Ανήσυχοι εμφανίζονται οι Έλληνες για το ενδεχόμενο εκδήλωσης επιδημίας του ιού Έμπολα στην Ελλάδα, ωστόσο δείχνουν εμπιστοσύνη στο ιατρικό προσωπικό, ενώ εμφανίζονται ενημερωμένοι για τα συμπτώματα της νόσου.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της εταιρείας  ΚΑΠΑ RESEARCH για λογαριασμό του ΚΕΕΛΠΝΟ που διενεργήθηκε στις 13 και 14 Οκτωβρίου,  επτά στους δέκα (71%)  δηλώνουν ανήσυχοι για το ενδεχόμενο επιδημίας Έμπολα.

Σχεδόν έξι στους δέκα (57,7%) εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο να προσβληθεί από τον ιό κάποιο μέλος της οικογένειάς τους.

Ταυτόχρονα  το 73,8% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ανησυχεί για ένα ξέσπασμα του ιού Εμπολα στην Ευρώπη. 

Δείχνουν εμπιστοσύνη στους γιατρούς, θέλουν περισσότερα μέτρα

Την ίδια ώρα, το 73,2% δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στους Έλληνες γιατρούς και θεωρεί ότι είναι σε θέση να αποτρέψουν επιδημία του ιού Εμπολα στην Ελλάδα. 

Το ίδιο πιστεύει μεγάλη μερίδα του κόσμου για το ΚΕΕΛΠΝΟ (54,8%) και για τον ΠΟΥ (54%). 

Παράλληλα, το 48,1% έχει εμπιστοσύνη στα νοσοκομεία, ενώ το 51,2% έχει την αντίθετη άποψη. 

Μόλις το 16,9% εμπιστεύεται τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του νομού και ακόμη μικρότερο, το 12,2% τη Δημοτική Αρχή της περιοχής του.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, και συγκεκριμένα το 96,4%, οι πολίτες ζητούν τη λήψη πιο ενεργών μέτρων πρόληψης για να αποτραπεί η είσοδος του ιού στη χώρα. 

Ειδικότερα: 

  • Το 96,1% θέλει ελέγχους  όλων των παράτυπων μεταναστών από τις πληγείσες χώρες.
  • Το 95,8% ζητεί έλεγχο των επιβατών όλων των πτήσεων από χώρες που παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα.
  • Το 91,9% εκφράζει την επιθυμία να γίνεται έλεγχος όλων των παράνομων μεταναστών στα νησιά και στον Εβρο.
  • Το 79,7% ζητεί έλεγχο στις πύλες εισόδου σε όποιον μπαίνει στην Ελλάδα ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης.
  • Το 66,8% θέλει να απαγορευτούν οι πτήσεις από και προς τις χώρες όπου υπάρχει επιδημία.
  • Το 96,4% επιθυμεί την πιο ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας σε μέτρα πρόληψης κατά της εξάπλωσης του ιού στις χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Θετικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες εμφανίζονται ενήμεροι για τα συμπτώματα του ιού.

Ειδικότερα, το 84,2% γνωρίζει ότι ο ιός μεταδίδεται μετά από επαφή με σωματικά υγρά (σάλιο, αίμα, ιδρώτας), 41,8% με σεξουαλική επαφή και 37,9% με μολυσμένη σύριγγα. 

Το 37,1% είπε μετά από επαφή με το δέρμα και μόλις το 19,5% απάντησε «μέσω του αέρα», κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν ισχύει. Να αναφερθεί ότι οι ερωτηθέντες έδιναν περισσότερες από μία απαντήσεις.

Σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα, το 79,9% απάντησε ότι πρέπει να ανησυχήσει κανείς όταν παρουσιάζει πυρετό πάνω από 38,6 βαθμούς Κελσίου, ανεξήγητη αιμορραγία ή μώλωπες (54,5%), έντονους μυϊκούς πόνους (49,4%), σοβαρή κεφαλαλγία (44,2%) και αδυναμία – καταβολή (42,9%).