Υπήρχε κάποτε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αριστούχων εννοείται, μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Το πρόγραμμα, το οποίο υποτίθεται ότι θα βοηθούσε στην σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και την κατανόηση ανάμεσα στους δύο λαούς, Ονομάζονταν  Future Leaders Exchange (για συντομία FLEX) και λειτουργούσε επί 21 συναπτά έτη έως ότου  η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να αποσυρθεί από αυτό.

Ο λόγος; Ένας δεκαεξάχρονος Ρώσος μαθητής φιλοξενούμενος από οικογένεια στο Μίτσιγκαν ανέπτυξε στενές σχέσεις με ομοφυλόφιλο ζεύγος το οποίο τον ενθάρρυνε να ζητήσει πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ. Το βασικό επιχείρημα που επικαλείται ο μαθητής στην αίτησή του είναι η καταπίεση που υφίστανται οι ομοφυλόφιλοι στη Ρωσία.

Το γεγονός συνέβη πολύ πρόσφατα και, όπως είναι φυσικό, οι λεπτομέρειες της υπόθεσης δεν έχουν γίνει γνωστές. Όμως Ρώσοι διπλωμάτες στην Ουάσινγκτον άφησαν να εννοηθεί ότι το ζεύγος των ομοφυλόφιλων υποσχέθηκε στον δεκαεξάχρονο Ρώσο μαθητή ότι, αν το αίτημά του γίνει δεκτό από τα αμερικανικά δικαστήρια, εκείνοι θα τον στηρίξουν οικονομικά –θα του πληρώσουν ακόμα και τα δίδακτρα για να φοιτήσει στο Χάρβαρντ.

Ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα εξέφρασε την λύπη του για την διακοπή του προγράμματος που τόσο βοήθησε στο χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών. Σχέσεων που, απ’ ότι φαίνεται, δεν θα αποκατασταθούν συντόμως. Βλέπετε, η αναστάτωση που έχει προκληθεί στη Δύση από τη νομοθεσία για την «ομοφυλόφιλη προπαγάνδα» που ψήφισε η ρωσική Δούμα την παραμονή της έναρξης των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων στο Σότσι,  δεν λέει να κοπάσει. Και η προβολή του ντοκιμαντέρ «Hunted: The War On Gays In Russia» από το HBO αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να ρίξει λάδι στη φωτιά.