Είναι όμορφο να βλέπεις τη χώρα σου να θυμάται κατά καιρούς την πολύτιμη ιστορία που τη συνοδεύει και να δίνει τον καλύτερό της εαυτό για να ακούγεται εκτός των συνόρων με αφορμή ειδήσεις που σε κάνουν να χαίρεσαι και να συγκινείσαι.

Ναι, να συγκινείσαι, όσο κι αν κάποιοι το θεωρούν ίσως γραφικό και ξεπερασμένο να εκδηλώνεις τα συναισθήματά σου δημοσίως για το ότι υπάρχουν και στιγμές-λίγες μεν, αλλά υπάρχουν-που η Ελλάδα δεν ταυτίζεται με τα μνημόνια, την οικονομική αφαίμαξη, τις λακούβες στους δρόμους, τις κουτσουρεμένες συντάξεις, τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, τις ουρές των ανέργων έξω από τον ΟΑΕΔ και τις απεργίες.

Η συγκίνηση αυτή τη φορά ήρθε από το λόφο Καστά στην Αμφίπολη με τις ανασκαφές που έφεραν ξανά στο φως την ομορφιά και την ανεπιτήδευτη λάμψη που φέρουν οι δυο Καρυάτιδες που για χρόνια πολλά περίμεναν στωικά την ημέρα που θα ένιωθαν ξανά τον άνεμο να “χαϊδεύει” το πρόσωπό τους.

Η αρμόδια ομάδα των αρχαιολόγων, μηχανικών και αρχιτεκτόνων που εργάζονται στον τρίτο θάλαμο της ανασκαφής στην παραπάνω περιοχή κάνουν λόγο για “ανασκαφή βαρέος τύπου”, που δεν μοιάζει σε τίποτα με τις μέχρι πρότινος εμπειρίες τους, όπως δηλώνουν στα μέσα ενημέρωσης.

Οι εργασίες συνεχίζονται αφαιρώντας χώμα και προσθέτοντας στήριξη μέχρι να αποκαλυφθεί-μεταξύ των άλλων-όλο το σώμα των Καρυατίδων και η κάθε πτυχή των μαρμάρινων πτυχώσεων έτσι ώστε να ανοίξει η είσοδος και ίσως να έρθουν στο φως και άλλες ανακαλύψεις.

22 μέτρα μέσα στη γη αποτελούν για τους ειδικούς επιστήμονες ένα σκαλοπάτι που θα τους οδηγήσει στην κατάκτηση μιας νέας τεχνογνωσίας που θα σημάνει την έναρξη μιας νέας εποχής στον τομέα των αρχαιολογικών ανασκαφών.

Και όχι μόνο…

22 μέτρα στη γη είναι ικανά να μας θυμίσουν πολλά που για καιρό παρέμεναν καταχωνιασμένα στα σεντούκια της κυτταρικής μας μνήμης ως Έλληνες.

…γιατί πολλές φορές “σκάβοντας” έρχονται στην επιφάνεια όλες οι κρυμμένες αξίες και ομορφιές της ζωής που καλύπτονται προσωρινά από λάσπη, χώμα και σκόνη.

Όπως συμβαίνει με τα αληθινά διαμάντια…

Μια ματιά στο σύνολο των μέχρι στιγμής ανακαλύψεων στο λόφο Καστά, στο ακόλουθο φωτογραφικό αφιέρωμα: