Μετά την νομιμοποίηση της μαριχουάνας, σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν τεθεί διάφορα ερωτήματα και προκλήσεις που ζητούν απαντήσεις και τοποθετήσεις. Ένα πρώτο και καθημερινό θέμα είναι: “Τι θα γίνει με την οδήγηση υπό επήρεια;”  ή “Τι γίνεται με το χώρο εργασίας;” Αν η ουσία αυτή είναι νόμιμη, μπορεί οι άνθρωποι να είναι υπό την επήρεια μαριχουάνας στη δουλειά τους, χωρίς να δεχτούν συνέπειες, εφόσον βέβαια διεκπεραιώνουν την εργασία τους αποτελεσματικά; Θα μπορεί ο γιατρός να είναι υπό επήρεια και να δέχεται ασθενείς ή ο δικηγόρος στο δικαστήριο να υπερασπίζεται τον πελάτη του μαστουρωμένος;

Πρόσφατα, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mashable συνεργάσθηκε με την εταιρεία online ερευνών, Survey Monkey για να μάθει πόσοι άνθρωποι χρησιμοποιούν μαριχουάνα και άλλες ουσίες πριν από την άφιξη στην εργασία τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι ένα συγκλονιστικό 9,7% των ερωτηθέντων έχει πάει να εργαστεί κάτω από την επίδραση της μαριχουάνας. Αν υποθέσουμε ότι ολόκληρος ο πληθυσμός των ΗΠΑ ακολουθεί τα ίδια πρότυπα, αυτό θα σήμαινε ότι περίπου 15,1 εκατομμύρια από τα 156 εκατομμύρια του συνολικού πληθυσμού ή των εργαζομένων, έχουν χρησιμοποιήσει κάποια μορφή ουσίας πριν πάνε στην εργασία τους.

Η Mashable έθεσε στην έρευνα ερωτήσεις και για άλλα ναρκωτικά -εντελώς παράνομα, συνταγογραφούμενα, κ.α.- και τα αποτελέσματα της ήταν αρκετά περίεργα. Περισσότερο από το 3% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν πραγματικά πάει να εργαστούν υπό την επήρεια παράνομων ναρκωτικών ουσιών, εκτός της μαριχουάνας. Όσο για τα συνταγογραφούμενα ναρκωτικά, περισσότερο από το 28% των ανθρώπων, δήλωσαν ότι έχουν λάβει τέτοια πριν από την εργασία τους, και περίπου 7% των ερωτηθέντων είπε ότι χρησιμοποίησαν συνταγογραφούμενα ναρκωτικά για ψυχαγωγικούς σκοπούς και όχι θεραπευτικούς.

Με την ιατρική χρήση της μαριχουάνας νόμιμη στις μισές σχεδόν πολιτείες της χώρας και την ψυχαγωγική της χρήση νόμιμη στο Κολοράντο, στην Ουάσιγκτον (και πιθανώς στο άμεσο μέλλον και στην πολιτεία της Ν. Υόρκης), μπορεί να δούμε στους χώρους εργασίας να αρχίσουν να εφαρμόζονται νέες πολιτικές που θα αφορούν στη χρήση μαριχουάνας στο χώρο εργασίας.

Για να εφαρμοσθεί οποιοδήποτε νέο είδος πολιτικής για τη μαριχουάνα,οι εταιρείες θα πρέπει να δουλέψουν προς την κατεύθυνση της εναρμόνισης με όλα τα πρωτόκολλα των διοικητικών συμβουλίων που αφορούν την ανίχνευση της χρήσης και την επιβολή απαγορευτικών πολιτικών.

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2011, η οποία είχε την ονομασία «How Stuff Works»,  το 57% των αμερικανικών επιχειρήσεων απαιτεί από τους υποψήφιους εργαζόμενους να περάσουν ένα τεστ χρήσης ναρκωτικών. Ανιχνεύσιμες ποσότητες μπορούν να παραμείνουν στο αίμα για τρεις μέρες, στα δε ούρα, κατά περίπτωση, μέχρι και 4 εβδομάδες .

Το γεγονός ότι η μαριχουάνα είναι ανιχνεύσιμη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, οι εργοδοσίες αποκτούν έναν επιπλέον πονοκέφαλο: Για παράδειγμα, δεν μπορούν να πιστοποιήσουν αν ο εργαζόμενος είναι υπό επήρεια την συγκεκριμένη στιγμή ή οφείλεται σε χρήση που έγινε το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου Curtis Grave στο CNBC: “Στο Κολοράντο, υπάρχει ανάγκη για μια νέα πολιτική για τα  ναρκωτικά. Ανεξάρτητα από την νομιμοποίηση, οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να κάνουν χρήση εντός ή εκτός εργασίας».

Με μια μελλοντικά εκτεταμένη ή ακόμα και ολοκληρωτική, σε εθνικό επίπεδο, νομιμοποίηση, θα είναι αναγκαίο ένα εγχειρίδιο αντιμετώπισης αυτού του πολύ σοβαρού θέματος. Έτσι, ενώ οι έρευνες έδειξαν ότι πλέον αρκετά εκατομμύρια εργαζομένων στις ΗΠΑ πηγαίνουν στη δουλειά  τους «φτιαγμένοι», είναι πιθανό να βρεθούν οι εργοδότες μπλεγμένοι σε συζητήσεις με εργαζόμενούς τους, με διαλόγους όπως αυτοί των πρωταγωνιστών του γνωστού αμερικανικού κωμικού δίδυμου “Cheech και Chong“, που ήταν μονίμως…high!