Δεν σταματά να εκπλήσσει την υφήλιο ο Πάπας Φραγκίσκος, αφού με προοδευτικές και ταπεινές πράξεις του, τείνει να εξελιχθεί σε έναν σούπερ σταρ (!) που προσελκύει κόσμο στα κηρύγματά του αλλά και συνολικά στις καθολικές εκκλησίες.

Ο αργεντινός ποντίφικας προκάλεσε αίσθηση αγκαλιάζοντας και φιλώντας στο κεφάλι έναν παραμορφωμένο άνθρωπο, που πάσχει από νευροϊνωμάτωση, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Πολύ λίγοι θα έκαναν κάτι τέτοιο, παρά το γεγονός ότι η ασθένεια δεν είναι μεταδοτική. Όμως ο Πάπας Φραγκίσκος, από τη μέρα που βγήκε λευκός καπνός και ακούστηκε το «habemus papam» στο Βατικανό αποδεικνύει ότι δημιουργεί ρήξη με το συντηρητικό παρελθόν.

Λίγο αφότου έλαβε το χρίσμα, είχε πλύνει και φιλήσει τα πόδια ενός παιδιού που πάσχει από AIDS. Στις 28 Μαρτίου είχε πλύνει τα πόδια 12 νεαρών κρατουμένων, κάτι που έκανε για  πρώτη φορά Πάπας σε φυλακές, ενώ παράλληλα για πρώτη φορά γυναίκες πήραν μέρος στο τελετουργικό.

Στις 29 Ιουλίου είχε προχωρήσει σε μία πρωτοφανή δήλωση για τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, υπέρ των ομοφυλοφίλων. «Εάν κάποιος είναι gay, αναζητά τον Κύριο και έχει καλή πρόθεση, ποιος είμαι εγώ για να τον κρίνω;» είχε αναφέρει ο ποντίφικας.

Παράλληλα, ο Πάπας Φραγκίσκος, παρά το γεγονός ότι εξελέγη στην ηγεσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας του 1,5 δισ. πιστών, δεν άλλαξε τον απλό τρόπο ζωής που ακολουθούσε στο Μπουένος Άιρες, παραμένοντας συνετός και λιτός σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς του. Αρνήθηκε το παπικό διαμέρισμα, το παπικό, φανταχτερό όχημα, ενώ μεταφέρει μόνος τη χαρακτηριστική μαύρη τσάντα του στα ταξίδια.

Πρόσφατα είχε δηλώσει ότι «τον πονάει να βλέπει κληρικούς να κυκλοφορούν με ακριβά αυτοκίνητα» ενώ σε ό,τι αφορά τα καθολικά μοναστήρια που έχουν μείνει άδεια, ζήτησε να χρησιμοποιηθούν για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες, και όχι να νοικιάζονται επί πληρωμή σε τουρίστες. Πριν από μερικές ημέρες δώρισε 200 ευρώ σε άστεγο στη Βενετία. 

Η στάση αυτή του αργεντινού Πάπα τείνει να τον μετατρέψει σε «φαινόμενο», με τον κόσμο να φαίνεται να επιστρέφει στις καθολικές εκκλησίες, χάρη σε αυτόν. Σύμφωνα με έρευνα του Μάσιμο Ιντροβίνιε, επικεφαλής του Κέντρου για την Έρευνα Νέων Θρησκειών, οι μισοί από τους 250 ιερείς που ερωτήθηκαν, δήλωσαν ότι υπάρχει σημαντική αύξηση στον αριθμό των πιστών στους ναούς από την εκλογή του ποντίφικα, με τον ίδιο να κάνει λόγο στην εφημερίδα Guardian για το «φαινόμενο του Φραγκίσκου». Σε μια μικρότερη έρευνα, το 65% των ιερέων έκανε παρόμοια διαπίστωση.

Ανώτατοι κληρικοί στην Ιταλία αναφέρουν ότι πολλοί είναι αυτοί που επιστρέφουν έπειτα από απουσία δεκαετιών στις εκκλησίες. Η δημοφιλία του Πάπα αντικατοπτρίζεται και στο Twitter, όπου ο λογαριασμός του έφτασε τα 10 εκατ. ακολούθους, έχοντας τριπλασιάσει τον σχετικό αριθμό από τότε που διαδέχτηκε τον Βενέδικτο ΙΣΤ’, σύμφωνα με το Βατικανό.

Φαίνεται πως ο αργεντινός ποντίφικας έχει βαλθεί για τα καλά να σβήσει τις «σκιές» του «βρώμικου πολέμου» της Αργεντινής του δικτάτορα Βιδέλα που τον κυνηγούν από το παρελθόν και να γίνει ένα σύγχρονο παγκόσμιο πρότυπο.