Εργαστήκαμε με ζήλο για όλους εσάς που αγαπάτε να μαθαίνετε το παρασκήνιο των γεγονότων. Θα ξεκινήσω με την χρονική παρουσίαση των γεγονότων λοιπόν. Στις έξι το πρωί ξυπνάει ο Ηλίας Ψινάκης στην σπιταρώνα του στον Βουτζά. Αφού έπλυνε δόντια, ήπιε καφέ, χωρίς να φάει τίποτα, και μπήκε στο μπάνιο. Στο σπίτι του ο ένας μετά τον άλλον καταφθάνουν όλοι «οι άνθρωποι του δημάρχου». Ποιοί είναι; Ο γενικός γραμματέας του δήμου Μαραθώνα, ιερέας και πιλότος, πατέρας δύο παιδιών Νίκος Τσαγκαράκης και η Εροφύλη Γκόνου, διευθύντρια του γραφείου του. Η κυρία Γκόνου είναι απο τις πιο στενές συνεργάτιδες τού δημάρχου καθώς είναι μαζί του απο την εποχή που ο Σάκης Ρουβάς έκανε τα πρώτα του βήματα στον τραγούδι. Είναι ένας άνθρωπος που ο Ηλίας Ψινάκης θεωρεί ως το alter ego του, καθώς διαχειρίστηκε μαζί του όλα τα μεγάλα project που ο manager- δήμαρχος έχει παρουσιάσει, αναδείξει και επικοινωνήσει.

Με μερικά λεπτά διαφορά, καταφθάνει ο Φάνης Συναδινός ιδιοκτήτης της FS production και πρώην σύζυγος της Βάσιας Παναγοπούλου. Ο δημοσιογράφος Θέμης Μάλλης, υπεύθυνος επικοινωνίας του Ηλία Ψινάκη, καταφθάνει κρατώντας τον καφέ τον οποίο είχε αγοράσει απο τον δρόμο, σχεδόν ταυτόχρονα με τον κούκλο διευθυντή του γραφείου του, Δημήτρη Ασλανίδη, ο οποίος καταφθάνει επίσης με τον καφέ στο χέρι. Ο Δημήτρης, πρώην ποδοσφαιριστής του Αρη Θεσσαλονίκης, δημοσιογράφος και αθλητικογράφος, έχει τινάξει την libido στα ύψη πολλών κυριών στον Μαραθώνα, καθώς θεωρείται ένας απο τους πιο γοητευτικούς άντρες. Το συγκεκριμένο διάστημα όμως, και εξαιτίας της πληθωρικής προσωπικότητας του Ηλία Ψινάκη, ας μην ελπίζει καμμία, γράφουμε εμείς, καθώς χρόνος για προσωπική ζωή δεν υπάρχει. Στον μεγάλο χώρο του καθιστικού του σπιτιού του δημάρχου, βρίσκονται δύο άντρες της ασφάλειάς του, όπως επίσης και το αγαπημένο του ντόπερμαν.  Όλοι οι άνθρωποι του δημάρχου, σερβιρίζονται καφέ και βουτήματα, πλην των δύο που σας προανέφερα, οι οποίοι είχαν ψωνίσει απο το δρόμο.

Ο Ηλίας Ψινάκης επιλέγει να φορέσει ένα κοστούμει Armani, μαύρα καστόρινα παπούτσια (αυτή η λεπτομέρεια δεν είναι τυχαία, όπως θα καταλάβετε στην συνέχεια) και σετάρει την γραβάτα με το μαντήλι στην τσέπη του σακακιού. Φυσικά δεν παραλείπει το φετίχ αξεσουάρ του, τα γυαλιά ηλίου δηλαδή, τα οποία δεν αποχωρίζεται ούτε την νύχτα -φήμες θέλουν να κοιμάται και με αυτά. Επιβιβάζονται όλοι σε αυτοκίνητα. Η αυτοκινητοπομπή κατευθύνεται στον χώρο εκκίνησης με πρώτο το αυτοκίνητο του Ηλία, μάρκας Mercedes, λευκού χρώματος. Λίγα λεπτά αργότερα, το αυτοκίνητο του δημάρχου φρενάρει. Ο λόγος; Ήθελε να οδηγήσει ο ίδιος ο Ηλίας Ψινάκης.

Φτάνουν λοιπόν στην αφετηρία του Μαραθώνιου δρόμου, όπου 14.000 άνθρωποι αποθεώνουν τον Ηλία Ψινάκη.

Μεταξύ των χιλιάδων που βρίσκονται στην αφετηρία, Κινέζοι και Γιαπωνέζοι μαγνητοσκοπούν και φωτογραφίζουν. Η κυρία Ρένα Δούρου εμφανίζεται πολύ σικάτη, φορώντας παντελόνι – σακάκι και καταλληλότατο παπούτσι για περπάτημα. Το μόνο λάθος στην εμφάνισή της, ήταν η επιπλέον πούδρα που είχε χρησιμοποιήσει, στοιχείο που δεν χρειαζόταν σε τόση υπερβολή. Το αισθητικά άψογο styling του Ηλία Ψινάκη και της κυρίας Δούρου, έρχεται σε  μετωπική σύγκρουση με εκείνο του κυρίου Μάκη Ασημακόπουλου, στενού συνεργάτη του Κώστα Παναγόπουλου του ΣΕΓΑΣ, ο οποίος, Μάκης Ασημακόπουλος, φέρνει με τις στυλιστικές επιλογές του, σε κονφερασιέ, θυμίζοντας στους παρευρισκόμενους νοσταλγικές εποχές του Κώστα Βενετσάνου και του Λάκη Μπουρνέλη.

Τι φορούσε; Αμέσως να περιγράψω. Ένα «φορμοπαντέλονο» και ένα γιλέκο που θύμιζε ως ensemble υπάλληλο της ΕΥΔΑΠ της δεκαετίας του ’80. Ένιωθε τόσο “παράγοντας” που την τελευταία στιγμή, ο Ηλίας Ψινάκης, άρπαξε από το χέρι του το πιστόλι για να το δώσει στην Ρένα Δούρου. Έπρεπε εκείνη να δώσει το σύνθημα της εκκίνησης.

Η κεφάτη ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο κύριος Ασημακόπουλος, κορυφώνεται με τα άψογα αγγλικά του. Χιλιάδες ανθρώπων τον ακούν απο τα μεγάφωνα να λέει « Μπρινγ δε μπιστολ ναου» και το ακόμη πιο φαντασμαγορικό «Γκόου νάου φορ δε μένταλ», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει: «Πηγαίνετε να πάρετε τα μετάλλια»

Ο ζήλος του συγκεκριμένου κυρίου κορυφώνεται στο Καλιμάρμαρο, όπου«βουτάει» το μικρόφωνο του Γιάννη Μαμουζέλου που μεταδίδει. Εμβρόντητος ο Μαμουζέλος παρακολουθεί, μέχρι που ο ίδιος ο κύριος Παναγόπουλος παίρνει το μικρόφωνο από το χέρι του κυρίου Ασημακόπουλου και το επαναφέρει στη θέση του…

Για το styling σχολιάστηκε επίσης ο κύριος Καμίνης, γιατί φορούσε τζιν αρκετά φαρδύ, σε σημείο που να γίνονται σχόλια για το πόσα κιλά έχασε το τελευταίο διάστημα, ενώ το μπορντό πουλόβερ σε σχήμα V  δεν ήταν και απο τις καλύτερες επιλογές

Στον τερματισμό, και την στιγμή που ο Ηλίας Ψινάκης μαζί με την κυρία Δούρου βρίσκονται σε απευθείας σύνδεση με κανάλι, ο ηθοποιός Πάνος Βλάχος, ο οποίος έχει τρέξει και τα 42 χιλιόμετρα, λυποθυμάει πάνω στον Ηλία Ψινάκη κάνοντας εμετό πάνω στο καστόρινο μαύρο παπούτσι του. Φυσικά η προσπάθεια του ηθοποιού τεράστια και φυσικά ο Ψινάκης έσπευσε να τον συνδράμει.

Ως παρουσίες ιδιαίτερες ξεχώρισαν, ανάμεσα σε πολλούς αναγνωρίσσιμους που πήραν μέρος στον Μαραθώνιο οι κυρίες Μαρία Μπεκατώρου, Νικολέτα Ράλλη και Έλενα Παπαβασιλείου, οι οποίες αποφάσισαν να δείξουν ότι τρέχουν χωρίς να παραλείψουν το επαγγελματικό μακιγιάζ  τους.

Οι μουσικές επιλογές του μαραθωνείου ήταν εξαιρετικά απροσδόκητες καθώς ακούστηκαν τραγούδια με την εξής σειρά « Ντάρυ – Ντάρυ – Ντάρυ – Ντάρυ στο νησί πετούν οι γλάροι», σε αλλαγή «Οι δρόμοι της φωτιάς του Βαγγέλη Παπαθανασίου», στα « καπάκια» Διονύσης Σαββόπουλος και με μίξη το δημώδες άσμα «Λυγαριά» ….

Στην εκκίνηση ακούστηκε το κομμάτι από το «Μission impossible».

Και για να τελειώνουμε με όοοολο το παρασκήνιο, θετικότατη εντύπωση προκάλεσαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι μιλούσανε στους ξένους σε καταπληκτικά αγγλικά, ένα γεγονός που δεν μπορεί παρά να το αναδείξουμε

Πάντα τέτοια λοιπόν, ο δήμος Μαραθώνα για ακόμη μια φορά, για σπουδαίο λόγο στην επικαιρότητα.