Λίγες μόλις ώρες πριν τεθεί σε εφαρμογή το “μεγαλεπήβολο” σχέδιο αποκατάστασης αλκοολικών στη Γερμανία και οι αντιδράσεις…καλά κρατούν. Συγκεκριμένα, στην πόλη Έσσεν πρόκειται από αύριο να ισχύσει το πρόγραμμα αποκατάστασης αλκοολικών με την ονομασία “Pick up” (βλ.ελλ. “αίρω”).

Σύμφωνα με το εν λόγω πρόγραμμα, η πορεία αποκατάστασης των ανθρώπων που είναι εθισμένοι στο αλκοόλ και έχουν ήδη κάνει αποτυχημένες προσπάθειες θεραπείας στο παρελθόν, περιλαμβάνει τα εξής: Κατανέμονται σε ομάδες και μοιράζουν τις περιοχές της πόλης έτσι ώστε να αναλάβουν την καθαριότητά τους με αμοιβή 1,25 ευρώ ανά ώρα.

Από αυτό το ποσό, το 1 ευρώ διατίθεται για τα έξοδα του πρωινού τους, ένα ζεστό γεύμα την ημέρα και…μέχρι και 3 μπουκάλια μπίρας την ώρα της βάρδιας τους!

Όχι, δεν διαβάσατε λάθος καθώς οι υπεύθυνοι του προγράμματος σκέφτηκαν αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο επιβράβευσης για να τους απαλύνουν τη δυσκολία που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι και 10 άνθρωποι και η κάθε βάρδια διαρκεί μέχρι και 6 ώρες ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες αντιδράσεις εκ μέρους των πολιτών που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι σε αυτή την πρωτοβουλία.

Αυτοί οι άνθρωποι, χρειάζονται μια δομή στην ημέρα τους καθώς για πολύ καιρό ήταν εκτός της δράσης, οπότε εμείς τους παρέχουμε τη δυνατότητα να επανενταχτούν σταδιακά μέσα από αυτό το πρόγραμμα”, δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα “Bild”, ο συντονιστής του προγράμματος, Oliver Balgar.

Αυτά συμβαίνουν στη Γερμανία για να επανενταχθούν στο κοινωνικό πλαίσιο άνθρωποι που κάποια στιγμή στη ζωή τους έχασαν το δρόμο.

Τι συμβαίνει με αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ελλάδα;

Ιδού η απορία…