Το όνομα του εφοπλιστή Αλέκου Γουλανδρή με έχει «ταλαιπωρήσει» δημοσιογραφικά αρκετές φορές, πρωτίστως επειδή δεν υπάρχει ούτε μια φωτογραφία του δημοσιευμένη πουθενά. Τις τελευταίες ημέρες ο 79χρονος σήμερα επιχειρηματίας γνώρισε, παρόλο που δεν νομίζω ότι το επιθυμούσε ιδιαίτερα, μια δημοσιότητα με αφορμή την πώληση ενός έργου τέχνης που του ανήκε.

Πρόκειται για την δημιουργία του Ελβετού γλύπτη Αλμπέρτο Τζακομέτι «Το άρμα», η οποία κατέληξε στα χέρια του δισεκατομμυριούχου Στιβ Κοέν μετά από δημοπρασία που έλαβε χώρα στους Sotheby’s. Το γλυπτό, που θεωρείται από τα πιο σημαντικά έργα γλυπτικής στον κόσμο, ήταν ο διακαής πόθος αρκετών φιλότεχνων billionaires, και τα χειροκροτήματα μέσα στην αίθουσα μετά το τελευταίο χτύπημα, ήταν ηχηρότατα.

 


Το έργο του Τζακομέτι «Το άρμα».

Ο στενός του φίλος για δεκαετίες Sir Taki -ο γνωστός Τάκης Θεοδωρακόπουλος- μέσα από την στήλη  που διατηρεί στον έγκριτο «Spectator» αναλύει με την ιδιαίτερη πένα του την για πολλούς αινιγματική φυσιογνωμία του «αόρατου» στο ευρύ κοινό Έλληνα collectionneur. Μέσα από το κείμενο του ξεπροβάλλει ένας άνθρωπος παθιασμένος με την καλή ζωή, γόνος μιας από τις μεγαλύτερες εφοπλιστικές δυναστείες της χώρας.

Είχε αγοράσει το γλυπτό του Τζακομέτι το 1972 έναντι ενός πολύ μεγάλου για την εποχή εκείνη ποσού -όπως αποκάλυψε η New York Post είχε δώσει 372.000 δολάρια- και, όπως είχε πει στον φίλο του, «μπορούσες να αγοράσεις ένα ρετιρέ στην 5η λεωφόρο με πολύ λιγότερα χρήματα» από αυτά που έδωσε. Η προσωπική του συλλογή θεωρείται μια από τις καλύτερες στον κόσμο, παρόλο που ελάχιστοι την έχουν δει από κοντά, πάντα με τον όρο ότι θα τηρήσουν απόλυτη εχεμύθεια για τα έργα που περιέχει.

 


Ο Τζακομέτι στο εργαστήριό του.

Μπαίνοντας σε λίγους μήνες στην όγδοη δεκαετία της ζωής του, ο Αλέκος Γουλανδρής εξακολουθεί να κινείται μεταξύ Λονδίνου και Ελλάδας, αν και, όπως γράφει ο Sir Taki, δεν είναι πλέον τόσο κινητικός. Ο ίδιος τον συναντάει συχνά, τα Χριστούγεννα τρώνε σχεδόν καθημερινά στο Gstaad, όπου ο Γουλανδρής είναι κάτοχος ενός εκπληκτικού σαλέ και τα καλοκαίρια βρίσκονται στην έπαυλη που διατηρεί στο Πόρτο Χέλι.

Το deal με την πώληση του «The Chariot» για τον ίδιο απλά πρόσθεσε 100.000.000 δολάρια στον τραπεζικό λογαριασμό του.

Για τους γνώστες του χώρου των δημοπρασιών ήταν το deal  της χρονιάς….