Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πήρε το «όπλο» του κατά του πελατειακού κράτους και δηλώνει ότι θέλει να βάλει μια τάξη στον δημόσιο τομέα, να διώξει τους επίορκους και να θεσμοθετήσει κανόνες αξιοκρατίας! Παρακαλώ δεν θέλω γέλια στο…βάθος.  

Στέλνει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τις εκθέσεις των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης για τους δήμους που δεν επιτρέπουν τον έλεγχο μετατροπής συμβάσεων. Εντελώς τυχαία, οι περισσότεροι Δήμοι δεν είναι γαλάζιοι… Μάλιστα έριξε και μια επίθεση στη Ρένα Δούρου, κατηγορώντας την ότι “αρνείται να εφαρμόσει τον ψηφισμένο από τη Βουλή νόμο”.

Α, μάλιστα… Οι ψηφισμένοι νόμοι, το Σύνταγμα κλπ.

Και όταν αλλάζουμε τους νόμους που δεν μας αρέσουν και όταν κάνουμε τα στραβά μάτια σε αυτά που δεν μας συμφέρουν;

Να πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη…νομιμότητα:  

Τι γίνεται, λοιπόν με τις ποινικές δικογραφίες πρώην Υπουργών που έχουν διαβιβαστεί στο κοινοβούλιο και οι οποίες βρίσκονται στα συρτάρια; Είναι 40, 50 ή 100;

Είναι πραγματικά συγκινητικό να ακούς έναν Υπουργό να μιλάει για νομιμότητα, συνταγματική τάξη, την ίδια στιγμή που η κοινοβουλευτική διαδικασία και το σύνταγμα έχουν καταρρακωθεί, καθώς μέσα σε μία διετία έχουν περάσει 24 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Αλήθεια γιατί δεν εξαντλήσαμε τη νομιμότητα με το σκάνδαλο της Siemens;

Ναι, να στείλουμε στον εισαγγελέα τη Ρένα Δούρου που υπερασπίζεται νόμο της ΝΔ. Αλλά με την αποποινικοποίηση και την παραγραφή μιζών εκατομμυρίων ευρώ με διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο Μαρτίου – Απριλίου 2014, το οποίο έφτασε άρον άρον στη Βουλή και μάλιστα εμφανίστηκε ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τους δανειστές, τι θα πρέπει να κάνουμε;

Ο νόμος προέβλεπε κακουργήματα! Πριν…

Αλλά η νομιμότητα είναι α λα καρτ. Δεν μας κάνει ο νόμος; Τον αλλάζουμε… 

Πέρασαν διατάξεις με τις οποίες μετατράπηκαν από κακουργήματα σε πλημμελήματα τα αδικήματα της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου “αν δεν αντίκεινται στα καθήκοντά του“! Στην πραγματικότητα, οι ρυθμίσεις “ξέπλεναν” από τυχόν ποινικές ευθύνες τους διεφθαρμένους και τους επίορκους με το αστείο πρόσχημα των “διεθνών δεσμεύσεων”…

Και βέβαια να τιμωρηθούν οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι που δεν εφαρμόζουν τον νόμο, αλλά ποιον νόμο;

Υπομονή, όλες οι απαντήσεις στη συνέχεια!

Και όλα αυτά την ώρα που οι τιμητές της νομιμότητας έδωσαν: 

  • Αναστολή και οριστική παύση της ποινικής δίωξης για πρώην, νυν και μελλοντικούς εκπροσώπους εταιρειών υπό αποκρατικοποίηση.
  • Αμνήστευση της απιστίας των τραπεζιτών.
  • Ασυλία για μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που επιστρατεύονται για να υποστηρίξουν παράνομες και αντισυνταγματικές κυβερνητικές ενέργειες.
  • Απαλλαγή από κάθε ευθύνη των υπευθύνων της ΛΑΡΚΟ, ακόμα και για χρέη προς το Δημόσιο, προκειμένου να ξεπουλήσουν ανεμπόδιστα τη δημόσια περιουσία.
  • Ασυλία στις διοικήσεις των αγροτικών συνεταιρισμών.
  • Την πώληση μετοχών του ΤΧΣ σε τιμές χαμηλότερες της κτήσης τους και την ασυλία των μελών του.
  • Την αποποινικοποίηση της κακοδιαχείρισης των ειδικών λογαριασμών.
  • Την ασυλία ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

 

Η νομιμότητα δεν είναι α λα καρτ, κουρελόχαρτο την κάνανε!  

Ακόμα και τα πατάκια του Υπουργείου…ξέρουν για τις απολύσεις.

Και έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης κουνώντας το χέρι να κάνει μαθήματα νομιμότητας. Αλήθεια, τι έκανε στις πρόσφατες επίσημες καταγγελίες για τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου του, για παρεμβάσεις που εμποδίζουν τους ελέγχους κατά “επωνύμων” ή για κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που συγκαλύπτουν σκάνδαλα; Περισσότερες πληροφορίες στον  Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή.

Επίσης, δεν έχει καμία σημασία ότι η μη αποστολή των στοιχείων αποφασίστηκε πολύ πριν την ανάληψη των καθηκόντων των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών με αποφάσεις Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων με ευρύτατες πλειοψηφίες και με συμμετοχή δυνάμεων από όλο το αυτοδιοικητικό και πολιτικό φάσμα. Βέβαια, πότε δεν ξεχνάμε ότι: Νόμος είναι το δίκιο της Τρόικας!

Ας πούμε τώρα και τις αλήθειες!

Ακόμα και τα πατάκια του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης γνωρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητά εναγωνίως -με τον μανδύα της «διαφθοράς»- δεξαμενές απολύσεων, προκειμένου, να πιάσει τους στόχους.

Στο πλαίσιο αυτό, με βάση την ΚΥΑ που υπογράφουν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ξεκίνησε τον Ιούνιο μέσω του ΣΕΕΔ έλεγχος για τον τρόπο που  οι συμβάσεις μετατράπηκαν με το ΠΔ Παυλόπουλου του 2004 σε αορίστου χρόνου. Ο έλεγχος αυτός καμία σχέση δεν έχει με τα πλαστά πτυχία, όπως κάποιοι καλοθελητές ρίχνουν στην…αρένα για να θολώσουν την εικόνα. 

Να σημειωθεί ότι έλεγχος των πλαστών είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Ιανουάριο, από τις ίδιες τις υπηρεσίες του Δημοσίου και των δήμων.

Απλά και ωμά ρίχνοντας μπόλικη λάσπη, έβαλαν στο στόχαστρο χιλιάδες συμβασιούχους που σύμφωνα με τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων «κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Προσέξτε, λοιπόν, το κόλπο που κάνουν. Ενώ με το ΠΔ Παυλόπουλου χρειαζόταν μόνον απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ή δημάρχου, που να βεβαιώνει ότι ο υπάλληλος κάλυπτε πάγιες ανάγκες συνεχώς στον δήμο για να μετατραπεί η σύμβασή του σε αορίστου χρόνου, τώρα επαναπροσδιορίζουν τα κριτήρια. Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα της ομηρίας των συμβασιούχων. Στις  περισσότερες περιπτώσεις δεν επιβεβαιώνεται η εργασιακή συνέχεια από τα ένσημα, καθώς προ του ΠΔ Παυλόπουλου, ανάγκαζαν τους συμβασιούχους να σταματούν -εικονικά- την εργασία τους 10-15 ημέρες ανάμεσα στις συμβάσεις ή μέχρι για 2-3 μήνες το χρόνο.

Θα μου πείτε, τώρα, και αυτό καλώς γινόταν; Όχι, κακώς, κάκιστα! Αλλά αναδρομικά και μετά από νόμο θα τιμωρήσεις τον τελευταίο τροχό της άμαξας; Και όλες αυτές οι πράσινες και γαλάζιες στελεχάρες που μας σώζουν σήμερα δεν έχουν ευθύνη;  

Μάλιστα, το «κόλπο» Μητσοτάκη επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι η αρχική διάταξη του άρθρου 42 του Ν 4250/2014 προέβλεπε ότι οι εργαζόμενοι απολύονται ακόμη κι αν δεν υπήρχε υπαιτιότητά τους, φράση που αφαιρέθηκε μετά από έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, είναι πιθανόν ακόμη και αυτή η αλλαγή να μην καλύπτει τους συμβασιούχους που μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου, καθώς και οι ίδιοι γνώριζαν ότι οι συμβάσεις τους προ του ΠΔ Παυλόπουλου δεν ήταν τυπικά συνεχόμενες.

Ήταν κοινό μυστικό, και για αυτό λύθηκε με αυτόν τον τρόπο, ότι η πολύχρονη εργασία-ομηρία των συμβασιούχων είχε μικρές διακοπές που σήμερα μπορούν να τους οδηγήσουν στην απόλυση και με τη ρετσινιά του διεφθαρμένου!

Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος… Και απολύσεις και χωρίς πολιτικό κόστος, καθώς θα πουν στους πολίτες ότι απολύουν επίορκους που είχαν καταθέσει πλαστά πιστοποιητικά!

Θα ήταν πιο έντιμο να πουν ότι απολύουμε “τόσους” γιατί μας το επιβάλλει η Τρόικα και με αυτά τα κριτήρια, αντί να “βαφτίζουν” επίορκους χιλιάδες ανθρώπους.

Και επειδή μιλάτε για νομιμότητα  κ. Μητσοτάκη, δεν την τήρησε ο Προκόπης Παυλόπουλος; Δεν την τήρησε το ΑΣΕΠ; Ή μήπως οι γαλάζιοι και οι πράσινοι δήμαρχοι που έδωσαν βεβαιώσεις για όλους αυτούς τους συμβασιούχους; Και όταν αλλάζουν τα κριτήρια και οι νόμοι σε ποια ευνομούμενη χώρα ισχύει η αναδρομικότητα; 

Τα χρόνια του μνημονίου κάποιοι ανακάλυψαν όλες τις αλήθειες και απαξίωσαν τους Έλληνες! Οι τεμπέληδες, οι πλαστοί, οι επίορκοι, τα ρετιρέ και οι μαϊμού…

Καταφέρατε κύριοι πολιτικοί  το λαϊκό ανάθεμα για τη χρεοκοπία να το μετατρέψετε σε δικό σας… “κατηγορώ” προς τους πολίτες!

  1. Είναι αλήθεια ότι το διάταγμα Παυλόπουλου (ΠΔ 164/2004) καθόρισε τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία μετατροπής σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργαζομένων αποδεικνύονταν ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες;
  2. Είναι αλήθεια ότι αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία είχε το ΑΣΕΠ;
  3. Είναι αλήθεια ότι η επανεξέταση των παραπάνω συμβάσεων δεν έχει σχέση με τον έλεγχο των πλαστών πιστοποιητικών;
  4. Είναι αλήθεια ότι αυτό προβλέπεται ήδη από τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων και το ΠΔ 178/2004 ;
  5. Είναι αλήθεια ότι η διαδικασία του ελέγχου των πιστοποιητικών έχει ξεκινήσει με εγκύκλιο Μανιτάκη από τον Μάιο του 2013;
  6. Ποια η ανάγκη για τη νέα διαδικασία κ. Μητσοτάκη;
  7. Μήπως γιατί δεν τολμάτε να κάνετε απολύσεις όπως έχετε υποσχεθεί στους Τροϊκανούς;