Σοφία… ορθή (που έλεγε και η σειρά), Σοφία… καρφωτή.

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1982 η Σοφία Σακοράφα έγραψε ιστορία, όταν στα Βενιζέλεια, στα Χανιά, πήρε φόρα και έστειλε το ακόντιο να καρφωθεί στα 74 μέτρα και 20 εκατοστά.

Επίδοση εξωπραγματική για την εποχή, επίδοση που ήταν παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό γυναικών, δύο σχεδόν μέτρα παραπάνω από τη μέχρι εκείνη την ώρα κορυφαία επίδοση της Τίνα Λίλακ με 72.40.

Το στάδιο ξεσηκώθηκε και η Σοφία ακόμα και σήμερα παραμένει η αγαπημένη των κατοίκων της πόλης. Ακόμα και σήμερα υπάρχει στη διάθεση της το δικαίωμα για δωρεάν παραμονή σε ξενοδοχεία των Χανίων για διακοπές σε ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς της. Προσφορά που απέκτησε τότε, το 1982 και ισχύει στο διηνεκές.

Η απόσταση μετρήθηκε στα 74.20 από τους κριτές και το ήμισυ της αναγνώρισης του νέου παγκοσμίου ρεκόρ ήταν γεγονός. Απέμενε να μετρηθεί το βάρος του ακοντίου της. Δεν υπήρχε όμως ζυγαριά στο στάδιο. Η ιδέα έπεσε από ένα γιατρό και γρήγορα τέθηκε σε εφαρμογή. Οι κριτές μετέφεραν το ακόντιο στο μαιευτήριο της πόλης όπου ζυγίστηκε εκεί που ζυγίζονταν τα βρέφη.

Το παγκόσμιο ρεκόρ ακοντισμού ήταν της Σοφίας…
 

https://www.youtube.com/watch?v=sir4RSptiVY