Σε ισχύ τίθεται από τις 26 Σεπτεμβρίου η υποχρέωση προς τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να μπλοκάρουν τα κλεμμένα κινητά τηλέφωνα μέσω του κωδικού ΙΜΕΙ, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Έτσι, όλοι οι καταναλωτές, σε περίπτωση που πέσουν θύμα κλοπής του κινητού τους, μπορούν αρχικά να δηλώσουν την κλοπή στην αστυνομία και έπειτα να υποβάλουν γραπτό αίτημα απενεργοποίησης της συσκευής τους στην εταιρία κινητής τηλεφωνία όπου είναι συνδρομητές, επισυνάπτοντας και το αποδεικτικό της δήλωσης κλοπής.

Για να ακολουθήσετε την παραπάνω διαδικασία, σε περίπτωση που σας κλέψουν το κινητό σας, πρέπει να γνωρίζετε τον κωδικό ΙΜΕΙ της συσκευής σας. Ο κωδικός ΙΜΕΙ αποτελεί την «ταυτότητα» της συσκευής σας και μπορείτε να τον εντοπίσετε στη συσκευασία του κινητού σας, πατώντας τα πλήκτρα *#06# στο κινητό σας ή μέσα από το μενού ρυθμίσεων της συσκευής.

Κάθε εταιρία που μπλοκάρει τα κλεμμένα κινητά των συνδρομητών της στο δίκτυό της θα πρέπει να ενημερώνει και τις άλλες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, ώστε να μπλοκάρουν κι αυτές με τη σειρά τους τις κλεμμένες συσκευές στα δίκτυά τους.

Στόχος του παραπάνω μέτρου της ΕΕΤΤ είναι η προστασία των καταναλωτών από τις κλοπές κινητών τηλεφώνων.

Αξίζει να σημειώσουμε επίσης ότι οι χρήστες iPhone που έχουν εγκατεστημένο στη συσκευή τους το λειτουργικό iOS 7 ή iOS 8 είναι «θωρακισμένοι» έναντι του φαινομένου των κλοπών και χωρίς το παραπάνω μέτρο, αφού απαιτείται η εισαγωγή του Apple ID και του κωδικού του χρήστη ώστε να είναι εφικτό το σβήσιμο των δεδομένων και η επανενεργοποίηση και χρήση της συσκευής.

Το μόνο που μένει είναι να διαπιστώσουν και οι ίδιοι οι κλέφτες ή όσοι αγοράζουν κλεμμένες συσκευές ότι πλέον είναι εφικτό το μπλοκάρισμα όλων των κλεμμένων κινητών, οπότε και οι συσκευές αυτές πλέον είναι εντελώς άχρηστες στα χέρια τους, ώστε να μειωθούν οι κλοπές.