Ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Το CINETROLL μετακόμισε σε άλλο μαγαζάκι και είναι πανέτοιμο για να δει το σινεμά διαφορετικά από ότι το βλέπουν οι άλλοι. Μολονότι αυτήν την εβδομάδα, λόγω “μετακόμισης”, δεν κατάφερα να δω ταινίες, εκτός από μία σκέτη αμαρτία. Απολαύστε ανεύθυνα.
 
*Nymphomaniac Vol 1 – Uncut
 
 
Tα πάντα για μια από τις καλύτερες και πιο τολμηρές ταινίες της χρονιάς που προβάλλεται για πρώτη φορά αλογόκριτη στη χώρα μας, ΕΔΩ
 
Σκηνοθεσία: Lars von Trier
 
Πρωταγωνιστούν: Charlotte Gainsbourg, Uma Thurman, Shia LaBeouf, Christian Slater, Stellan Skarsgård, Stacy Martin

 *Dracula Untold

Σκούρα φαίνονται τα πράγματα διαβάζοντας τις ξένες κριτικές για την πιο πρόσφατη απόπειρα προσέγγισης μις θρυλικής φιγούρας του φανταστικού. Γενικότερα όταν στον τίτλο μιας ταινίας φιγουράρει το «Untold» «δηλαδή το εμείς θα σας πούμε την πραγματική ιστορία πίσω από αυτή που ξέρετε» που συνήθως είναι τόσο πραγματική όσο και τα βυζιά της  Καρντάσιαν. Εν προκειμένω θα μάθουμε μια εκδοχή του πως ο Βλαντ Τσέπες μεταμορφώθηκε στο Δράκουλα, που δε νομίζω πως ήταν ακριβώς αυτό που είχε ο Μπραμ Στόουκερ στο μυαλό του. Το τι είχαν οι σεναριογράφοι στο δικό τους μυαλό, είναι άλλη υπόθεση.

Σκηνοθεσία: Gary Shore

Πρωταγωνιστούν: Luke Evans, Dominic Cooper, Sarah Gadon

*The Giver / Ο φύλακας της μνήμης

Aρκεί η παρουσία της Μέριλ Στριπ και του Τζεφ Μπρίτζες για να «ξεχωρίσει» από το σωρό ακόμα μια ταινία  teen adult φαντασίας βασισμένη σε best seller; Το βιβλίο έχει λάβει ιδιαίτερα ευνοϊκές ιδέες για το είδος του. Κυρίως επειδή χρησιμοποιεί τη φαντασία σαν πολιτική και όχι μόνο αλληγορία. Σε μια ουτοπική κοινωνία χωρίς πόλεμο και πόνο, αλλά επίσης χωρίς διαφορές και επιλογές ένα αγόρι επιλέγεται από έναν σοφό για να του διδάξει τον πόνο αλλά και τις απολαύσεις της πραγματικής ζωής. Με τους κριτικούς να εστιάζουν στο ότι όσο τολμηρό και πρωτοποριακό ήταν για το είδος του το βιβλίο, τόσο παλιακή, κι απίστευτα βαρετή είναι η κινηματογραφική του μεταφορά.

Σκηνοθεσία: Phillip Noyce

Πρωταγωνιστούν: Brenton Thwaites, Jeff Bridges, Meryl Streep

*The good lie / Ένα γενναίο ψέμα

O σκηνοθέτης Φιλίπ Φαλαρντό κέρδισε πριν τρία χρόνια τις εντυπώσεις με τον «Εξαιρετικό Κύριο Λαζάρ». Αυτή τη φορά επιστρέφει με πρωταγωνίστρια την Ριζ Γουίδερσπουν σε μια ταινία που εμπνέεται από πραγματικά περιστατικά Σουδανών προσφύγων που τους επετράπη να μεταναστεύσουν στις Η.Π.Α.. Οι κριτικές διχάζονται με τους μισούς να μιλάνε για μια συγκινητική, ανοιχτόκαρδη κι ευαίσθητη  ταινία. Και αρκετούς άλλους όμως να γράφουν για συναισθηματική χειραγώγηση και «ευκολίες» σε ένα θέμα που το αναμφισβήτητο ζουμί του, εξατμίστηκε για χάρη των όποιων οσκαρικών προσδοκιών. Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω προσεγγίσεων συν την παρουσία της Γουίδερσπουν, μου λέει ότι μάλλον θα προσπεράσω.

Σκηνοθεσία: Philippe Falardeau

Πρωταγωνιστούν: Reese Witherspoon, Arnold Oceng, Ger Duany

*Blind / Στο σκοτάδι

 
Μόνο ύμνους διαβάζω για το σκηνοθετικό δραματικό ντεμπούτο του νορβηγού Eskil Vogt (όποιος τον φορά ξέρει και να το προφέρει) που απέσπασε βραβεία σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Με τη συνδρομή στο αισθητικό αποτέλεσμα της εξαιρετικής φωτογραφίας του δικού μας Θύμιου Μπακατάκη. Μια τυφλή συγγραφέας, σχεδόν εγκλωβισμένη μέσα στο σπίτι της, προσπαθεί να αναπλάσει την πραγματικότητα μέσα από τα γραπτά της. Όμως η οπτική αποκοπή της από την πραγματικότητα θα διαταράξει με περίεργο τρόπο τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μυθοπλασία του βιβλίου που γράφει.

Σκηνοθεσία: Eskil Vogt

Πρωταγωνιστούν: Ellen Dorrit Petersen, Henrik Rafaelsen, Vera Vitali

*What If / Φίλοι ή κάτι παραπάνω;

O Xάρι Πότερ – Ντάνιελ Ράντκλιφ ενηλικιώθηκε και αποδεικνύει με το εύρος του ταλέντου του πως δεν ήταν απλά ένα ακόμα παιδί θαύμα μιας χρήσης. Αυτή τη φορά πρωταγωνιστεί σε μια εναλλακτική ρομαντική δραμεντί στο ρόλο ενός τυπάκου που έχει αρνητικό σκορ σε αποτυχημένες σχέσεις. Μέχρι τη στιγμή που θα συναντήσει και θα γοητευτεί από τη Σάντρι. Ουπς, πρόβλημα. Γιατί η Σάντρι έχει μια μακροχρόνια σχέση. Και οι δύο τους θα πρέπει να βρουν τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεσαι μια φιλία όταν πίσω της καραδοκεί ο έρωτας. Το απόλυτο date movie της εβδομάδας.

Σκηνοθεσία: Michael Dowse

Πρωταγωνιστούν: Daniel Radcliffe, Zoe Kazan