Μετά από 11.700 χρόνια η Ολόκαινος ενδέχεται να φτάνει στο τέλος της. Το πότε και το πώς θα αποφασισθεί την επόμενη εβδομάδα όταν θα συνέλθει στο Βερολίνο μια επιτροπή επιστημόνων, αποτελούμενη από γεωλόγους, κλιματικούς επιστήμονες και οικολόγους. Αποστολή τους θα είναι να αποφανθούν κατά πόσον οι αλλαγές που έχει επιφέρει ο άνθρωπος στη γη είναι αρκούντως μεγάλες ώστε να δικαιολογούν ένα ΤΕΛΟΣ εποχής –και μια αρχή, εννοείται. Η νέα εποχή, αν και εφόσον ορίσει, θα ονομάζεται Ανθρωπόκαινος.

Οι επιστήμονες που θα συναντηθούν στην πρωτεύουσα της Γερμανίας -30 περίπου- θα το πράξουν κάτω από την ομπρέλα του διεθνούς οργανισμού International Commission on Stratigraphy (Stratigraphy σημαίνει στρωματογραφία που με τη σειρά της σημαίνει μελέτη της διαμόρφωσης των επιφανειακών στρωμάτων της γης). Τα ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσουν έχουν να κάνουν αφενός με τις ποιοτικές και ποσοτικές μεταβολές των βιοφυσικών συνθηκών στον πλανήτη και, αφετέρου, με τον τρόπο με το οποίο αυτές αλληλεπιδρούν με την πολιτική, τη δικαιοσύνη, την επιστημονική έρευνα.

Οι ομάδα των 30 έχει περιθώριο ως το 2016 για να υποβάλλει μια ολοκληρωμένη πρόταση για το κατά πόσον συντρέχει λόγος να μπούμε σε μια νέα γεωλογική εποχή και πως θα ονομάζεται αυτή.   

Για την ιστορία: Από το τέλος της Πλειστόκαινου πριν από 11.700 χρόνια βρισκόμαστε στην Ολόκαινο. Όμως, κάποιοι ειδικοί –ανάμεσά τους ο βιολόγος Γιουτζίν Στέρμερ και ο νομπελίστας χημικός Πολ Κρούτσεν- πιστεύουν ότι η εποχή αυτή έχει παρέλθει οριστικά. Τα ίχνη  του ανθρώπου στον πλανήτη – γεωλογικά, βιολογικά και ατμοσφαιρικά – είναι τόσο αισθητά, ώστε θα πρέπει πλέον να μιλάμε για μια νέα γεωλογική εποχή. Την εποχή αυτή την ονόμασαν Ανθρωπόκαινο (Anthropocene, από τις ελληνικές λέξεις «άνθρωπος» και «καινός»)