1. Αρχαίο δάσος στην Ουαλία (ανακαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2014)

Οι καταστροφικές πλημμύρες που χτύπησαν τη Μεγάλη Βρετανία τον περσινό χειμώνα είχαν και τα καλά τους. Παρά τις ζημιές που υπέστησαν η αγροτική παραγωγή, οι υποδομές –τρένα και σταθμοί ενέργειας νεκρώθηκαν για μέρες- και τα σπίτια, οι κάτοικοι της Ουαλίας βρήκαν έναν τουλάχιστον λόγο για να χαίρονται. Τα κύματα που παρέσυραν την άμμο στην παραλιακή ζώνη αποκάλυψαν ένα αρχαίο δάσος από βελανιδιές ηλικίας 6.000 ετών.

 

2. Σκελετοί φαλαινών (ανακαλύφθηκαν τον Φεβρουάριο του 2014)

Χιλιανοί παλαιοντολόγοι καθώς και συνάδελφοί τους από το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν προσπαθούν να ξεκλειδώσουν το μυστικό που κρύβουν οι σκελετοί φαλαινών οι οποίοι ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Ατακάμα της Χιλής, δίπλα σχεδόν στον αυτοκινητόδρομο που διασχίζει την αμερικανική ήπειρο.

 

3. Ένα διαμάντι στη Βραζιλία (ανακαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2014)

Αυτό το μάλλον κακάσχημο διαμάντι ανακαλύφθηκε στην επαρχία Μάτο Γκρόσο της Βραζιλίας. Σιγά τ’ αυγά θα πείτε. Όμως, το ακατέργαστο αυτό πετράδι κρύβει στην καρδιά του ένα εξαιρετικά  σπάνιο ορυκτό μεγάλης πυκνότητας, το ρινγκουδίτη, μέσα στον οποίο οι επιστήμονες βρήκαν εγκλωβισμένη μεγάλη ποσότητα νερού. Η ανακάλυψη του συγκεκριμένου διαμαντιού αποδεικνύει ότι σε βάθος 400 –μπορεί και 600- χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, κρύβονται αποθέματα νερού που ξεπερνούν κατά πολύ τα αποθέματα στην επιφάνεια της γης.

 

4. Αρχαίος χρυσός (ανακαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2014)

Χρυσό εξάρτημα εγχειρίδιου του 1.900 π.Χ. από την  περιοχή γύρω από το Στόουνχετζ.  


5. Σκελετός μαμούθ (ανακαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 2012)

Ο πρώτος ολόκληρος σκελετός μαμούθ που βρέθηκε στη Γαλλία τα τελευταία εκατό χρόνια, ανακαλύφθηκε σε ένα χαντάκι στις όχθες του ποταμού Μάρνη σε μικρή απόσταση από το Παρίσι. Η φωτογραφία δείχνει τους επιστήμονες οι οποίοι παίρνουν το αποτύπωμα του χαυλιόδοντα του ζώου.

 

6. Πολεμιστές από πυλό (ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2010)

Εκατόν είκοσι πολεμιστές από πυλό αποκαλύφθηκαν στο χώρο που περιβάλλει τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας στα βορειοδυτικά της επαρχίας Σανξί.

 

7. Βυζαντινό μωσαϊκό (ανακαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2007)

Η ανακάλυψη του μωσαϊκού σε ένα από τα κομβικά –και διαφιλονικούμενα- σημεία της Ιερουσαλήμ είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η δημιουργία πεζόδρομου.


8. Νεολιθική λεωφόρος (ανακαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999)

Η «λεωφόρος» ανακαλύφθηκε στο Γουίλτσαϊρ της Αγγλίας και το γεγονός χαιρετίστηκε ως μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα.


9. Τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας (ανακαλύφθηκαν το 1950 περίπου)

Μια δεκαετία περίπου μετά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή που είναι σήμερα γνωστή ως Αριστερή Όχθη βρέθηκαν 1.000 περίπου χειρόγραφα, γραμμένα στην εβραϊκή, αραμαϊκή και ελληνική γλώσσα. Τα χειρόγραφα, που πιστεύεται ότι αποτελούσαν παραγγελία των Εσσαίων, μιας εβραϊκής σέκτας, χρονολογούνται μεταξύ  350 π.Χ. και 350 μ.Χ.


10. Η στήλη της Ροζέτας (ανακαλύφθηκε το 1799)

Πρόκειται για στήλη από βασάλτη πάνω στην οποία χαράχτηκε διάταγμα του φαραώ Πτολεμαίου Ε’ του Επιφανή σε τρεις γλώσσες. Οι επιστήμονες τοποθετούν τη δημιουργία του μεταξύ 205 και 180 π.Χ.