Κάποτε που λέτε, ένα ήταν το όνειρο του κάθε γονέα, που σεβόταν τον εαυτό του, για το παιδί του.

Όταν μεγαλώσει, να γίνει ένας μεγάλος και τρανός επιστήμονας. Και όχι ένας οποιοσδήποτε επιστήμονας, αλλά συγκεκριμένα ένας ξακουστός και φημισμένος γιατρός, ένας επιτυχημένος δικηγόρος ή έστω ένας μηχανικός του Πολυτεχνείου, βρε αδερφέ!

Όπως φαίνεται όμως, ήρθε πλέον η εποχή που τα πάντα ανατρέπονται. Εποχή αντικατάστασης των “πατροπαράδοτων” σταθερών αξιών όπως η…παραπάνω.

Πάνε αυτά που ξέρατε γονείς και σόγια, για τα περιζήτητα και δημοφιλή επαγγέλματα που όπως και να το κάνουμε προσδίδουν και κάποιο “κύρος” και έχεις και το…κούτελο καθαρό να κυκλοφορήσεις στην κοινωνία, που άλλους τους ανεβάζει και άλλους τους κατεβάζει και όλα τα γνωστά σχετικά τροπάρια.

Σύμφωνα με μελέτη της οργάνωσης “World Future Society” και “Fast Future”, άλλα είναι τα επαγγέλματα που “κλέβουν την παράσταση” τη σήμερον ημέρα και καλά θα κάνουμε να τα έχουμε όλοι μας υπόψη αν δεν θέλουμε να ξημεροβραδιαζόμαστε έξω από τον ΟΑΕΔ περιμένοντας στην ουρά για ανανέωση της κάρτας ανεργίας.

“Βουαλά”, λοιπόν η…μαγική λίστα των επαγγελμάτων του μέλλοντος:

 

  1. Αναλυτές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
     
  2. Ψυχολόγοι που θα αναλαμβάνουν άτομα εξαρτημένα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
     
  3. Διαχειριστής γνώσης που θα αναλαμβάνει τη διαχείριση και αξιολόγηση των πληροφοριών τις οποίες θα κατατάσσει βάσει αντικειμένου σε ειδικές “δεξαμενές γνώσης”.
     
  4. Διαχειριστής ασφαλείας των δεδομένων που διαχέονται στο Ίντερνετ.
     
  5. Νομικός σύμβουλος που θα επιλύει νομικές διαφορές μεταξύ πολιτών χωρών με διαφορετικά νομικά συστήματα, οι οποίοι ωστόσο λόγω του Διαδικτύου εργάζονται μαζί.
     
  6. Εικονικοί ψηφιακοί καθηγητές που θα διδάσκουν σε ψηφιακές τάξεις, όπου με χαμηλό κόστος θα μπορεί ο καθένας με έναν avatar ψηφιακό χαρακτήρα να συμμετέχει.
     
  7. Σύμβουλοι ηθικής της νέας επιστήμης που θα παρέχουν συμβουλές αξιολόγησης του αυξανόμενου όγκου πληροφόρησης με τον οποίο “βομβαρδιζόμαστε” καθημερινά.

 

Αυτά.

Δεν πιστεύω μετά από αυτή τη λίστα να έχετε ακόμη απορίες για το τι επάγγελμα πρέπει να επιλέξει το…βλαστάρι σας για να μείνει…μακριά από τη λίστα των ανέργων του ΟΑΕΔ.

Και κάτι ακόμη πριν το τέλος:

Μπορεί το “κοντέρ” του καθενός μας να καταγράφει…υπερωρίες μπροστά στον υπολογιστή, εντός του “μπλε διαδικτυακού σαλονιού” του Ζoύκερμπεργκ και γενικότερα στη “φιλόξενη” αγκαλιά του διαδικτύου, αλλά…χαλάλι αν είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας…

Το διαδίκτυο προσφέρει, λοιπόν, “σχεδία” στον πελαγωμένο από την ανεργία, νέο…

Ή μήπως όχι;

Το μέλλον θα δείξει…