«Θυμάμαι τα μάτια της Χριστίνας ανοιχτά, να κοιτάνε το άπειρο…», ήταν τα λόγια της Μαρίνας Δοδέρο χρόνια μετά από εκείνο το ζεστό βράδυ του Νοέμβρη στο Μπουένος Άιρες, όπου σφραγίστηκε το πεπρωμένο μιας γυναίκας που έφυγε, χωρίς να βρει ποτέ -εξαιρώντας κάποιες στιγμές- την ευτυχία που τόσο αναζητούσε. Η κολλητή της φίλη την βρήκε μέσα σε μια μπανιέρα το επόμενο πρωί, με τα μάτια της άδεια από ζωή και κάποια κουτιά με βαρβιτουρικά χάπια, να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.

Η λέξη «άδεια» την συνόδευσε κατά γενική ομολογία από τα παιδικά της χρόνια. Ο πρωτότοκος Αλέξανδρος ήταν τα πάντα για τον Έλληνα μεγιστάνα και η Χριστίνα, μια κόρη στην οποία έδινε την ανάλογη σημασία για λίγα λεπτά της ώρας. Απασχολημένος διαρκώς με τις δουλειές του ανά την υφήλιο και τα ειδύλλια με την Μαρία Κάλλας και την Τζάκι Ωνάση -δυο γυναίκες που δεν συμπάθησε ποτέ η Χριστίνα, η οποία λάτρευε παθολογικά την μητέρα της- ο Αρίστος νόμιζε ότι «καθάριζε» με τα πανάκριβα δώρα που της αγόραζε.
 


 

Το πλήρωσε ακριβά όταν η ενήλικη Χριστίνα παντρεύτηκε χωρίς την άδειά του έναν κτηματομεσίτη, τον Τζόζεφ Μπόλκερ, που ήταν 27 χρόνια μεγαλύτερός της, διαζευγμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών.



 

Η Χριστίνα είχε κάνει την αρχή. Στα επόμενα χρόνια παντρεύτηκε κατά σειρά τον Αλέξανδρο Ανδρεάδη για 14 μόλις μήνες και τον Ρώσο Σεργκέϊ Καούζοφ -οι φήμες έλεγαν ότι ήταν πράκτορας της KGB- με τον οποίο έμεινε για λίγους μήνες στην Μόσχα. Το φτωχικό του διαμέρισμα, της προκάλεσε γρήγορα αφόρητη πλήξη, όπως και η ζωή στο κομμουνιστικό καθεστώς της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Εκτός από αυτά υπήρχε και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Στην Μόσχα δεν υπήρχε πουθενά η αγαπημένη της Coca-Cola, που λάτρευε να πίνει σε ποσότητες που ξεπερνούσαν τα τρία λίτρα ημερησίως. Είναι χαρακτηριστική η ιστορία με το lear jet που έστειλε ο Ωνάσης από τον Σκορπιό στην Αμερική, προκειμένου να μεταφέρουν κούτες με την αγαπημένη της diet Coke, η οποία δεν υπήρχε στην Ελλάδα!

Οι ψυχολογικές διακυμάνσεις της, την μεταμόρφωναν συχνά σε μια υπέρβαρη γυναίκα, η οποία έτρωγε πολύ και όταν μετά έβλεπε τις φωτογραφίες της στα περιοδικά έβαζε τα κλάματα και υπέβαλλε τον εαυτό της σε εξαντλητικές δίαιτες.

Μετά από ειδύλλια με ημερομηνία λήξης, νόμιζε ότι βρήκε τον έρωτα στο πρόσωπο του Τιερί Ρουσέλ, ενός γοητευτικού Γάλλου playboy, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την μοναδική ίσως χαρά στην ζωή της Χριστίνας. Ήταν αυτός που της χάρισε την κόρη της, την Αθηνά Ωνάση και έβαλε σε δεύτερη μοίρα όλα τα υπόλοιπα, σβήνοντας ή απαλύνοντας τις πληγές του παρελθόντος: Τον θάνατο του Αλέξανδρου που την συγκλόνισε, την απώλεια του πατέρα της στο Παρίσι, μια μέρα του Μάρτη του 1974 που έβρεχε ασταμάτητα και όλους τους έρωτες που την πλήγωσαν.



 

Μόνο που δεν φανταζόταν ποτέ, ότι ο Ρουσέλ αγάπησε πολύ περισσότερο τους τραπεζικούς της λογαριασμούς από την ίδια και ότι παράλληλα με τον γάμο τους διατηρούσε σχέση με μια Σουηδή καλλονή, η οποία του είχε χαρίσει ήδη δύο παιδιά. Το δέχτηκε και αυτό η Χριστίνα, μέχρι ενός σημείου. Το διαζύγιο ήταν η αναμενόμενη κατάληξη και η συνέχεια της ζωής της χάρισε κάποιες μικρές στιγμές ευτυχίας σε ένα κορίτσι που είχε τα πάντα, αλλά δεν ήταν σχεδόν ποτέ ευτυχισμένη.

Το τελευταίο βράδυ της ζωής της, η ζέστη στην κατοικία των Δοδέρο δεν την άγγιζε, το αντίθετο μάλιστα. «Κρυώνω» είπε στην Μαρίνα, λίγο πριν καθίσουν για φαγητό, στο τελευταίο όπως έμελλε να αποδειχτεί, δείπνο της κόρης του Έλληνα μεγιστάνα. Όταν μπήκε στην μπανιέρα, η νύχτα είχε τυλίξει την κατοικία στο αριστοκρατικό προάστιο της πόλης και λίγη ώρα αργότερα, ο θάνατος τύλιξε με το πέπλο του την 38χρονη γυναίκα.

Η Χριστίνα Ωνάση είχε φτάσει στο δικό της Ω…