Κυκλοφόρησε το τεύχος Οκτωβρίου του NEWPOSTER

Κατεβάστε ΕΔΩ δωρεάν το NEWPOSTER 

Η πορεία προς τη Γάζα ήταν μακρά και ανεπιτυχής.

Καμία ανθρωπιστική αποστολή δεν κατάφερε να σπάσει τον κλοιό από στεριά και θάλασσα που έχει επιβληθεί στον παλαιστινιακό πληθυσμό των 2 εκατομμυρίων.

Κι όσο ο ισραηλινός στρατός βομβάρδιζε αυτή το στενό κομμάτι γης, όσο ο αριθμός των νεκρών παιδιών μεγάλωνε, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλησαν να μπουν στην πολιορκημένη περιοχή μεταφέροντας τρόφιμα, φάρμακα και νερό. Δεν τους το επέτρεψαν.

Ένας απο αυτούς ήταν ο έλληνας γιατρός Θανάσης Παπαχριστόπουλος που μετέφερε ανθρωπιστικό υλικό των «Γιατρών της Ειρήνης», ο οποίος μίλησε στο NP για την πικρή του εμπειρία:

«Η προσπάθειά μας να περάσουμε στη Λωρίδα της Γάζας ήταν επίπονη και κουραστική. Χρησιμοποιήσαμε δεκάδες νόμιμους και παράνομους τρόπους, όμως δεν μας άφησαν να φτάσουμε στους ανθρώπους που είχαν ανάγκη για βοήθεια», λέει με απογοήτευση.

«Η Λωρίδα της Γάζας είναι το μεγαλύτερο εν ενεργεία στρατόπεδο συγκέντρωσης του πλανήτη. Εκεί στριμώχνονται 2 εκατομμύρια άνθρωποι σε μια έκταση όση η Κάρπαθος. Χωρίς επικοινωνία από αέρα, στεριά και θάλασσα, χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα, χωρίς δικαίωμα για εισαγωγές αγαθών, ουσιαστικά χωρίς δικαίωμα στη ζωή. Και τους βομβαρδίζουν κι από πάνω», λέει με οργή.

Όπως περιγράφει, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών συνάντησε, στη διαδρομή του ως την Αίγυπτο, τουλάχιστον 65 γιατρούς οι οποίοι επέστρεφαν άπραγοι, καθώς οι αιγυπτιακές αρχές τους σταματούσαν στην τελευταία πόλη πριν από την έρημο του Σινά, την πόλη Αρλίς.

«Εκεί μας σταμάτησαν και εμάς. Μετά την Αρλίς μεσολαβεί η έρημος που καταλήγει στη Ράφα. Μετά τον έλεγχο από τις αιγυπτιακές αρχές μας διέταξαν να επιστρέψουμε. Τότε προσπαθήσαμε να φτάσουμε παράνομα στη Ράφα. Διασχίσαμε την έρημο του Σινά και με διάφορους τρόπους-παράνομους φυσικά-καταφέραμε να περάσουμε 6-7 μπλόκα. Στα σύνορα της Ράφα, όμως, μας κατάσχεσαν τα διαβατήρια και αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε στη χώρα».

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος λέει πως αυτή η απαγόρευση ήταν μια ακόμη παράμετρος του πολέμου που διεξαγόταν εναντίον του παλαιστινιακού λαού: «Κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών συντελέστηκε μια ανθρωπιστική καταστροφή χωρίς προηγούμενο. Όταν αρνείσαι την παροχή βοήθειας, συμμετέχεις σε αυτήν την επίθεση με τον χειρότερο-ίσως-τρόπο».