«Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι», λέει το κλισέ, μόνο που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Λίγο πριν την διπλή αναμέτρηση στα μπαράζ με τη Ρουμανία για την πρόκριση στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014, ας αφήσουμε τις αναμνήσεις να ξεπηδήσουν και να κάνουμε ένα… rewind στα κρίσιμα ματς της εθνικής μας ομάδας.

Οι νίκες

1979 Ελλάδα vs Σοβιετική Ένωση 1-0

Ο Τάκης Νικολούδης σκοράρει ένα από τα πιο σημαντικά γκολ, όχι μόνο της καριέρας του, αλλά και στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το ρολόι σημάδευε το 26ο λεπτό και με αυτό το σκορ (1-0) η Ελλάδα κάνει την παρθενική της εμφάνιση σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης.

 

1994 Ελλάδα vs  Ρώσια 1-0

Σαν σε… επανάληψη! Η Εθνική ομάδα έχει τη χρυσή ευκαιρία να βρεθεί στο μεγαλύτερή ποδοσφαιρική διοργάνωση. Και αυτό θα γίνει μόνο με νίκη επί της Ρωσίας, στο ΟΑΚΑ. Ο Μαχλάς με μια απίθανη κεφαλιά δίνει τη νίκη, ο Αλκέτας Παναγούλιας στον πάγκο πανηγυρίζει, αλλά στο τελικά, από το ραντεβού φεύγουμε με σκυμμένο το κεφάλι.

Δείτε το ιστορικό γκολ του Νίκου Μάχλα που έστειλε την Εθνική ομάδα σε τελικά παγκοσμίου κυπέλλου για πρώτη φορά.

 

2003 Ισπανία vs Ελλάδα 0-1

O Στέλιος Γιαννακόπουλος εξαπολύει μια οβίδα έξω από τη μεγάλη περιοχή των Ισπανών και το μόνο που έχει να κάνει ο Κασίγιας είναι να μαζέψει την μπάλα από τα δίχτυα. Στην απέναντι εστία, ο Αντώνης Νικοπολίδης νικά κάθε Ισπανό. Έτσι, η εθνική εξασφαλίζει το εισιτήριο που οδηγεί στα τελικά της Πορτογαλίας.

 

2007 Τουρκία vs Ελλάδα 0-1

Στη φάση των ομίλων για τα τελικά του Euro 08, οι Τούρκοι κερδίζουν στο Καραϊσκάκη με 1-4. Σοκ! Η εθνική καταφέρνει να πάρει το «αίμα της πίσω» στο δεύτερο γύρο, με τον Αμανατίδη να σκοράρει και να ανοίγει το δρόμο για τη δεύτερη συνεχόμενη παρουσία μας σε Euro.

https://www.youtube.com/watch?v=m8XS-AFMB94

 

2009 Ουκρανία vs Ελλάδα 0-1

O Δημήτρης Σαλπιγγίδης πλασάρει σωστά και κάνει το 0-1. Αγαπημένο σκορ για την εθνική μας, αναμφισβήτητα. Κρατάμε με άνεση τη νίκη ως το τέλος και φτιάχνουμε βαλίτσες για το δεύτερο μουντιάλ στην ιστορία μας, αυτό της Νότιας Αφρικής. Να υπενθυμίσουμε πως το πρώτο παιχνίδι έληξε 0-0, ένα ακόμη αγαπημένο αποτέλεσμα της επίσημης αγαπημένης.

 

2010 Νιγηρία vs Ελλάδα 1-2

Η εθνική ομάδα δεν έχει σημειώσει, όχι απλά νίκη, αλλά ούτε γκολ σε αγώνα τελικής φάσης Μουντιάλ. Και στο ματς εναντίον της Νιγηρίας, σημειώνει γκολ και παίρνει τη νίκη. Σαλπιγγίδης και Τοροσίδης είναι οι σκόρερ…

 

2011 Ελλάδα vs Κροατία 2-0

69ο λεπτό και δεν υπάρχει σκορ στο ματς εναντίον των Κροατών. Οι διεθνείς πιέζουν ασφυκτικά και έρχεται ο Γιώργος Σαμαράς να σκοράρει και να λυτρώσει! Ο Φάνης Γκέκας απλώς τσεκάρει το διαβατήριο για το Euro 12, κάνοντας το 2-0.

https://www.youtube.com/watch?v=G1QABwWR2Q4

 

2012 Ελλάδα vs Ρωσία 1-0

Οι αγαπημένοι πελάτες εμφανίστηκαν σε ένα ακόμη κομβικό ματς. Οι Ρώσοι είναι το φαβορί του ομίλου μας στο Euro του 2012. Έλα, όμως, που ο Καραγκούνης σκοράρει στο τέλος του α’ ημιχρόνου. Η συνέχεια… κλασική! Μηδέν παθητικό και πρόκριση στον επόμενο γύρο.

 

Η κηδεία

1997 Ελλάδα vs Δανία 0-0

Μία ανάσα από την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ του 98 είχε φτάσει η Εθνική, αλλά έπεσε πάνω στον Σμάιχελ. Ο Δανός καταφέρνει να κρατήσει απαραβίαστη την εστία του και να μας στείλει να δούμε τα τελικά από τον καναπέ.

 

Ο θρίαμβος

2004 Πορτογαλία

Δεν χρειάζονται λέξεις.Κάθε αγώνας και τελικός. Κάθε τελικός και νίκη! Ακόμη και όταν χάνουμε από τη Ρωσία με 2-1…

Απολαύστε…

https://www.youtube.com/watch?v=OVU6XYJPLw8