Το απαραίτητο στοιχείο που θα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές είναι ο κωδικός ΙΜΕΙ του κινητού τους, ώστε σε περίπτωση που πέσουν θύμα κλοπής της συσκευής τους να είναι εφικτή η απενεργοποίησή της.

Μετά την κλοπή, ο καταναλωτής θα πρέπει να δηλώσει την κλοπή στο οικείο αστυνομικό τμήμα και εν συνεχεία με το αποδεικτικό της δήλωσης κλοπής να απευθυνθεί στην εταιρία κινητής τηλεφωνίας όπου είναι συνδρομητής και να υποβάλει γραπτό αίτημα απενεργοποίησης της συσκευής.

Έτσι η εταιρία θα μπλοκάρει το κλεμμένο κινητό, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και τις άλλες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, ώστε να μπλοκάρουν κι αυτές τη συσκευή ώστε να μη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κανένα ελληνικό δίκτυο.

Για να μάθετε ποιος είναι ο κωδικός ΙΜΕΙ του κινητού σας θα πρέπει να πληκτρολογήσετε στη συσκευή σας *#06#. Ο κωδικός ΙΜΕΙ αναγράφεται επίσης στη συσκευασία του κινητού σας.

Το παραπάνω μέτρο ωστόσο μπλοκάρει τη χρήση των κλεμμένων κινητών μόνο στα ελληνικά δίκτυα, κάτι που σημαίνει ότι οι κλεμμένες συσκευές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ξένα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Το παραπάνω μέτρο, λοιπόν, είναι στη σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να μειωθούν οι κλοπές κινητών τηλεφώνων.

Το καλύτερο θα ήταν να υπάρξει συνεργασία ΕΕΤΤ, εταιριών κινητής τηλεφωνίας και κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων, ώστε σε περιπτώσεις κλοπών να μπλοκάρεται εντελώς η χρήση των συσκευών και όχι να απενεργοποιείται απλά η λειτουργία τους στα ελληνικά δίκτυα.