Η κατάκτηση του διαστήματος ανέκαθεν γοήτευε την ανθρωπότητα. Ειδικά τον 20ό αιώνα έγιναν τεράστια βήματα προς τα μπρος. Για μία και μόνο φορά, ο ψυχροπολεμικός ανταγωνισμός ΗΠΑ και ΕΣΣΔ λειτούργησε προς όφελος της ανθρωπότητας, καθώς οι αποστολές διαδεχόταν η μία την άλλη, με αποκορύφωμα την εξερεύνηση του φεγγαριού.

«Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα» είχε πει ο Νιλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που πατούσε στο δορυφόρο της γης. Έκτοτε ο στόχος άλλαξε. Ήταν πλέον ο Άρης, η νέα μεγάλη πρόκληση για την επιστήμη, ένας στόχος που ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο. Δεκάδες ταινίες προβλήθηκαν, εξίσου αρκετά βιβλία γράφτηκαν, ωστόσο η πρακτική εφαρμογή του εγχειρήματος, η αποστολή ενός ζώντος οργανισμού στον «κόκκινο πλανήτη» δηλαδή, στάθηκε μέχρι στιγμής πρακτικά αδύνατη.

Μόνο που ο Έλον Μουσκ, ο δισεκατομμυριούχος εφευρέτης και ιδρυτής της εταιρείας SpaceX ισχυρίζεται πως μπορεί όχι μόνο να εκπληρώσει αυτόν τον στόχο, αλλά και να εποικίσει τον Άρη!

Μπορεί πολλοί να τον αποκαλούν τρελό και μυθομανή, ωστόσο ο Μουσκ δεν φαίνεται να κάμπτεται. Μάλιστα κάθε φορά δίνει και έναν διαφορετικό στόχο στο όραμα του. Τον Ιανουάριο του 2013 είχε διαμηνύσει πως σκοπεύει να χτίσει έναν οικισμό που θα μπορεί να φιλοξενήσει 80.000 ανθρώπους, αρκεί να είναι χορτοφάγοι. Και μόλις πρόσφατα, ανέβασε τον αριθμό αυτό στο 1 εκατομμύριο.

Οι ισχυρισμοί αυτοί μοιάζουν λίγο βγαλμένοι από ταινία επιστημονικής φαντασίας, ή στην καλύτερη από τα βιβλία ενός εκ των πιο γνωστών «μελλοντολόγων» του πλανήτη, του Ισαάκ Ασίμοφ. Κι όμως. Ο φιλόδοξος δισεκατομμυριούχος σε πρόσφατη συνέντευξή του περιέγραψε ακόμα και το πώς φαντάζεται τη ζωή στον «κόκκινο πλανήτη»:

Θα πρέπει να δημιουργήσουμε μία βιομηχανική βάση. Πρέπει να εξορύξουμε και να επεξεργαστούμε όλα αυτά τα διαφορετικά υλικά σε μία ατμόσφαιρα πολύ πιο αφιλόξενη από αυτή της Γης. Δεν θα υπάρχουν δέντρα, ούτε οξυγόνο, ούτε πετρέλαιο.

Πέραν αυτού, υπάρχουν αρκετά ακόμη πρακτικά προβλήματα που φαίνεται να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων του κολοσσού των διαδικτυακών πληρωμών PayPal και περιγράφει με ζοφερά χρώματα τη διαβίωση στον Άρη.

 «Τον πρώτο καιρό οι έποικοι θα πρέπει να ζουν υπογείως σε σπηλιές. Η διατήρηση της τάξης θα είναι δύσκολη καθώς οι ενισχύσεις θα απέχουν επτά μήνες ταξίδι. Οι αποικίες μπορεί να βυθιστούν ακόμα και σε εμφύλιο πόλεμο λόγω της έλλειψης εφοδίων, ακόμη και στον κανιβαλισμό, ώστε να μπορέσουν να τραφούν οι πολίτες», ισχυρίζεται.

Για να φτάσουμε όμως στα πρακτικά προβλήματα και την αντιμετώπισή τους, πρέπει να λυθεί ακόμη ένα μεγάλο ζήτημα: Το κόστος για τη δημιουργία οικισμών και την επάνδρωση τους. Ενδεικτικό είναι πως απαιτούνται δεκάδες εκατομμύρια δολάρια μονάχα για την αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (η πρόσφατη αποστολή της Ινδίας κόστισε 74 εκατ. δολάρια).

Η SpaceX του Μουσκ, έχει διαθέσει ήδη ένα ποσό περίπου 40 φορές μεγαλύτερο. «Στην τελευταία αποστολή διαθέσαμε 3 δις. δολάρια» αναφέρει μιλώντας στο Aeon και ισχυρίζεται πως με αυτό το ποσό θα μπορέσουν κάποια στιγμή να στείλουν επανδρωμένα σκάφη στον κόκκινο πλανήτη. Όσο για το ατομικό κόστος ενός ταξιδιού; Ο Μουσκ το τοποθετεί περίπου στα 500.000 δολάρια. «Αλλά δεν θα πάει κάποιος για διακοπές. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλες τις οικονομίες του και να πουλήσει όλα τα υπάρχοντα του, όπως έκαναν οι άνθρωποι που δημιούργησαν τις πρώτες αποικίες στην Αμερική», λέει.

Παρά τα προβλήματα που περιγράφει ο δισεκατομμυριούχος, επιμένει πως το μέλλον της ανθρωπότητας βρίσκεται εκεί έξω.

«Πιστεύω πως είναι αρκούντως ανθρωπιστικό το να δημιουργήσουμε ζωή και σε άλλους πλανήτες, ώστε να περιφρουρήσουμε την ύπαρξη της ανθρωπότητας σε περίπτωση που συμβεί ένα καταστροφικό γεγονός», σημειώνει και προσθέτει: «Σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχει σημασία εάν είσαι ζωντανός ή άρρωστος και αυτό γιατί η ανθρωπότητα απλά θα καταστραφεί. Τα καλά νέα θα είναι ότι η φτώχεια θα έχει εξαλείφει. Τα κακά νέα είναι ότι δεν θα υπάρχουν άνθρωποι!»