Είναι της μόδας, είναι το μόνο βέβαιο. Μια μόδα που έχει κεραυνοβολήσει τους σημερινούς (σχεδόν) τριαντάρηδες.

Ένα ταξίδι σε κάποιο χωριό, όπου κάποιος πρωτοπόρος έφτιαξε μια φάρμα, για να δουλέψουν τη γη σκληρά και… εθελοντικά. Αυτό που οι πιο παλιοί και… «παρωχημένοι» το λένε τσάμπα.

Έτσι δηλώνει την επαναστατικότητά της η σημερινή προοδευτική νεολαία. Και όσοι έχουν καταφύγει σε αυτή τη δραστηριότητα, έχουν τον σεβασμό εκείνων που δεν την έχουν τολμήσει. Θεωρείται ο πιο αποδεκτός τρόπος να δηλώσεις ότι είσαι ριζοσπαστικός – πιο αποδεκτός και από τη συμμετοχή σε μια οργισμένη διαδήλωση.

Οι σημερινοί σαραντάρηδες κάνουν χάζι αυτόν τον συρφετό που αδέξια τσουγκρανάει την τσάπα του στο χώμα. Και καμιά φορά τον μέμφονται.
«Προοδευτική συμπεριφορά είναι μόνο εκείνη που μάχεται για την υπεράσπιση της αξίας της εργασίας», λένε, περιφρονώντας οποιοδήποτε αντεπιχείρημα υπέρ του εθελοντικού αγροτουριστικού κάματου.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει λίγο τον μπούσουλα.

Ας μην το θεωρήσουμε μηδενιστικό, αλλά μια καλή αφετηρία αυτής της συζήτησης, θα μπορούσε να είναι: «Ό,τι συνοδεύεται με φουλάρι στο λαιμό και βραχιόλια από πολύχρωμες κλωστές στους καρπούς των χεριών, δεν είναι απαραίτητα και ρηξικέλευθο. Είναι, απλά, μια μόδα»