O Μπουτέ, ετών 22 ανήκει στη νέα φουρνιά στελεχών και οπαδών του Front National που ριζοσπαστικοποιήθηκαν –η λέξη «φοριέται» πολύ τον τελευταίο καιρό σε σχέση με τους νεαρούς τζιχαντιστές από τις χώρες της Δύσης- τα τελευταία χρόνια με αφορμή την δυσαρέσκεια εξαιτίας των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον φόβο απέναντι στο διαρκώς διογκούμενο κύμα των μεταναστών. Η ατζέντα του τις παραμονές των δημοτικών εκλογών ήταν αυτή ακριβώς που περιμένει κανείς από έναν ακροδεξιό σε ένα από τα προάστια του Παρισιού: Να απαγορευτεί το νικάμπ σε όλους τους δημόσιους χώρους, να κλείσει η «κάνουλα» της μετανάστευσης κ.λπ. Μάλιστα, η αρχηγός του κόμματος του, η γνωστή σε όλους Μαρίν Λε Πεν, δήλωσε στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας ότι στους δήμους και τις κοινότητες όπου θα υπερισχύσει το Front National, θα καταργηθούν τα σχολικά γεύματα για εβραίους και μουσουλμάνους –μια αντίστοιχη πρωτοβουλία αρχίζει να συγκεντρώνει οπαδούς και στην Αγγλία με το γουρούνι σε ρόλο εθνικού εμβλήματος.

 


Από καμπάνια του Front National.

Ο Μπουτέ εξελέγη και, μαζί με αυτόν, άλλοι 1.400 δημοτικοί σύμβουλοι του Front National -11 συνολικά από τους μεγάλους δήμους της χώρας πέρασαν στην άκρα δεξιά, οι διπλάσιοι από τις εκλογές του ’90 όταν το κόμμα των Λε Πεν είχε για πρώτη φορά απειλήσει σοβαρά τις κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις. Όμως, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Μπουτέ πρόφτασε να γνωρίσει τον ιμάμη του Noisy-le-grand με τον οποίον είχαν μακρές –και γόνιμες, απ’ ό,τι φαίνεται- συζητήσεις.

 


Άποψη του Noisy-le-grand.

Το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων ήταν να ανακαλύψει ο νεαρός πολιτικός τα πλεονεκτήματα του Ισλάμ. «Ήμουν Καθολικός αλλά κάθε φορά που ξαναδιάβαζα τη Βίβλο, ανακάλυπτα όλο και περισσότερες αντιφάσεις. Όταν διάβασα το Κοράνι με προσοχή, κατάλαβα ότι αυτή η θρησκεία είναι πιο ανοιχτή», δηλώνει σήμερα για την μεταστροφή του. Και ήταν τέτοια η «κάψα» που τον κατέλαβε με το Ισλάμ, ώστε αποφάσισε να προσηλυτίσει και τους ομοϊδεάτες του στην πολιτική. «Καταλαβαίνω ότι μερικοί ψηφοφόροι μου θα απογοητευτούν από την επιλογή μου. Είμαι όμως έτοιμος να τους εξηγήσω ότι η αποστολή του Ισλάμ είναι να φέρει κοντά όλους τους άνδρες και τις γυναίκες. Άλλωστε, όπως το Ισλάμ, έτσι και το Front National υπερασπίζει το δίκιο του αδυνάτου. Το κόμμα καταδικάζει τα εξωφρενικά επιτόκια που πληρώνει η χώρα στους δανειστές της και το Ισλάμ καταδικάζει την πρακτική της τοκογλυφίας». Και καλού κακού επισημαίνει ότι «το Ισλάμ δεν απαιτεί από τους πιστούς να κόβουν κεφάλια όπως συμβαίνει με τους αγωνιστές του Ισλαμικού Κράτους».
 

Η σελίδα του Μαξένς Μπουτέ στο Facebook.

Στο Front National πάλι, η προοπτική του αποκεφαλισμού του Μαξένς Μπουτέ ακούγεται σαν αναστάσιμη μελωδία. Δυστυχώς όμως, ο τύπος έχει προλάβει να εκλεγεί, οπότε το κόμμα του δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Προσπαθούν λοιπόν να χρυσώσουν το χάπι. «Οι θρησκευτικές επιλογές του καθενός είναι σεβαστές αρκεί να μην εισέρχονται στη δημόσια σφαίρα. Το video που έστειλε ο Μαξένς είναι απαράδεκτο» εξηγεί ο τοπικός ινστρούκτορας που αναρωτιέται πως τη πάτησαν έτσι, σαν πρωτάρηδες, και τι άλλο τους επιφυλλάσσει η μοίρα…