Βράδυ Πέμπτης. Με τα παιδιά μιλάμε στο τηλέφωνο και κανονίζουμε να κάνουμε τη διαφορά εκείνη τη μέρα. Αντί να πάμε να χωθούμε σε κάποιο μπαράκι, είπαμε να πάμε σινεμά. Και μια καλή ευκαιρία να δούμε το «Gravity».

Ναι, ξέρω με καθυστέρηση, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε γεμάτους κινηματογράφους  δεν την παλεύουμε και πολύ. Ή δεν μας παλεύουν οι άλλοι.

Και γιατί να μην το δεις άλλωστε; Καλό cast έχει (George Clooney και Sandra Bullock), τα trailer έβγαζαν κάτι το τρομακτικό, ευκαιρία ήταν. Είναι και 3D, άρα ότι πρέπει. Έλα όμως που δεν ήταν. Τουλάχιστον κατά το ήμισυ.

Γιατί, η αλήθεια είναι, πως στο πρώτο μισό το φιλμ είχε όλα όσα φανταζόμασταν. Αγωνία, κάτι το αποπνικτικό, κάτι το σκοτεινό που σε κρατούσε σε εγρήγορση. Και μετά το διάλειμμα (ναι, είμαι από αυτούς που γουστάρουν το διάλειμμα στο σινεμά) όλα άλλαξαν. Ή για την ακρίβεια εισέβαλε η αμερικανιά στο «Gravity» και το πήρε και το σήκωσε – όσο γίνεται αυτό σε ένα περιβάλλον χωρίς βαρύτητα!

Και ο λόγος είναι απλός: ήθελαν μια ταινία υπερπαραγωγή και τα έβαλαν όλα μέσα σε 45 λεπτά περίπου. Ήθελαν λίγο sexy λογική, ήθελαν έναν cool γερόλυκο του διαστήματος, ήθελαν μια ηρωίδα που τα βάζει με όλους και με όλα, ήθελαν ένα happy ending. Και το κυριότερο δεν ήθελαν να τελειώσει η ταινία με τους 2 stars να έχουν πεθάνει (που θεωρώ ότι θα ήταν το φυσιολογικό για κάποιους που έχουν ξεμείνει στο διάστημα και τους τελειώνει το οξυγόνο). Και έτσι έκαναν τα πάντα για να σώσουν τη Bullock!

Δηλαδή και εξωγήινοι να εμφανιζόντουσαν ή να έκανε ένα γρήγορο πέρασμα ο Darth Vader δίπλα από τη Sandra δεν θα μου έκανε καμιά εντύπωση στο τέλος!

Τα συμπεράσματα που έβγαλα πάντως βλέποντας το Gravity ήταν τα εξής:

1. Κατάλαβα ότι το Hollywood δεν θα ξεπεράσει ποτέ την εμφάνιση με εσώρουχα της Sigourney Weaver στο «Alien» και κάνει τα πάντα για να το μιμηθεί. Για αυτό και η sexy εμφάνιση της Bullock.

2. Τα τελευταία χρόνια ο George Clooney πρέπει να κουράζεται περισσότερο στις διαφημίσεις που κάνει για την Nespresso, παρά για τις ταινίες του. Θα μπορούσες να το πεις και guest το πέρασμά του από το «Gravity».

3. Όσοι έχουν δει (πάνω από μία φορά) το «Apollo 13» με τον Tom Hanks, θα θυμούνται που σε κάποια σκηνή όλο το επιτελείο της NASA κάνει υπολογισμούς ώστε να βρουν τις σωστές μοίρες για την είσοδο της σεληνάκατου στην ατμόσφαιρα της Γης – για να μην εξοστρακιστεί στο διάστημα. Ειδικός δεν είμαι (Νο.1) αλλά τώρα πως γίνεται το σκάφος της Bullock να μπήκε χορεύοντας… gangnam style στην ατμόσφαιρα δεν μπορώ να το καταλάβω.

4. Μετά από τόσες ημέρες στο διάστημα και χωρίς βαρύτητα, είναι τόσο εύκολο κάποιος μόλις επιστρέψει στη Γη, όχι απλά να ανοίξει μια μεταλλική πόρτα, αλλά να κολυμπήσει για να μην πνιγεί και στα καπάκια να περπατήσει; Ειδικός δεν είμαι (Νο.2), αλλά εμένα όταν το πόδι μου μουδιάζει από την ακινησία, μετά θέλω τουλάχιστον 5 λεπτά για να ισιώσω. Λέω εγώ τώρα.

5. Δεν θέλω καν να αναφερθώ σε όλη αυτή τη μανία των Αμερικανών με τους συμβολισμούς – όπως η εμβρυική στάση που πήρε η Bullock στο διάστημα ή η επιστροφή της από το χώμα. Κολλήματά τους είναι και δεν θα περάσουν ποτέ.

Sorry για spoiler είπα;