Είναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας και η πρώτη πρώην πολίτης της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας που υπήρξε ηγέτης της επανενωμένης Γερμανίας.

Η «γυναίκα ατσάλι» της Γερμανίας και ίσως και της Ευρώπης ή αλλιώς “το κορίτσι του Κολ”, όπως την αποκαλούσαν οι γερμανικές φυλλάδες, είχε πατέρα πάστορα και μητέρα δασκάλα. Η Angela Dorothea Merkel, από το γένος Κάσνερ, είναι το πλήρες όνομα της  Γερμανίδας πολιτικού που εξελέγη καγκελάριος το 2005. Όπως καλά διαβάσατε το πατρικό της ήταν Κάσνερ, διότι το Μέρκελ ήταν το επίθετο του πρώην συμφοιτητή και συζύγου της Ούρλιχ Μέρκελ.

Τον Ούρλιχ τον παντρεύτηκε το 1977 και τον χώρισε το 1982. Γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο όταν η Άνγκελα σπούδαζε φυσική. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ούρλιχ, στην κυριολεξία τον παράτησε στα κρύα του λουτρού μια ωραία πρωία που μάζεψε τα πράγματα της και απλά…έφυγε.

Ξαναπαντρεύτηκε! Τον χημικό Γιοαχίμ Σάουερ στις 30 Δεκεμβρίου 1998 τον οποίον τον γνώρισε στο Κεντρικό Ινστιτούτο Φυσικής Χημείας (ZIPC), ως εργαζόμενη την περίοδο 1978-1990. Ο χημικός μάλιστα Γιοαχίμ, χώρισε την τότε γυναίκα του για να παντρευτεί τη Μέρκελ…


Όσον αφορά την ερωτική της ζωή και σύμφωνα με τα αρχεία της Στάζι, είχε πολλές ερωτικές περιπέτειες πριν παντρευτεί. Συχνά οι εραστές της στέκονταν στην εξώπορτα του σπιτιού της ντυμένοι μόνο με τη ρόμπα τους. Φαίνεται πως η καγκελάριος στα νιάτα της, εκτός από άλλες επιτυχίες, είχε μεγάλη πέραση στο ανδρικό φύλο.


Ως παιδί  είχε δυσκολίες στο περπάτημα για πολύ καιρό και γι’ αυτό είχε χρίσει υπηρέτη τον μικρότερο αδερφό της. Της έκανε όλες τις δουλειές και όλα τα θελήματα της. Μάλιστα η ίδια έχει πει πως είχε σοβαρότατο πρόβλημα στην κίνηση και οι γονείς της ήταν αυτοί που έπρεπε να της δείχνουν πώς να ανεβαίνει ανηφόρες και πώς να κατεβαίνει τις κατηφόρες.

Στη δεκαετία του ’70, νέα γυναίκα ακόμη, δεν συμμετείχε ποτέ σε μαθητικές δραστηριότητες, ούτε και στη διασκέδαση τους. Της άρεσε όμως να κάνει συζητήσεις επιστημονικού επιπέδου με τους δασκάλους της και δεν είχε ποτέ φλερτάρει με συμμαθητή της. Οι δάσκαλοι της έχουν πει πως ήταν εξαίρετη μαθήτρια, με μεγάλες φιλοδοξίες και εμμονή με τη ρωσική γλώσσα, την οποία μιλάει απταίστως. Μάλιστα, εξαιτίας της αγάπης της στη ρωσική γλώσσα, όσο ήταν φοιτήτρια είχε κερδίσει ένα ταξίδι στη Μόσχα.

Στα φοιτητικά της χρόνια, εκτός από τις σπουδές, το ρίξε και λίγο «έξω». Πήγαινε σε όλα τα φοιτητικά πάρτυ και δούλευε ως σερβιτόρα σε μαγαζί, για να μπορέσει να συμπληρώσει το εισόδημα της. Άλλη μία διασκέδαση της Μέρκελ, ήταν να ακούει κρυφά στις τουαλέτες ομιλίες πολιτικών της Δύσης στο ραδιόφωνο.

Δεν θα αναφερθούμε εδώ σε ολόκληρη την πολιτική της πορεία, αλλά στο πώς κατάφερε να ενθρονιαστεί στην καρέκλα της καγκελαρίας. Το Νοέμβριο του 1999 το σκανδάλο των “μαύρων λογαριασμών” του CDU αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στη σταδιοδρομία της Μέρκελ. Αποκαλύφτηκε ένα σύστημα παράνομης χρηματοδότησης της κομματικής οργάνωσης μέσω λογαριασμών στην Ελβετία. Οι ανώνυμες αυτές “δωρεές” ανέρχονταν συνολικά στα 6,1 εκατομμύρια περίπου ευρώ…

Και από τότε ξεκίνησαν όλα! Το σκάνδαλο ανάγκασε τον Σόιμπλε να παραιτηθεί και τη θέση του να πάρει η Μέρκελ…