Ένας… μίνι πανικός έχει σημειωθεί τις τελευταίες ώρες σε αρκετά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Μία «επιστολή» του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ η οποία περιέχει ορισμένες διόλου κολακευτικές εκφράσεις κατά του πασίγνωστου κοσμολόγου και φυσικού Στίβεν Χόκινγκ έχει γίνει αντικείμενο επικριτικότατων δημοσιευμάτων και οξύτατων αντιπαραθέσεων μεταξύ των χρηστών των social media.

Είχε δίκαιο ο Σεραφείμ; Ήταν δόκιμες οι φράσεις που χρησιμοποίησε για να σχολιάσει τη διατυπωμένη θέση του φυσικού ότι δεν υπάρχει θεός και ο παραλληλισμός των απόψεών του Χόκινγκ με το γνωστό πρόβλημα υγείας που έχει;

Αυτές είναι μονάχα ορισμένες από τις αιχμές της δημόσιας αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει για το θέμα.

Εάν όμως κάποιος αναμένει από το Provocateur να αποκαλύψει το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής, απλώς κάνει λάθος. Όχι! Δεν μας έχει επιβληθεί κάποιου είδους λογοκρισία – είχαμε και έχουμε το ελεύθερο να γράφουμε τις απόψεις μας όσο και αν ενοχλούν ορισμένους- ούτε ξαφνικά γίναμε σεμνότυφοι.

Απλώς η επίμαχη επιστολή χρονολογείται… τέσσερα ολόκληρα χρόνια πριν, και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2010! Τότε ήταν που ο διακεκριμένος φυσικός είχε εκδώσει το περίφημο βιβλίο του «The Grand Design» όπου τεκμηρίωνε την άποψη του ότι το σύμπαν δεν δημιουργήθηκε από τον θεό.

Και τότε ήταν που ο Μητροπολίτης Πειραιώς είχε απαντήσει στα επιχειρήματα του Χόκιγνκ, δημιουργώντας και σε αυτή την περίπτωση τον σχετικό ντόρο και τα αντίστοιχα σχόλια.

Είναι πραγματικά απορίας άξιο το πως ξέθαψαν ορισμένοι ένα θέμα τόσο παλιό, δίχως την οποιαδήποτε έρευνα, δίχως ουδεμία διασταύρωση, αναπαράγοντας αυτούτιο το δημοσίευμα που είχε δει το φως της δημοσιότητας το 2010!

Τι έγινε όμως; Ξαφνικά στερέψαμε από ειδησεογραφία και βγάζουμε από το «ψυγείο» μπαγιάτικα θέματα; Η απλά η πρεμούρα για στοχοποίηση ξεπέρασε την ανάγκη για τη στοιχειώδη δεοντολογία;

Γιατί όσο κατακριτέα και να είναι τα όσα έγραψε ο Σεραφείμ – ήμουν ανάμεσα σε αυτούς που του άσκησαν σφοδρότατη κριτική- δεν αλλάζει το γεγονός ότι γράφτηκαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια πριν.

Αξίζει να θυμίσουμε πως μόλις πρόσφατα, στα τέλη του Σεπτεμβρίου, ένα αντίστοιχο θέμα δημιουργήθηκε με την συνέντευξη της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων που δημιούργησε αντιδράσεις με… καθυστέρηση μόλις ενός έτους και αφορούσε μία δήλωσή της σχετικά με την κρίση.