Το «ίσως όχι αδικαιολόγητα» το γράφω γιατί στο σύμπαν του Ντέιβιντ Λιντς σχεδόν τα πάντα δικαιολογούνται. Ειδικά από τη στιγμή που αποφάσισε να «ανατινάξει» κυριολεκτικά την τηλεόραση με μια σουρεαλιστική σαπουνόπερα μυστηρίου. Αν και η ευθύνη δεν είναι ακριβώς του Λιντς, εφ’ όσον μετά τον πρώτο κύκλο επεισοδίων, ο δεύτερος πήρε την κατηφόρα και το κανάλι αποφάσισε να διακόψει την προβολή με ένα φινάλε ότι να ‘ναι.

Ήταν το 1990, που όλη σχεδόν η Αμερική και πολλές άλλες χώρες είχαν μία και μόνο απορία: «Ποιος δολοφόνησε τη Λόρα Πάλμερ»; Έτσι ξεκίνησε το έπος του «Τwin Peaks». Της σειράς που εξελισσόταν σε μια πόλη στα αμερικανοκαναδικά σύνορα με κατοίκους περιπτώσεις γιατρού κανονικά. Τεράστια μυστικά, διπρόσωπους χαρακτήρες, και βρώμικες μπίζνες.

Τον Κάιλ Μακλάχλαν, στο ρόλο του εθισμένου στον καφέ ντετέκτιβ Κούπερ να προσπαθεί να λύσει το μυστήριο. Τη Σέριλιν Φεν στο απώγειο τότε της ομορφιάς της, να είναι έτοιμη να κάνει σεξ με ότι κινείται. Μια τρελή γριά που μιλούσε με ένα κούτσουρο που κρατούσε στα χέρια της. Μια νευρωτική μονόφθαλμη νοικοκυρά με υπερφυσικές δυνάμεις.  Eρωτικά τρίγωνα και πεντάγωνα. Ένα μυστηριώδες μπουρδέλο στην άκρη του δάσους. Έναν νάνο που περπατάει και μιλάει ανάποδα. Ένα κακό πνεύμα που στοιχειώνει ανθρώπους. Και πολλά, πολλά άλλα.   

Η σημερινή προχώ τηλεόραση δεν θα υπήρχε ποτέ χωρίς το «Τwin Peaks». Την πρώτη ίσως σειρά στην ιστορία του μέσου που γυρίστηκε με auter σφραγίδα και κινημνατογραφική διάθεση. 25 χρόνια μετά, το κανάλι Showtime, αποφάσισε σε συνεργασία με τους δημιουργούς του σόου, δηλαδή τον Ντέιβιντ Λιντς και τον Μαρκ Φροστ, να επιστρέψει στον τόπο του εγκλήματος. Για έναν κύκλο 9 επεισοδίων που όλοι περιμένουμε με κομμένη την ανάσα. Κυκλοφορώντας ήδη ένα λιτό αλλά ατμοσφαιρικό teaser.

Σοκ δέος και προσμονή. Τόσο επειδή θα συμμετέχουν οι παλιοί πρωταγωνιστές αλλά πλέον ως μεσήλικες. Όσο και επειδή θα δοθούν επιτέλους απαντήσεις σε ένα κάρο αναπάντητα ερωτήματα. Κι ακόμα πιο όσο γιατί αυτή τη φορά το deal είναι να γράψει προσωπικά ο Μαρκ Φροστ όλα τα επεισόδια κι επίσης να τα σκηνοθετήσει όλα ο Ντέιβιντ Λιντς. Kι ελπίζω πίσω από τη μουσική να κρύβεται πάλι ο Άντζελο Μπανταλαμέντι.

Τι συνέβη σε αυτούς τους χαρακτήρες όλα αυτά τα χρόνια; Και πως εξηγούνται μερικά από τα μυστήρια του τελευταίου επεισοδίου της πρωτότυπης σειράς; Όπως το τι συνέβη στον πράκτορα Κούπερ όταν είδε το είδωλό του στον καθρέφτη; Γιατί η νεκρή Λόρα Πάλμερ εμφανίστηκε μπροστά του και του είπε προφητικά, «θα τα ξαναπούμε σε 25 χρόνια;» Ήταν κάτι που ο Φροστ και ο Λιντς το είχαν σχεδιάσει από την αρχή;

Οι υποσχέσεις για μια αξέχαστη τηλεοπτική εμπειρία πολλές. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τους περιορισμούς της «τηλεοπτικής γλώσσας» το 90, τα επίπεδα τόλμης που έχει φτάσει σήμερα η τηλεόραση και το τι θα μπορούσε να εικονογραφήσει ο Λιντς με τα σημερινά στάνταρ. Ενδεικτική για το πώς οραματίστηκε χωρίς λογοκρισία το σύμπαν του «Twin Peaks», το πολύ πιο βίαιο και ερωτικό κινηματογραφικό prequel της σειράς, που κυκλοφόρησε στις αίθουσες το 1992 με τον τίτλο «Τwin Peaks: Fire Walk With Me» και guest star ανάμεσα σε άλλους, τον Ντέιβιντ Μπάουι.

Μέχρι τότε, ας μαλακώσουμε την αγωνία της αναμονής, με ηδονικές αναμνήσεις από το  trailer της πρωτότυπης σειράς.