Τους πέταξαν το μπαλάκι κι αυτοί επέλεξαν να το γυρίσουν πίσω. Ο λόγος για τους σκωτσέζους, οι οποίοι στο χθεσινό δημοψήφισμα επέλεξαν να ταχθούν κατά της ανεξαρτησίας τους.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το ποσοστό των Ενωτικών ανέρχεται στο 55,30% και των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας στο 44,70%. Η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες άγγιξε περίπου το 85%. Σε απόλυτους αριθμούς, υπέρ του ΟΧΙ ψήφισαν 2,001,926 άτομα και υπέρ του ΝΑΙ 1,617,989.

Είναι χαρακτηριστικό πως μονάχα στις 4 από τις 32 περιφέρειες επικράτησε η προοπτική της ανεξαρτησίας, ανάμεσα στις οποίες και αυτή της Γλασκώβης (53.49% έναντι  46.51%). Στον αντίποδα βρίσκεται η πρωτεύουσα, εκεί όπου οι κάτοικοι του Εδιμβούργου έδωσαν ένα 38.90% στην ανεξαρτησία κι ένα 61.10% στην παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας και μπροστάρης της εκστρατείας του ΝΑΙ, Άλεξ Σάλμοντ, αποδέχθηκε την ήττα και υπενθύμισε με τις δηλώσεις του ότι το Λονδίνο θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για παραχώρηση περισσότερων εξουσιών προς τη Σκωτία.

Ανακουφισμένος ο Ντέιβιντ Κάμερον, από τη πλευρά του θα κοιμηθεί ήσυχος το βράδυ. Δήλωσε πως είναι περιχαρής για το αποτέλεσμα κι ότι οι δεσμεύσεις του για παραχώρηση περαιτέρω αρμοδιοτήτων στο κοινοβούλιο της Σκωτίας θα τηρηθούν στο ακέραιο.