Εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο αστοχιών η κυβέρνηση και με πολλές γκάφες που αποκαλύπτουν τον εκνευρισμό του Μαξίμου για την τροπή που έχει πάρει η πορεία του μνημονιακού προγράμματος. Οι δανειστές δεν τοποθετούνται για το χρέος και η κυβέρνηση βράζει στο ζουμί της…

Με την υπόθεση του ΕΝΦΙΑ να συνεχίζει να δημιουργεί «σεισμικές δονήσεις» στο εσωτερικό των κομμάτων της συγκυβέρνησης και το υπουργείο Οικονομικών να συνεχίζει τις αστοχίες και τη μία γκάφα να διαδέχεται την άλλη, το άγχος και το νοσηρό κλίμα κυριαρχούν στην πολιτική ζωή της χώρας.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες διέρρεαν και πόνταραν πολλά στην αφήγηση της εξόδου από την κρίση και στον διωγμό της τρόικας από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Αντί αυτού ήρθε η Παριζιάνικη ψυχρολουσία που ανέτρεψε τα πάντα με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να περάσει κάτω από τον πήχη που η ίδια είχε βάλει…

Στη συνέχεια ήρθε -για σεμινάριο αποφυγής- η καταστροφική επικοινωνιακή διαχείριση της «απαγορευμένης» ομιλίας Τσίπρα στη ΔΕΘ, να δώσει ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ που είχε πέσει σε μια νιρβάνα μετά τις ευρωεκλογές. Αφού κάποιοι επικοινωνιακοί «εγκέφαλοι» στην κυβέρνηση χάρισαν το «πρωθυπουργικό κοστούμι» στον Αλέξη Τσίπρα στη συνέχεια κατάφεραν να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην απεγνωσμένη προσπάθεια τους, μάλιστα, να το αποδομήσουν, κατάφεραν -ένα φτωχό σχετικά πρόγραμμα για τις προσδοκίες μιας αριστερής κυβέρνησης- να το καταστήσουν κυρίαρχο πολιτικό θέμα. Αγνοώντας τη βασική αρχή, ότι ο ψηφοφόρος στις εκλογές τιμωρεί και δεν επιβραβεύει. Παράλληλα έδωσαν ακόμα ένα επιχείρημα για να τους μαυρίσουν στις επερχόμενες εκλογές οι ψηφοφόροι που διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει καμία προσδοκία.

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ στα βασικά ζητήματα επιβίωσης, στέγης, βασικών αγαθών (όπως ρεύμα κλπ), προστασίας της πρώτης κατοικίας, αντιμετώπισης της ανεργίας και κατώτατου μισθού ήταν χειρότερη από πλευράς κοστολόγησης και δυνατότητας υλοποίησης και από τα όσα λένε οι λαομίσητοι Τροϊκανοί.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι το μνημόνιο όχι μόνο δεν τελειώνει αλλά θα ζούμε τον ζυγό του για πολλά-πολλά χρόνια δίνοντας μάλιστα χρήσιμα επιχειρήματα στους δανειστές μας που θα τα χρησιμοποιήσουν εναντίον μας και στη διαπραγμάτευση που θα γίνει στο τέλος του μήνα.  

Οι αλλεπάλληλες γκάφες της κυβέρνησης έχουν επηρεάσει πολλά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη καθώς διαπιστώνουν ότι πέρα από το νοσηρό πολιτικό κλίμα και την αδυναμία τους να κυριαρχήσουν, στις εξελίξεις υπάρχει και μια σταθερή και υπολογίσιμη απώλεια επιρροής της ΝΔ στην κοινωνία.  

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική για τις πολιτικές εξελίξεις καθώς καταγράφεται επιβάρυνση του κλίματος ακόμα και από σκληρούς υποστηρικτές του συντηρητικού χώρου. Στην κυβέρνηση δείχνουν ανίκανοι να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά ακόμη και τα θετικά μέτρα και αποφάσεις τους.Το εσωτερικό της εμφανίζεται διχασμένο ενώ η έλλειψη ενός κέντρου επικοινωνιακής διαχείρισης είναι φανερή.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για αλλαγή του αρνητικού κλίματος την ώρα που κάποιοι κεντρικοί κυβερνητικοί παίκτες αντί να ασχοληθούν με το έργο της κυβέρνησης ασχολούνται με την εσωστρέφεια και τις προσωπικές στρατηγικές τους.

Το τελευταίο επεισόδιο -μέχρι το επόμενο- στο σήριαλ με τις γκάφες ήταν το θέμα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Για ακόμα μια φορά, χωρίς σχεδιασμό και με τη λογική ρίχνουμε μια «καυτή πατάτα» στον αντίπαλο και βλέπουμε… Κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και αλλαγές σε εκλογικές περιφέρειες.

Ο Βενιζέλος βγήκε σαν λαγός σε συνεννόηση με τον Αντώνη Σαμαρά και όλοι περίμεναν την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να τον κατηγορήσουν για ηττοπάθεια. Κάτι που βιάστηκε να ψελλίσει η εκπρόσωπος της ΝΔ Μισέλ Ασημακοπούλου που έμεινε όμως «μπουκάλα» καθώς η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν, ΝΑΙ με άμεση προσφυγή στις κάλπες.      

Παράλληλα, η κίνηση αυτή ήρθε σε μια συγκυρία με το κλίμα να είναι πολύ αρνητικό για την κυβέρνηση και με τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να παγιώνεται υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κίνηση άρχισε να παίρνει διαστάσεις ηττοπάθειας με κίνδυνο να δημιουργηθεί ρεύμα ισχυρής πλειοψηφίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ από τους πολίτες εκείνους που παραδοσιακά στρέφονται προς τον εκάστοτε νικητή των εκλογών.

Έτσι, στη ρελάνς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η κυβέρνηση απάντησε με «Ισπανική υποχώρηση». Με τον Πρωθυπουργό να πηγαίνει στη βουλή και με διαρροές ότι δεν έχει συμφωνήσει σε αλλαγή εκλογικού νόμου, ότι οι πρόωρες εκλογές είναι καταστροφή, θα έρθουν οι εξωγήινοι και θα μας πετάξουν από το ευρώ…        

Πλέον η συζήτηση άνοιξε και δημόσια… Και αναμένουμε την επόμενη γκάφα!