Το πάρτι για το λανσάρισμα του περιοδικού «Illegal» στο Σόρντιτς του Λονδίνου συγκέντρωσε όλο τον καλό τον κόσμο. Μόνο η αστυνομία δεν εκλήθη στον εορτασμό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επέδειξε ζωηρό ενδιαφέρον. Αναμενόμενο, θα πείτε. Οι προγραμματικές δηλώσεις του εκδότη του περιοδικού και ακτιβιστή για την αναμόρφωση του ποινικού κώδικα όσον αφορά στους χρήστες ναρκωτικών, δεν πρέπει να τους ενθουσίασαν ιδιαιτέρως.

Ο Όλσεν (Michael Lodberg Olsen), όπως ονομάζεται ο εκδότης του περιοδικού Illegal, ξεκίνησε την εκδοτική προσπάθειά του από τη Δανία. Σκοπός του ήταν να συνεισφέρει στην εκστρατεία για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και την κατάργηση του κοινωνικού στίγματος που συνοδεύει τον χρήστη. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα από την πώληση του περιοδικού καταλήγουν στις τσέπες των ναρκέμπορων.

 


 

«Είτε καπνίζει κανείς ξερά φύλλα, σνιφάρει κόκα, χτυπάει ηρωίνη ή καταπίνει με τις χούφτες τα χάπια που αγόρασε από τον πρώτο τυχόντα συνταξιούχο στον δρόμο, το θέμα δεν αφορά στην αστυνομία ούτε στο σωφρονιστικό σύστημα. Είναι κοινωνικό θέμα και θέμα υγείας», υποστηρίζει ο Όλσεν, ο οποίος δηλώνει πως δεν του πέφτει λόγος τι κάνουν με τα λεφτά τους οι συνεργάτες του. 
 


 

Μάλιστα, καταφέρεται λάβρα κατά του «πολέμου εναντίον των ναρκωτικών», της πολιτικής που υιοθέτησαν τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ ακολουθούμενες από τους συμμάχους τους, την οποία θεωρεί ένοχη για τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων από τα οροπέδια της Λατινικής Αμερικής ως τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Το «Illegal», το βρετανικό και το δανέζικο, κυκλοφορεί κάθε τρίμηνο. Η τιμή του στους δρόμους του Λονδίνου είναι 3,5 λίρες (1,5 λίρα είναι το κόστος) και οι πωλητές δεν είναι απαραιτήτως τοξικοεξαρτημένοι.