Δεν είναι μόνο στη Σκωτία (και στη Μεγάλη Βρετανία φυσικά) που παίζονται πολλά αυτό το εικοσιτετράωρο. Είναι και στην Ευρώπη γενικότερα. Βλέπε Καταλονία, βλέπε Βόρεια Ιταλία, βλέπε Βέλγιο, φωτιά έχει πάρει ο χάρτης. Βρέθηκαν μάλιστα και κάποια γίδια που έφτιαξαν τον σχετικό εικονογραφημένο κατάλογο για όλη την γηραιά ήπειρο. Με “αυτονομιστικό κίνημα Μακεδονίας” μέσα, που το είδαν μόνο στον ύπνο τους, μιας και οι Σκοπιανοί δεν ονειρεύονται παραμακεδονικό κρατίδιο, ονειρεύονται να καταπιούν τη Βόρειο Ελλάδα.

Όλα αυτά, όμως, μοιάζουν παιδική χαρά μπροστά στη σημασία που έχει για την Τουρκία το σκωτσέζικο δημοψήφισμα. Διότι ακόμη και στην πιο χαρντοκοράδικη περίπτωση αποσχιστικού κινήματος, στην περίπτωση της βασκικής ΕΤΑ, έχει καταλαγιάσει το πράγμα. Ενώ στη γείτονα χώρα ο εμφύλιος είναι ακόμη ζωντανός. Και τώρα που οι Κούρδοι έχουν ντε φάκτο στήσει δικό τους κράτος στο Βόρειο Ιράκ (το ντόμινο της ISIL, συνεχίζεται…), ο ιδρώτας τρέχει ποτάμι στην Άγκυρα.

Οι Κούρδοι άλλωστε δεν σκοπεύουν να κάνουν πίσω. Το διαβάζουμε αυτό σε σημερινό ρεπορτάζ της “Hurriyet“, που μιλάει για συμπλοκές και εμπρησμούς σχολείων στην Νοτιοανατολική επαρχία Hakkari. Ο λόγος; Κανονικά, από την περασμένη Δευτέρα που ξεκίνησε η νέα σχολική σεζόν στην γείτονα, μπορεί να διδάσκεται στις αίθουσες και η κουρδική γλώσσα. Πράγμα το οποίο επιχείρησε να πράξει ένα σχολείο στο Hakkari κι έσπευσαν οι τοπικές αρχές να του περάσουν λουκέτο. Η αντίδραση των κατοίκων; Έβαλαν φωτιά με μολότωφ σε δύο διπλανά γυμνάσια! Και έπεται συνέχεια…

Η ίδια η “Hurriyet” άλλωστε σε ιδιαίτερα προσεκτικό ρεπορτάζ της για το δημοψήφισμα στη Σκωτία, παραθέτει και απόψεις φοιτητών κουρδικής καταγωγής που βλέπουν μια ευκαιρία να αποκτήσουν δική τους πατρίδα.

Χαρακτηριστικά είναι τα ουκ ολίγα πανώ που έχουν σκάσει μύτη στο Εδιμβούργο και γράφουν φόρα παρτίδα: “Aνεξάρτητη Σκωτία, Ανεξάρτητο Κουρδιστάν”.

Θα τα δούμε άραγε και σήμερα το βράδυ στις ανταποκρίσεις από τις σκωτσέζικες κάλπες;

Θα τα δει κι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ερντογάν ή μήπως θα κάτσει να απολαύσει Μπεσίκτας-Αστέρα Τρίπολης;