμα στις φλέβες του, δεν ερχόταν όμως ποτέ στην χώρα μας, ούτε καν για διακοπές. Οι καλά γνωρίζοντες την τραγική ιστορία του, λένε ότι ο πατέρας του δεν ήταν ποτέ κοντά του όταν τον χρειαζόταν, ενώ η παρουσία της μητέρας του ήταν κατά τι πιο συχνή. Για τους φίλους του πάντως ήταν η χαρά της ζωής.

Ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στο Άμστερνταμ εκείνα τα Χριστούγεννα και έδειχνε πολύ καλά ψυχολογικά, αφού παρόλο που είχε προσβληθεί από AIDS, η θεραπεία του πήγαινε εξαιρετικά. Το τι συνέβη εκείνη την μοιραία νύχτα του Δεκέμβρη στο διαμέρισμά του παραμένει ακόμη και σήμερα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

 

Ένα παιδί αλλιώτικο απ’ τ’ άλλα.

Η φωνή του Άαρον Έντουαρντς που τον βρήκε πρώτος αντήχησε σπαραχτική, διαταράσσοντας την ηρεμία στο συγκρότημα Grand Chelsea, ένα από τα πιο γνωστά στο Μπόροου του Μανχάταν. Η αστυνομία κατέφτασε λίγο αργότερα και οι ντετέκτιβ αντίκρισαν τον Έλληνα γόνο, νεκρό πάνω στο κρεβάτι του, με μια σακούλα περασμένη στο κεφάλι του. Οι αστυνομικές αρχές απέκλεισαν μετά τις έρευνες το ενδεχόμενο της δολοφονίας, ενώ η μητέρα του έφτασε λίγο αργότερα συντετριμμένη από το τραγικό νέο.

Τραγική ειρωνεία; Ο Ανδρέας Εμπειρίκος φέρεται να έδωσε τέλος στην ζωή του, μια μόλις εβδομάδα πριν κλείσει τα είκοσι έξι του χρόνια, χωρίς ακόμα κανείς να μπορεί να εξηγήσει το γιατί.

Καρπός ενός παθιασμένου έρωτα, από αυτούς που δεν είναι γραφτό να κρατήσουν για πάντα, γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 1985. Γονείς του η πριγκίπισσα Γιασμίν Αγά Χαν και ο έλληνας εφοπλιστής Βασίλης Εμπειρίκος. Η γνωριμία τους μετατράπηκε γρήγορα σε ένα φλογερό ειδύλλιο και αφού αρραβωνιάστηκαν τον Απρίλιο του 1985, παντρεύτηκαν το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς. Χώρισαν δύο χρόνια αργότερα και ο μικρός μεγάλωσε σε ένα υπερ-προστατευτικό περιβάλλον από το οποίο έλειπε σχεδόν πάντα η πατρική φιγούρα.

Με σπουδές στην Ψυχολογία -φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Φόρντχαμ- και τις κατάλληλες γνωριμίες, ο νεαρός Εμπειρίκος δεν δυσκολεύτηκε να δουλέψει από τα δεκαεννιά του χρόνια, σε προστατευμένα περιβάλλοντα. Αρχικά, πέρασε από την δισκογραφική Universal Music στο τμήμα των Δημοσίων Σχέσεων και την ίδια χρονική περίοδο ήταν συνεργάτης σε ραδιοφωνικό σταθμό και σε εταιρία design. Ανήσυχο πνεύμα, άλλαξε κατά την διάρκεια της ζωής του πολλές δουλειές που τον έφεραν από το Πορτοφίνο μέχρι την Αμερική και την αεροπορική εταιρία Virgin Atlantic.

 

Η πρώτη απόπειρα και τα ερωτικά βίντεο!

Μέχρι το 2007, η φιγούρα του Ανδρέα Εμπειρίκου ήταν απόλυτα συνυφασμένη με αυτήν ενός χαμογελαστού νεαρού με ευαισθησίες, ο οποίος κινούνταν με άνεση στους κοσμικούς κύκλους της Νέας Υόρκης αλλά και του διεθνούς jet set. Ξέφρενα πάρτι, νύχτες που αργούσαν να ξημερώσουν, εθισμός στα ναρκωτικά και έρωτες με ημερομηνία λήξης, συνέθεσαν το τετράπτυχο της ζωής ενός παιδιού που το 2007 βρέθηκε στη δίνη μιας περιπέτειας όταν αμερικάνικα ταμπλόιντ ανακάλυψαν μια άλλη πλευρά του. Αυτή, του πρωταγωνιστή σε home made ερωτικά βίντεο τα οποία ανέβαζε στην ιστοσελίδα X-tube με ψευδώνυμα όπως Άντριου Σάουστον.

Οι τίτλοι για την κρυφή  ζωή εγγονού της Ρίτα Χέϊγουορθ ως gay ερασιτέχνη ηθοποιού τον πλήγωσαν πολύ, ενώ σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, είχε αποπειραθεί να δώσει τέλος στην ζωή του, άλλη μια φορά.

Η συντετριμμένη μητέρα του περιορίστηκε σε μια δήλωση μέσω του εκπροσώπου της η οποία αναφέρει ότι «Ο γιός μου ήταν ένας εξαιρετικός νέος άνθρωπος τον οποίο αγαπούσαν και θαύμαζαν όλοι όσοι τον ήξεραν. Ο τυχαίος θάνατός του είναι μια τρομερή τραγωδία», αναφέρει η λιτή δήλωση της πριγκίπισσας.

Η κηδεία του έγινε σε μια ιδιωτική τελετή και κολλητοί του φίλοι όπως ο Τζέικ Ντίγκλερ, δήλωσαν ότι ήταν πολύ καλά για να αυτοκτονήσει. «Βρισκόταν σε εξαιρετική διάθεση. Σχεδιάζαμε μάλιστα ένα ταξίδι στο Άμστερνταμ το Σαββατοκύριακο για να γιορτάσουμε τα γενέθλιά του. Δεν ξέρω τι συνέβη».

 

Ερωτική ασφυξία

Ο Ανδρέας Εμπειρίκος μπορεί να ήταν ένα ανοιχτό χαρτί για τους φίλους του, παρέμεινε όμως ένα αίνιγμα για όλους όσους δεν τον ήξεραν. Το χαμόγελό του σε φωτογραφικά ενσταντανέ δείχνει έναν νεαρό γεμάτο ζωή, που ήθελε πάρα πολύ να βοηθάει τους συνανθρώπους του.

Στο facebook ίδρυσε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα με σκοπό να συγκεντρώνει ρούχα για τους άστεγους της Νέας Υόρκης, ενώ τεράστια ήταν η συνεισφορά του στις ερευνητικές προσπάθειες για την θεραπεία της νόσου του Αλτσχάϊμερ και σε ιδρύματα για την καταπολέμηση του AIDS.

Αυτά δεν είχαν καμία σχέση με την άλλη του ζωή. Ο θάνατός του σύμφωνα με ανώνυμες πηγές στα αμερικάνικα ταμπλόιντ είναι πολύ πιθανόν να προήρθε από ερωτική ασφυξία, κάτι που συμβαίνει όταν ο εμπλεκόμενος ερεθίζεται «πνίγοντας» τον εαυτό του.

Μεγαλωμένος σε σπίτια «χρυσά κλουβιά», χωρίς να έχει την σχέση που κάθε παιδί θα ήθελε με τον πατέρα του, ο Άντριου γνώρισε απαγορευμένες ηδονές, έκανε ελεύθερο σεξ και βίωσε μια έντονη ζωή.

Έφυγε όπως κάποιοι άλλοι «φευγάτοι» κληρονόμοι, που τα είχαν όλα και συνάμα τίποτα, που επιζητούσαν να είναι διαφορετικοί με οποιοδήποτε κόστος.

Ακόμα και την ίδια τους τη ζωή…