Κατ’ αρχήν, πριν αρχίσω την όποια αφήγηση, θέλω, για να έχω την συνείδηση μου καθαρή, να δηλώσω ότι η γνώμη για την La Boqueria δεν θα είναι αμερόληπτη. Όπως οι δικές μας λαϊκές αγορές, έτσι και οι αγορές του είδους της Boqueria ανά την Ευρώπη, ασκούν επάνω μου μια απίστευτη γοητεία. Αλλά αυτή είναι το κάτι άλλο! Αναρίθμητοι πάγκοι μαναβικής με ό,τι φρούτα, λαχανικά, χορταρικά ντόπια ή από όποιο σημείο του κόσμου θέλεις, θα τα βρεις εκεί.

Επίσης, ψάρια σε μεγάλη ποικιλία ειδών, γάμπαρες, αστακοί, οστρακοειδή όλων των ειδών και πάσης φύσεως «φρούτα» της θάλασσας. Άλλωστε η Βαρκελώνη έχει την Μεσόγειο στα πόδια της, άσε που καταφθάνουν και αλιεύματα από περιοχές του Ατλαντικού που είναι σχετικά κοντά τους. Από κρεατικά τι είναι αυτό που θα θελήσεις και δεν θα το βρεις, το ίδιο και στα αλλαντικά και στα διάφορα είδη κυνηγίου όπως φασιανοί, πέρδικες, αγριογούρουνα, λαγοί και άλλα είδη που παράγονται σε τεράστιας έκτασης «ρεζέρβες» εκτροφής.

Βέβαια η αποκορύφωση της επίσκεψης εκεί φθάνει όταν αποφασίσεις να κάτσεις σε ένα πολλά σημεία όπου προσφέρονται όλα αυτά τα εξαιρετικά προϊόντα. Αλλά γι’ αυτά θα τα πούμε λίγο πιο κάτω.

 

 

Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή. Κατεβαίνοντας τη Rambla, τον διάσημο πεζόδρομο της Βαρκελώνης, στα 2/3 του μήκους του αριστερά θα συναντήσετε την Boqueria, ίσως την πιο διάσημη αγορά τροφίμων στην Ευρώπη. Η Boqueria χρονολογείται από το 1217 όταν, έξω από τα τότε τείχη που ήταν συγχρόνως και όρια της Βαρκελώνης, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου οι κτηνοτρόφοι θα πωλούσαν τα σφάγια τους και οι αγρότες την παραγωγή τους. Από το 1470 και μετά ήταν η βασική αγορά όπου γινόταν το εμπόριο των χοίρων και ήταν γνωστή ως Mercat Bornet. Αργότερα, περί το 1794, ονομαζόταν Mercat de la Palla.

Τα όρια της αγοράς ήταν ασαφή και εθεωρείτο ως προέκταση της πλατείας Nova και αργότερα της πλατείας del Pi. Η αγορά δεν ήταν κλειστή και δεν είχε κάποιο κανονισμό λειτουργίας. Μετά το 1826 συντάχθηκε ο πρώτος κανονισμός λειτουργίας που έκανε την λειτουργία της νόμιμη. Η πρώτη οργανωμένη κατασκευή καλυμμένων χώρων ξεκίνησαν το 1840 υπό την καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Mas Vila και εγκαινιάσθηκε επίσημα το 1853. Η μεταλλική οροφή και η μορφή που έχει σήμερα δόθηκαν με έργα που έγιναν το 1914.

 

 

Ερχόμενοι λοιπόν στο σήμερα, ας κάνουμε μια βόλτα στα γύρω μπαράκια και μικρά γραφικά εστιατοριάκια όπου μπορείς να φας εξαιρετικούς μεζέδες και να πιείς ένα ωραίο ποτήρι κρασί ή μια παγωμένη μπύρα. Το πιο διάσημο από αυτά τα μπαρ είναι το el Pintoxo, στα δεξιά μας όπως μπαίνουμε στην κεντρική είσοδο. Δεν θα είναι εύκολο να βρείτε σκαμπό για να κάτσετε στη μπάρα, από την πολυκοσμία. Μην στενοχωριέστε όμως, τα μπαρ και στο κέντρο και στο πίσω μέρος της αγοράς είναι αξιόλογα και ποιοτικά.

Οι τιμές που θα δεις να χρεώνεσαι δεν θα είναι και οι μικρότερες. Μια πιατέλα θαλασσινών θα την χρεωθείς γύρω στα 18€, δηλαδή όσο και σε ένα αρκετά καλό εστιατόριο, αλλά μπορείς να δεις να μεταφέρουν, περνώντας μπροστά σου, ένα σφαγμένο γουρούνι, πράγμα απολύτως ταιριαστό στην ατμόσφαιρα του χώρου!

 

 

Εάν είστε σε αναζήτηση ενός γρήγορου, φθηνού και ποιοτικού σνακ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στην Boqueria, προχωρήστε προς το κέντρο της αγοράς ακριβώς πίσω από τα τμήματα των ψαριών. Θα βρείτε ένα μικρό πάγκο ενός Ιταλού με ξυλόφουρνο που πουλάει πίτσα με το κομμάτι – ένα από τα αγαπημένα στέκια του ιδρυτή του El Bulli, Ferran Adria. Όμως, για να πεις ότι πήρες μια πραγματική και γνήσια “ιδέα” του τι είναι αυτός ο χώρος, πρέπει να γευτείς όλη αυτή την ατελείωτη ποικιλία των τάπας. Θα στα προσφέρουν με ό,τι μπορείς να φανταστείς: με άπειρα ψαρικά, με οστρακοειδή, με λαχανικά, με κρεατικά, με πάμπολα αλλαντικά, με κυνήγι, με τα υπέροχα τυριά τους, με της εξαιρετικής ποιότητας, πασίγνωστες ισπανικές ατζούγιες και με ό,τι άλλο βάλει ο νους σου.  

Από το 2003 έχουν δημιουργηθεί τάξεις όπου φοιτούν μαθητές  ανεξαρτήτως ηλικίας. Το αντικείμενο των μαθημάτων αυτών είναι η παρουσίαση και οι λεπτομερείς αναφορές στα προϊόντα που πωλούνται στη Boqueria, καθώς επίσης διδάσκονται τρόποι και τεχνικές μαγειρικής  του συνόλου των προϊόντων της. 

 


 

Για όποιον ταξιδέψει στη Βαρκελώνη, πέρα από τα πάρα πολλά αξιοθέατα που έχει να δει, θα είναι μεγάλη παράλειψη να μην επισκεφτεί την Boqueria. Η όλη επίσκεψη εκτός από την οπτικό ενδιαφέρον της, είναι μια βουτιά σε όλο τον γαστριμαργικό κόσμο της Βαρκελώνης, της Καταλονίας και γενικότερα της Ισπανίας, άρα και στον πολιτισμό της, καθότι η  γαστριμαργία μιας χώρας είναι μέρος του πολιτισμού της.