Ο παράδεισος του συμπλέγματος των νησιών των Μαλδίβων δεν έχει μόνο την λαμπερή και ειδυλλιακή πλευρά. Υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού” και λέγεται νήσος Thilafushi και βρίσκεται δυτικά του Male, της πόλης-νησί που είναι πρωτεύουσα του συμπλέγματος.

Το νησί Thilafushi, είναι κατά κύριο λόγο ένα τεχνητό νησί. Αρχικά, ήταν μια λιμνοθάλασσα μήκους 7 χιλιομέτρων και πλάτους 200 μέτρων. Το 1991 αποφασίστηκε να γίνει η χωματερή της πρωτεύουσας Male, αφού η πόλη-νησί είναι δομημένη κατά 100% και δεν υπήρχε χώρος απόθεσης και διαχείρισης των σκουπιδιών.

Το νησί δέχεται κάθε μέρα 400 τόνους σκουπιδιών που προκύπτουν από τους πολυάριθμους τουρίστες, οι οποίοι παράγουν 3,5 κιλά απόβλητα ημερησίως, διπλάσια από ένα κάτοικο του νησιού και πενταπλάσιο από οποιοδήποτε άλλο πολίτη του συμπλέγματος.

Το Δεκέμβριο του 2011, λόγω των υπερβολικών ποσοτήτων σκουπιδιών, η διαχείριση ξέφυγε με αποτέλεσμα να αρχίσουν να επιπλέουν στη θάλασσα και να φτάνουν στις τουριστικές παραλίες. Έτσι, είχε απαγορευτεί η μεταφορά σκουπιδιών μέχρι να επανέλθει ο έλεγχος της κατάστασης.  

Με το θέμα ασχολήθηκε η βραβευμένη σκηνοθέτης Alison Teal. Θέλοντας να αναδείξει το θέμα, ταξίδευσε στις Μαλδίβες και συγκεκριμένα στο νησί Thilafushi κάνοντας, με την βοήθεια του Αυστραλού φωτογράφου Mark Tipple, εκτεταμένο φωτογραφικό ρεπορτάζ.

Από το θέαμα που αντίκρισε, δήλωσε σοκαρισμένη και ότι θα αγωνιστεί όχι μόνο για το πρόβλημα στις Μαλδίβες, αλλά και σε άλλα μέρη της γης. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι αντί να γίνεται ταφή των πλαστικών, μπορούν να μετατρέπονται σε πολύ χρήσιμα πράγματα ή ακόμα και σε κομμάτια τέχνης.

Ακολουθούν σοκαριστικές φωτογραφίες της…