Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους: Η «Μαύρη Παρασκευή» είναι ένα έθιμο βαθύτατα αμερικάνικο το οποίο σημαίνει την έναρξη της εορταστικής περιόδου. Οι μαγαζάτορες λοιπόν, κύριοι ωφελημένοι των γιορτών, είπαν στις αρχές της δεκαετίας του ’30 να δώσουν εξτρά έμφαση στο γεγονός. Γι’ αυτό εγκαινίασαν ένα τριήμερο προσφορών που προσέλκυσε μιλιούνια καταναλωτών στα καταστήματα.

 

 

Τέτοιο ήταν το σουξέ της πρωτοβουλίας, ώστε άρχισαν να σχηματίζονται ουρές έξω από τα καταστήματα από το προηγούμενο βράδυ –οι προσφορές ίσχυαν μέχρις εξαντλήσεως των αποθεμάτων στα ράφια- και δημιουργήθηκαν επεισόδια μεταξύ καταναλωτών που έριζαν για να ίδια εμπορεύματα. Στο τέλος η αστυνομία της Φιλαδέλφεια βάφτισε την ήμερα «Μαύρη Παρασκευή» λόγω των κλήσεων που δέχονταν για να παρέμβει και να διαλύσει το μανιασμένο πλήθος. Οι καταστηματάρχες προαπάθησαν να αλλάξουν το όνομα σε «Μεγάλη Παρασκευή» χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

 

 

Με τα χρόνια το έθιμο απέκτησε τόσο βαθιές ρίζες στο υποσυνείδητο των Αμερικανών ώστε ο Ρούσβελτ το 1934 υπαναχώρησε στις πιέσεις των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης και μετέθεσε την Ημέρα των Ευχαριστιών κατά μία εβδομάδα πιο μπροστα για να δώσει «αέρα» στην αγορά.

 

 

Η «Μαύρη Παρασκευή» ήταν μέχρι το 2010 αποκλειστικά αμερικανική υπόθεση. Κάτι ανεμικές προσπάθειες να μεταλαμπαδευτεί το έθιμο στη Ευρώπη είχαν πέσει στο κενό. Όμως, η επικράτηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και η έλευση των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων στο Ηνωμένο Βασίλειο ξύπνησαν ξανά το ενδιαφέρον των Εγγλέζων για την υπόθεση.

 

 

Το 2013 η Μαύρη Παρασκευή στη Μεγάλη Βρετανία «γιορτάστηκε» για πρώτη φορά με τον δέοντα ενθουσιασμό από τους καταναλωτές. Φέτος όμως, όπως βλέπετε, ο ενθουσιασμός τους άγγιξε σημεία παροξυσμού και σε πολλά εμπορικά κέντρα και καταστήματα –κυρίως ηλεκτρικών ειδών και ειδών οικιακού εξοπλισμού- τα αίματα άναψαν.

 

 

Και το τριήμερο μόλις ξεκίνησε…