Το βλέμμα του ήταν ωχρό. Ανέπνεε ακανόνιστα και οι χειροπέδες του πόναγαν τα παχουλά του χέρια. Ο Γιώργος Κοσκωτάς είχε χάσει την αίσθηση του χρόνου από την στιγμή που οι πράκτορες του FBI τον συνέλαβαν στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Εκεί όπου κατέφυγε φυγόδικος από την Ελλάδα μετά τα αποκαλυπτήρια του σκανδάλου με την Τράπεζα Κρήτης, έπειτα από μια σύντομη στάση στην Βραζιλία. Το ημερολόγιο έγραφε 23 Νοεμβρίου 1988 και ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού και ιδιοκτήτης μιας τράπεζας που κανείς δεν κατάλαβε πως κατέληξε στα χέρια του και μιας μιντιακής αυτοκρατορίας ήταν πλέον κρατούμενος.

Στην Ελλάδα το πάρτι στα ΜΜΕ ξεκίνησε λίγες ώρες αργότερα, όταν η είδηση έγινε γνωστή, με την αναμενόμενη φρενίτιδα να ακολουθεί. Η εικόνα του πρώην πανίσχυρου τραπεζίτη και προέδρου του Ολυμπιακού πίσω από τα κάγκελα ήταν το πιο καυτό θέμα των ημερών σε μια Ελλάδα που «έβραζε» στα απόνερα του σκανδάλου.Ο Κοσκωτάς ήταν εκείνες τις ημέρες η τρανή απόδειξη του «στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις», έχοντας διαγράψει μέσα σε εννιά χρόνια μια πορεία που άλλοι θέλουν δεκαετίες για να την πραγματοποιήσουν. Από διευθυντής συναλλάγματος στην Τράπεζα Κρήτης το 1979, έφτασε το 1984 να ελέγχει το 56% των μετοχών της και λίγο αργότερα το 82%. Με απλά λόγια ήταν δικιά του και τα όσα ακολούθησαν συνθέτουν ένα συγκλονιστικό αφήγημα, αφού κανείς δεν τον ρώτησε που βρήκε τα κεφάλαια για να αγοράσει τις μετοχές.

 

Ήδη από το 1982 ήταν και μιντιάρχης ελέγχοντας έναν όμιλο, την περίφημη Γραμμή Α.Ε., που περιελάμβανε το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, την εφημερίδα «Καθημερινή», την εφημερίδα «24 Ώρες» -την έβγαλε στα πρότυπα της «USA today» με το πιο ακριβό και καλό χαρτί-, την «Εβδόμη» και την «Βραδυνή» και έξι περιοδικά. Όταν το 1987 αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του Ολυμπιακού οι επιχειρήσεις του στο σύνολό τους απασχολούσαν 4.000 εργαζόμενους! Η ευτραφής φιγούρα του ήταν παντού, η γυναίκα του, Κάθι, κυκλοφορούσε με πανάκριβες βιζόν και κοσμήματα και όλοι ήθελαν να βρεθούν δίπλα του για λίγο. Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, η αποκαθήλωση του Κοσκωτά δεν χρειάστηκε παρά λίγα 24ωρα για να εκφραστεί σε όλο της το μεγαλείο. Ξαφνικά τον απέφευγαν όλοι, ακόμη και αυτοί που είχαν «ευεργετηθεί» από το παχουλό αγόρι μιας οικογένειας από τον Ασπρόπυργο, που μεγαλώνοντας στην Αμερική, πίστεψε ότι θα  μπορούσε να κάνει τα πάντα.

Τη νύχτα που έφυγε με το ιδιωτικό lear jet του Αργύρη Σαλιαρέλη μπορεί και να ήταν σίγουρος ότι δύσκολα θα  ξανάβλεπε τα φώτα της πρωτεύουσας. Είχε φροντίσει να έχει χρήματα, πολλά χρήματα, ώστε να μην χρειαστεί να δουλέψει ξανά και η Βραζιλία όπου κατέφτασε αρχικά, ήταν μάλλον η ιδανική χώρα για να κρυφτεί. Μόνο που πολύ γρήγορα αποφάσισε ότι δεν του άρεσε και έτσι ρίσκαρε ένα ταξίδι στην Αμερική, την χώρα που πάντα λάτρευε για να κάνει εκεί μια νέα αρχή. Μόνο που δεν υπολόγισε ότι ήταν πολύ νωρίς για να τον έχουν ξεχάσει και έτσι ακολούθησε την προδιαγεγραμμένη πλέον μοίρα του εκείνη την κρύα ημέρα του Νοέμβρη στην Μασαχουσέτη.

Ο ίδιος, παραδόξως, ήταν ιδρωμένος… .