Η Mayat είναι δεκαεπτά ετών.

“Σκλάβα του σεξ” των τζιχαντιστών την περιγράφουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα κορίτσι που ανήκει στη φυλή των Κούρδων “Yazidi” και είχε την ατυχία να γεννηθεί σε ένα κράτος όπου η γυναικεία ψυχή “στραγγαλίζεται” καθημερινά. Και το σώμα, επίσης.

Mayat.

Ένα κορίτσι που συνελήφθη από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και μαζί με άλλες κοπέλες κρατείται αιχμάλωτη έχοντας μετατραπεί σε “σάκος του μποξ”, πάνω στον οποίο οι τζιχαντιστές εκτονώνουν όλα τα βίαια και ζωώδη τους ένστικτα που δεν είναι δυνατόν να περιγραφούν με λόγια.

Η επικοινωνία των κοριτσιών αυτών με τον κόσμο εκτός του κολαστηρίου όπου υποτυπωδώς ζουν, δεν υφίσταται καν ως σκέψη.

Κι όμως, η Mayat-το οποίο δεν είναι το πραγματικό της όνομα-τολμά και μιλάει έστω κι αν ο τρόμος που εικονίζεται στα μάτια της μπροστά στην προοπτική να προκαλέσει την οργή των απαγωγέων της, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

“Ντρέπομαι για όσα έχουν κάνει σε μένα”, αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα “La Repubblica” και συνεχίζει λέγοντας:

Μέρος του εαυτού μου θέλει να πεθάνει, θέλω να μπω κάτω από το έδαφος και να μείνω εκεί. Αλλά ένα άλλο μέρος, εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα σωθεί, και τελικά θα καταφέρω να αγκαλιάσω τους γονείς μου για μια ακόμη φορά.

Εξευτελισμός, καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξαθλίωση του ανθρωπίνου είδους είναι όροι που προφανώς αδυνατούν να περιγράψουν επαρκώς τον εφιάλτη που βιώνουν αυτές οι γυναίκες. Ένας εφιάλτης δίχως τέλος.

Πολλές φορές σκέφτονται να βάλουν τέλος μόνες τους. Αφαιρώντας τη ζωή τους με τα ίδια τους τα χέρια.

Ο χρόνος έχει σταματήσει γι’αυτές. Ζουν χωρίς να ζουν. Απλά αναπνέουν.

Η ελπίδα όμως πεθαίνει πάντα τελευταία.

Ένα από τα γνωστά κλισέ ή μια προοπτική που δίνει το φιλί της ζωής όταν βρίσκεσαι στο χείλος του γκρεμού και έχεις αρχίσει ήδη να κατρακυλάς;

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της Mayat, υπάρχουν τρία “δωμάτια της φρίκης”, στα οποία οι γυναίκες βιάζονται από διάφορους άντρες πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μας φέρονται σαν σκλάβες. Πάντα μας δίνουν και σε διαφορετικούς άντρες, οι πιο πολλοί από αυτούς έρχονται από τη Συρία. Μας απειλούν και μας χτυπούν, αν προσπαθήσουμε να αντισταθούμε. Πολλές φορές εύχομαι να με χτυπήσουν τόσο δυνατά ώστε να πεθάνω , αλλά είναι δειλοί και δεν το κάνουν. Κανείς δεν έχει το κουράγιο να σταματήσει το μαρτύριό μας

Τα λόγια της Mayat ηχούν σαν σειρήνα στα αυτιά όλων μας.

Το θέμα είναι κατά πόσο είμαστε διατεθειμένοι να βγάλουμε τις ωτασπίδες και πραγματικά να ακούσουμε τα όσα έχουν να μας πουν…