Δύο είναι οι σπουδαίες φωτογραφίες του Che Guevara, αυτές που τον πέρασαν στον μύθο και τον ενέγραψαν για πάντα στο συλλογικό ασυνείδητο. Μία του Alberto Κorda με το μπερέ στην κεφαλή, αυστηρή και μιλιτέρ και εξόχως υποβλητική, και μία του René Burri με τον κομαντάντε χαλαρό και κουλαριστό να καπνίζει την πουράκλα ως κοινός θνητός. Τον γιν και το γιανγκ ενός ειδώλου, ο πόλεμός του και η ειρήνη του. Μια μνήμη που δεν σβήνει και δεν θα σβήσει ποτέ, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Το πρόσωπο του επαναστάτη, που από προχθες καλωσόρισε στην παρέα του μετά τον Korda και τον Burri…

O σπουδαίος Ελβετός φωτογράφος René Burri γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1933 στην Ζυρίχη και στην γενέθλια πόλη του άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Δευτέρα. Σύμφωνα με το φημισμένο πρακτορείο Magnum στο δυναμικό του οποίου ανήκε, ο Burri υπέφερε από μακροχρόνια ασθένεια. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του πρακτορείου, Martin Parr, ανέφερε για τον εκλειπόντα: “Δεν ήταν μόνο ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς φωτογράφους, ήταν και ένας από τους πιο γενναιόδωρους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου.”

Ο Burri σπούδασε στην Σχολή Εφαρμοσμένων τεχνών της Ζυρίχης από το 1949 ως το 1953. Την επόμενη διετία στρατεύθηκε και κατά τη διάρκεια της θητείας του άρχισε να μαθαίνει τα μυστικά του φακού. Στη συνέχεια δούλεψε ως καμεραμάν του οργανισμού Disney και από το 1955 άρχισε να συνεργάζεται με το Magnum. Ακολούθησαν μια σειρά από ταξίδια σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Συρία, η Ελλάδα, η Βραζιλία, η Ιαπωνία και φυσικά η Κούβα όπου και φωτογράφισε τον Che Guevara.

Οι εντυπώσεις του από την γνωριμία τους; Ο Burri τον χαρακτήρισε “αλαζόνα”, προσθέτοντας πάντως ότι ήταν χαρισματικός και ότι έμοιαζε με τίγρη σε κλουβί. Αυτόν τον σπάνιο συνδυασμό κατάφερε να τον αιχμαλωτίσει στο ιστορικό ενσταντανέ του, αυτή τη στιγμή που περνάει και χάνεται όπως έλεγε και ο ίδιος: “Η φωτογραφία είναι μια στιγμή. Απαξ και πατήσεις το κουμπί, δεν γυρνάει πίσω.”