Το σφύριγμα δεν είναι απλά η γλώσσα του φλερτ! Περπατάς, βλέπεις ωραίο κορίτσι, σφυράς, σου γυρίζει δέκα ευχολόγια και πας σπίτι σου. Η γλώσσα των σφυριγμάτων έχει αλφάβητο, φθόγγους, συλλαβές και επομένως λέξεις που κάνουν μουσικές προτάσεις.

Η φάση προέκυψε από πολλούς και αντικειμενικούς για τη δυσκολία τους λόγους. Το δύσβατο του καθε τοπίου, η απόσταση των άνθρωποι, οι δυνατοί άνεμοι που φυσούσαν και έκαναν αδύνατη την επικοινωνία. Επίσης, κάποια αρκετά μάγκες τη χρησιμοποίησαν ως τρόπος κρυπτογραφημένης συνεννόησης σε περίοδο πολέμου.

Στα νησιά Comera και Hierro των Καναρίων Νήσων, η τοπική τους γλώσσα, που είναι γνωστή με το όνομα el siblo έχει δύο φωνήεντα και τέσσερα σύμφωνα. Αναλόγα με το πώς βάζουν τα δάχτυλά στο στόμα, σχηματίζουν λέξεις και προτάσεις. Ίσως το μοναδικό μέρος παγκοσμίως, που χρησιμοποιείται η γλώσσα του σφυρίγματος.


Οι κάτοικοι τους, κατάφεραν να ενταχθούν σε προγράμματα της Unesco, ώστε να διασωθεί αυτή η πολιτιστική τους κληρονομιά. Στα σχολεία τους δε, είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση μαθημάτων της “siblo” μιας και εξετάζονται και βαθμολογούνται, όπως σε όλα τα μαθήματα. Πώς εμείς έχουμε τον Επαγγελματικό προσανατολισμό; Ε, τόσο βαρετό!

Σε μερικά μέρη, όπου βοηθά η μορφολογία του εδάφους, ο ήχος από τα σφυρίγματα φθάνει σε απόσταση επτά ακόμα και οκτώ χιλιομέτρων.


Στην Ελλάδα υπάρχει η γλώσσα των σφυριγμάτων ή όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, η “Σφυριά”. Στη Νότια Εύβοια, στα χωριά του Κάβο Ντόρο και ιδιαίτερα στο χωριό Αντιά. Γνωστή έγινε το 1969, μετά από ένα αεροπορικό ατύχημα και κατά την διάρκεια σωστικών επιχειρήσεων, διαπιστώθηκε ότι οι ντόπιοι επικοινωνούσαν με σφυρίγματα από αποστάσεις χιλιομέτρων

Αυτή ήταν και η αιτία για να προκληθεί διεθνές γλωσσολογικό ενδιαφέρον και έρευνα, ώστε να μιλάμε πλέον για τη “γλώσσα της Αντιάς”.

Τα τελευταία αρκετά χρόνια, με πρωτοβουλία του δήμου Καρύστου έχουν γίνει αρκετές κινήσεις προς την κατεύθυνση της διάσωσης και διάδοσης της “γλώσσας της Αντιάς”.